Gradina comestibila – Calinul (Viburnum opulus)


Calinele

Fructe de CalinCalin, Boule de neige, Snowball bush, Highbush Cranberry: Viburnum opulus

Din genul Viburnum fac parte aproximativ 150–175 specii, din familia „Adoxacea-lor” (Caprifoliaceae), originare din Europa, America de Nord,  Africa de nord și Asia Centrală, cultivate în scop ornamental, pentru florile lor spectaculoase.

Cele mai multe varietăți decorative sunt hibrizi care nu fac fructe și care prezintă caracteristici diferite în ceea ce privește forma frunzelor, coloritul florilor și perioada de înflorire, existând specii care își păstrează partial frunzele peste iarnă, altele care înfloresc la sfârșitul iernii-începutul primăverii. 

Călinul European (Viburnum opulus) este un arbust cu fructe de culoare roșie, grupate sub formă de ciorchini, asemănător socului. La noi în țară este foarte răspândit prin tufărişuri, pădurile de câmpie, liziere, până în zonele deluroase și submontane.

Călinul american (Viburnum trilobum) este originar din Canada, foarte similar călinului european, cu diferența că fructele lor sunt ușor mai mari și lipsite de astringeța celorlalte (vezi la „uz culinar” și „toxicitate”) și pot fi consumate inclusiv crude, nu doar preparate, ca în cazul călinelor europene.

În flora spontană, călinul se găsește cel mai adesea sub formă de arbust tufos (ca și alunul) deoarece lăstărește puternic, cu înălțimi cuprinse între 3 și 5m. În cultură, atunci când este toaletat, el poate lua alura unui pom cu tulpină dreaptă și coroană bogată.

FRAME copy

Frunzele, similare cumva celor de arțar, sunt formate din 3 -5 lobi dințați, cu nervuri proeminente. Înflorește în lunile mai-iunie, iar florile sunt de culoarea verde deschis sau alb, cu un diametrul de 5-7 cm.

Toamna face fructe roșii, numite în popor „căline”, iar frunzele își schimbă culoarea în roșu aprins. Fructele sunt bobițe mici, roșii, translucide,  cam de 8 mm în diametru, cu un singur sâmbure.

Forma bulgărilor săi florali și aspectul fructelor au inspirat, prin diverse părți ale lumii, diferite denumiri care fac trimitere la alte specii de arbori și arbuști, marcând astfel similaritatea unora dintre trăsăturile lor comune, chiar dacă plantele aflate în discuție nu sunt înrudite botanic.

Astfel, în Europa mai este numit „soc de apă” („water elder”), „soc roșu” („red elder”) sau „soc roz” („rose elder”). Asemănarea clară care se face, astfel, între călin și soc, are mai multe explicații: faptul că impart același habitat, că florile lor  sunt dispuse în raceme dense, dar și faptul că, în flora spontană chiar există, deși mai rar întâlnit, o varietate de soc cu fructele roșii (Sambucus racemosa).

În alte denumiri remarcăm asocierea cu merișorul („European cranberrybush” – „merișorul tufos European”; „High Cranberry” – „merișorul cu trunchi înalt), cu bulgării de zăpadă (făcându-se referire la racemele florale dense – „snowball tree”, „boule de neige”) sau recunoașterea sa ca plantă de leac – „cramp bark” („scoarța pentru crampe”). Denumirea populară românească provine din slavul „Kalyna” (vezi mai jos).

Fructe de CalinChiar dacă citadinilor secolului XXI, numele de „călin” poate să nu le spună prea multe, iar planta însăși să pară una oarecum comună, proba timpului le-ar putea dovedi contrariul.

Istoria călinului se întoarce cu câteva mii de ani în urmă, împletindu-se cu credințele religioase și ritualurile păgâne ale popoarelor slave, în cadrul cărora a fost asociat cu nașterea universului, „rădăcinile” familiale (apartenența și loialitatea față de „0rigini”), sângele, sacrificiul, martiriul și virginitatea.

În present, „Kalyna” („călin”, ucr.) reprezintă unul dintre simbolurile naționale ale Ucrainei, reprezentări ale sale abundând în tot ceea ce reprezintă folclorul acestei nații – cântece, broderii, picturi etc. Imprimeurile cu frunze, fructe și flori de călin se găsesc și astăzi, pe prosoape, șervete, tricouri.

Fructele de călin au fost cunoscute și folosite și de locuitorii din vechime ai actualei Canade. Nativii americani foloseau ramurile de călin pentru a confecționa săgeți, iar scoarța pentru a ameliora crampele abdominale, inclusiv pe cele menstruale, pentru a ușura travaliul și a grăbi nașterea.

