Exotice pentru… straini: Telina (Apium graveolens)


telina

telina-europeanaOricât de ciudat ne-ar putea părea nouă, binecunoscuta, comuna țelină (nelipsită din supe, ciorbe și piureuri) reprezintă, pentru alte popoare, o legumă… exotică.

Dacă dăm „search” pe google, folosind tagurile „exotic vegetables” sau „unusual vegetables”, vom descoperi, pe diferite poziții în diferite topuri, o legumă pe nume „celeriac” – termen pe care americanii îl folosesc pentru a denumi varietatea „Apium graveolens var. rapaceum – cu alte cuvine, țelina – cea care dezvoltă hipocotilul bulbos (așa-numita rădăcină) și cărnos, consumat cel mai adesea gătit, ca ingredient principal în supe și ciorbe.

Pe de altă parte, „Apium graveolens var. dulce”, cel mai frecvent consumat sortiment de țelină pe continentul nord-american, poartă numele de „celery”. Acest soi este cultivat exclusiv pentru tulpinile sale crocante și fragede, care sunt mâncate crude, în salate, sau ca ingredient în diferite preparate, „rădăcina” de țelină, fiind pentru cei mai mulți americani, o legumă „exotică”, ciudată, chiar „urâtă”…

Așadar, vă imaginați, cred, surpriza pe care am avut-o, când, căutând informații suplimentare despre țelină, pe net, am dat peste un articol intitulat „14 vegetables you’ve probably never heard of…”, mai sus-numita rădăcinoasă ocupând – cu stupoare și mândrie – locul 7…

DECI:

1. „Celeriac” (Celery root) – Țelina europeană sau de rădăcină (Apium graveolens var. rapaceum). Plantă  de cultură, aparținând familiei Apiaceae-lor, folosită în prezent ca legumă și  ca mirodenie.  Ea provine dintr-un soi sălbatic răspândit în Europa și în Asia, cunoscut romanilor și apreciat pentru calitățile sale depurative, detoxifiante și de întărire a sistemului imunitar. Cultivată în Bazinul Mediteranean de peste 3000 de ani, ca specie de cultură s-a extins în Europa Centrală și de Nord abia în Evul Mediu.

Utilizare în Gastronomie. Frunzele sunt adesea tocate și folosite crude, ca garnitură  la diferite salate, într-o manieră similară pătrunjelului; cel mai frecvent însă, sunt adăugate în supe, ciorbe și sosuri, pentru a spori aroma. Rădăcina este și ea consumată ca legumă – fiartă, în supe și ciorbe, pasată în piureuri de legume, crudă și dată pe răzătoare, sub formă de salată, laolaltă cu alte rădăcinoase și „dreasă”  cu sosuri pe bază de maioneză, smântână, iaurt etc. Tulpinile, tocate fin, se adaugă crude în salate sau în mâncăruri preparate termic; crude, alături de alte vegetale,  pot fi transformate în smoothie-uri.

telina-americana2. „Celery” (Celery stalks) – Țelina americană sau de pețiol (Apium graveolens var. dulce). Deasemenea plantă de cultură, cunoscută încă din Antichitate, cultivată pentru pețiol și semințe.

Se originează, probabil, în același sortiment arhaic și sălbatic de țelină (menționat mai sus) și „transformat”, în secolul XVII, de către horticultorii italieni, în varietatea cunoscută astăzi ca „țelina pentru pețiol”.

Utilizare în Gastronomie. Tulpinile (mai exact pețiolurile) sunt consumate crude, în salate, sau preparate termic, în supe sau sosuri.

Semințele de țelină reprezintă un condiment interesant, fără echivalent aromatic în rândul mirodeniilor – ele au un parfum similar frunzelor și rădăcinii, dar sensibil mai intens și un pic amărui.

Astăzi sunt rar folosite deși, pe vremea romanilor erau, se pare, un condiment popular. Se adaugă în mâncare cu moderație (din cauza aromei intense), întregi sau zdrobite.

În America, semințele de țelină sunt pisate și amestecate cu sare, obținându-se astfel un condiment numit „celery salt”.

 Un articol scris de Anne Tharesse (Toate Drepturile Rezervate!)

   

SURSE:

  1. Wikipedia
  2. Plants For A Future
  3. Botanical.com
  4. Aggie Horticulture
  5. Gernot Katzer’s Spice Pages
Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s