Retete antice – Preparate Romane cu Sfecla


Sfecla RosieÎn prima carte de bucate, atribuită gastronomului și gurmandului Marcus Gavius Apicius (care a trăit în secolul I e.n., în timpul domniei lui Tiberius), dar care a fost ulterior continuată, de-a lungul secolelor,  de alți gastronomi, apar mai multe rețete pe bază de „rădăcină” de sfeclă, despre care se crede că ar fi contribuția gastronomului Apuleius. Acesta recomanda borșul din rădăcină de sfeclă, care se bea cald și care este cu atât mai hrănitor dacă, în prealabil, în el a fost fiert un pui. Într-o altă variantă, „mai medicinală”, „rădăcina” de sfeclă se prepară prin fierbere, într-un amestec de vin și miere, la care se adaugă sare și ulei – rețetă ce pare a fi, istoric vorbind, precursoarea salatei de sfeclă din zilele noastre.

Cu timpul, „cartea lui Apicius” se îmbogățește cu noi și noi rețete, hipocotilul de sfeclă apărând ca ingredient pentru supele de legume, tocănițele cu carne și purcelul umplut. În supe se recomandă atât rădăcina de sfeclă, cât și frunzele, folosite și ca agent de îngroșare, iar în tocănițe se utilizează sfeclele mici și albe (albas betas), care sunt fierte laolaltă cu fire de praz și felurite cărnuri. Printre rețetele cu „rădăcină” de sfeclă fiartă (Betas elixans) apar din ce în ce mai des și salatele, despre care se spunea că cel mai bine sunt asezonate cu un dressing din vin, ulei, muștar și sare.

Purcelul umplut, un preparat de suflet al gurmanzilor romani, prevedea o umplutură din carne de pui și sturz, melci, curmale uscate, boboci florali și o varietate de ierburi și mirodenii, printre care frunzele de sfeclă (batae), ardei și semințe de pin. Această umplutură era dreasă cu musai 15 ouă și câțiva stropi de „liquamen”, un sos pe bază de pește, fermentat și folosit pe post de condiment. Apoi, purcelul astfel „îndesat” era uns cu un amestec de vin, miere, ulei, alte ierburi și mirodenii, înainte de fi rumenit bine într-un cuptor mare și încins pe măsură. În afară de frunzele de sfeclă, pântecele purcelului poate fi garnisit și cu cubulețe de rădăcină de sfeclă.

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s