Caline 2Utilizare în Gastronomie

Călinul european. Deși comestibile, gustul acestor fructe  este mai degrabă acru, iar dacă sunt zdrobite, fructele emană un miros care nu e neapărat plăcut. Dar toate acestea nu I-au împiedicat pe locuitorii Siberiei să prepare din călinele fermentate un soi de „tărie”, și nici pe norvegieni și suedezi să le folosească în produsele de patiserie, în special sub forma unui aluat traditional, obținut din făină, miere și pastă de căline.

Toxicitate. Consumul de fructe crude poate provoca vărsături și diaree – se estimează că o doză inofensivă ar fi cea echivalentă cu cantitatea de fructe care pot încăpea într-o palmă. Pentru a putea beneficia de aroma și proprietățile acestor fructe, cel mai indicat ar fi să le consumăm preparate – tarte, sucuri, prăjituri, etc deoarece, prin gătire toxicitatea lor dispare.

Călinul American. Călinele americane, bogate în vitamina  C, pot fi consumate crude, în salate de fructe, sucuri sau deserturi răcoritoare nepreparate termic, sau sub formă de tarte cu fructe, plăcinte, gemuri, siropuri. O garnitură americană tradițională destinată meselor festive constă în prepararea unui sos dulce din fructe de căline care se servește alături de friptura de porc.

Un articol scris de Anne Tharesse (Toate drepturile rezervate!)


Surse:

  1. Wikipedia-Viburnum opulus
  2. Botanical.com
  3. Wikipedia – Viburnum trilobum

Citeste mai multe…

Maslinul parfumat (Osmanthus fragrans)…

…este un arbust ornamental, din familia Oleaceae-lor, înrudit cu măslinul autentic. În China este cultivat de peste 2500 de ani, în scopuri ornamentale, medicinale și culinare, pentru florile sale intens parfumate, care răspândesc o aromă neobișnuită, de piersici coapte… (citește mai mult)


Iarba cu migdale (Cyperus esculentus)…

…este o plantă erbacee din familia Cyperaceae, originară din sudul Eurasiei, America de Nord și din Africa, în prezent răspândită și aclimatizată în cea mai mare parte a lumii. Iarba cu migdale dezvoltă în pământ tuberculi comestibili, de mărimea alunelor și cu gust asemănător nucilor… (citeşte mai mult)


„Ceara-albinei” (Asclepias syriaca)…

…este o plantă perenă, originară din sudul Canadei, răspândită în Asia şi Europa, ca plantă decorativă și meliferă. Toate părțile plantei conțin un latex lăptos; cu toate acestea, tulpinile și frunzele tinere, bobocii și fructele imature, asemănătoare bamelor, sunt comestibile… (citește mai mult)


Caprifoiul himalayan (Leycesteria formosa)…

…este un arbust foios din familia Caprifoliaceae, înrudit cu ”Mâna Maicii Domnului” (Lonicera Japonica), nativ din zona munților Himalaya și China de Sud-Vest. Fructele sunt drupe sferice, de aproximativ 1 cm diametru, la început roșii, apoi, pe măsură ce se coc, aproape… (citește mai mult)


Calinul (Viburnum opulus)…

este un arbust cu fructe de culoare roșie, grupate sub formă de ciorchini, asemănător socului. La noi în țară este foarte răspândit prin tufărişuri, pădurile de câmpie, liziere, până în zonele deluroase și submontane. Toamna face fructe roșii, numite în popor „căline”… (citeşte mai mult)


Gutuiul japonez (Chaenomeles japonica)…

…este un arbust fructifer și decorativ, din familia Rosaceae, înrudit cu gutuiul autentic (Cydonia oblonga), dar aparținând unui gen diferit. Fructele sunt niște poame mici, de culoarea gutuii, în formă de măr, comestibile. Acestea se coc toamna târziu… (citește mai mult)


”Spanacul cu capsune” (Blitum capitatum, B. virgatum)…

…este o plantă anuală comestibilă, înudită cu spanacul (Spinacia oleracea). Atât fructele, cât și frunzele acestei plante sunt comestibile. Fructele sunt mai degrabă dulci decât aromate și se aseamănă prin textură și gust cu dudele… (citește mai mult)


Capsunul indian (Duchesnea indica)…

…este o plantă perenă, sempervivescentă, din familia Rosaceae-lor. Planta este nativă din Asia de Sud și de Est, dar a fost introdusă în multe regiuni, ca plantă ornamentală. Fructele sale, înrudite și asemănătoare căpșunelor autentice, sunt comestibile și foarte… (citește mai mult)


