Dictionar Botanic – Nu tubercul, nu Radacina, ci Hipocotil!


Hipocotilul.jpg

Hipocotil de TelinaPentru că tocmai am discutat mai adineauri despre diferența dintre bulb și tubercul, cu mențiunea că nici unul dintre ele nu reprezintă vreo varietate mai generoasă de rădăcină, ci o tulpină subterană modificată, m-am gândit că ar fi util să abordăm și subiectul misteriosului hipocotil, despre care informațiile în limba română de pe net sunt foarte de sărace spre inexistente.

La fel ca și în cazul bulbului și al tuberculului, hipocotilul nu este o rădăcină, ci o tulpina subterană cărnoasă, cu aspect de bulb, cel mai adesea cu miez fraged-crocant și coajă fibroasă, care se formează între rădăcinile propriu-zise, puternic înfipte în pământ și care, de obicei se rup atunci când planta este extrasă, și tulpinile aeriene. Hipocotilul ia naștere în urma germinării seminței și are rolul de stocare a substanțelor nutritive de rezervă ale plantei.

În general el nu este în totalitate îngropat în pământ, fiind vizibil la suprafața solului, la bazaHipocotil de Ridiche tulpinilor sau a frunzelor. Printre exemplele cele mai îndemână de plante comestibile, consumate ca legume pentru hipocotilul lor cărnos sau crocant și considerate, cel mai adesea, ca fiind „rădăcinoase”, se numără țelina (Apium graveolens), gulia (Brassica oleracea var. gongylodes), sfecla (Beta vulgaris), ridichea (Raphanus sativus).

Rămâne de stabilit și de dezbătut care ar fi, atunci, rădăcinoasele autentice și dacă, în acest context, în care știm că hipocotilul este un depozitar de substanțe nutritive valoroase (carbohidrați – amidon, inulină, etc, vitamine și minerale), partea subterană a morcovului, păstârnacului sau pătrunjelului sunt rădăcini efective, ori tot tulpini subterane (hipocotile).

Sursa dilemei, în lumina acestor informații, pornește de la diferențierea dintre rolul rădăcinilor (de fixare în sol, de hrănire și de propagare) și cel al hipocotilului – de stocare a nutrienților.

Susrsa Foto Sus: www.seedsofeaden.com

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s