Gaultheria procumbens…

…este un arbust pitic, evergreen, originar din America de Nord, unde crește spontan, în colonii dense, pe câmpii nisipoase și sterpe și pe piscurile muntoase. Este apreciat ca plantă decorativă și comestibilă, pentru frunzișul său verde intens și pentru fructele mici și rotunde… (citește mai mult)


Maslinul rusesc (Eleagnus angustifolia)…

…face parte din familia Eleagnaceae și este originar din sudul Europei si vestul Asiei, fiind răspândit în Turcia, în sudul Rusiei, Kazahstan, Afghanistan și Iran. Sălcioara este cultivată, în principal, ca plantă ornamentală, atractivă prin frunzișul argintiu și florile puternic parfumate… (citește mai mult)


Limba-mielului (Borago officinalis)…

…este o plantă erbacee anuală, originară din Siria, naturalizatăîn aproape toată Europa. În gastronomie, borago este utilizat fie ca plantă aromatică (condiment), fie ca verdeață sau legumă verde. Frunzele, având un gust răcoritor, asemănător castravetelui… (citește mai mult)


Trifoiul rosu (Trifolium pratense)…

…este o plantă furajeră și medicinală perenă, care crește atât cultivată, cât și în stare sălbatică. Frunzele tinere și florile sunt comestibile, putând fi consumate atât crude, cât și preparate în varii moduri. Frunzele se culeg înainte de înflorire și se pot adăuga în salate… (citește mai mult)


Negrilica (Nigella sativa)…

…este o plantă cu flori, din familia Ranunculaceae, o familie cu puțini reprezentanți în lumea plantelor aromatice, dar cu mulți reprezentanți în lumea florilor decorative. Semințele de negrilică emană o aromă picantă, ușor înțepătoare, cu o tentă afumată și amară… (citește mai mult)


Levantica (Lavandula angustifolia)…

…este o specie de plante aromatice și medicinale din genul Lavandula, familia Lamiacae. Levănțica nu este un condiment uzual, ea fiind specifică bucătăriei provensale, unde, alături de alte plante aromatice, este folosită la prepararea mai multor mâncăruri pe bază de… (citeşte mai mult)


Callicarpa…

…reprezintă un gen de arbuști aparținând familiei Verbenaceae-lor. Florile, care apar primăvara pe ramurile tinere, sunt mici, în nuanțe de alb, violet sau mov, dispuse în buchete, pe toată lungimea ramurilor. Ele sunt urmate de fructele mici… (citește mai mult)


Catina decorativa (Pyracantha coccinea)…

…este un arbust sempervivescent, nativ de pe continentul european, care datorită abundenței sale de fructe, extrem de plăcute ochiului, a început să fie cultivat ca arbust decorativ încă din secolul XVI… (citește mai mult)


Catina (Hippophae rhamnoides)…

…a fost cultivată și utilizată de-a lungul veacurilor de majoritatea popoarelor europene și asiatice, ea având o istorie de câteva mii de ani. Grecii erau familiarizați cu această plantă, pe care o foloseau în scopuri medicinale, dar, se pare, și pentru hrănirea cailor de curse… (citeşte mai mult)


CaldaruseleCaldarusele (Aquilegia vulgaris)…

…se numără printre preferatele multor pasionaţi de grădinarit, pentru florile lor delicate şi neobişnuite, care vin într-o bogăţie de culori şi forme. Căldăruşa este genul de bijuterie care decorează discret şi necesită observată de aproape pentru a-i putea capta splendoarea, întrucât… (citeşte mai mult)


Roselle (Hibiscus sabdariffa)…

…este o plantă erbacee anuală, nativă din Africa de Vest, cultivată atât ca plantă ornamentală, cât și ca legumă. Roselle are un caliciu cărnos, fraged și suculent, cu un gust acidulat, asemănător merișoarelor… (citeste mai mult)


Papalaul (Physalis alkekengi)…

…fructul copt este foarte plăcut gustului, asemănător roșiei, un pic acid și fructat. Pulpa este zemoasă, de consistența și textura roșiei, conținând numeroase semințe minuscule. Crud, se consumă ca atare, ca garnitură… (citeste mai mult)


Paducelul (Crataegus laevigata)…

…este un arbust cu fructe comestibile şi medicinale,  originar din regiunile nordic-temperate ale Europei, Asiei și Americii  de Sud. Cele mai comune specii sunt Crataegus monogyna  și Crataegus laevigata. La noi în țară, păducelul, crește… (citeşte mai mult)


Merisoarele (Vaccinium vitis idaea)…

…sunt fructe de pădure foarte populare în nordul, centrul și estul Europei, în mod special în statele nordice și în cele balcanice. Gustul lor este fructat, acid, astringent, motiv pentru care, în general, sunt consumate după preparare… (citeşte mai mult)

 

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s