Legume decorative – „Ugerul vacii” (Solanum mammosum)


Ugerul Vacii (SOlanum Mammosum) 6Solanum mammosum, cunoscută sub denumirea de „ugerul vacii”, din cauza aspectului său neobișnuit, este o membră a familiei Solanaceae-lor, cu fructe de culoare galben-portocalie, în formă de uger, înrudită cu roșia și cartoful, cultivată ca plantă decorativă. Este nativă din America de Sud, perenă în climatul tropical, la noi în țară putând fi cultivată ca plantă decorativă anuală. Nu este pretențioasă în privința solului, dar necesită udare regulată. 

Solanum mammosum este o plantă semi-lemnificată și ramificată, aspră, spinoasă (spinii acoperă atât ramurile, tulpinile, cât și frunzele), atingând o înălțime de până la 1 m. Frunzele sunt mari, lobat-ascuțite, cu marginile neregulate, catifelate și pubescente, cu vinișoare purpurii, de 10 – 25 cm lungime, „armate” cu spini robuști pe ambele suprafețe (și pe fața și pe dosul frunzei). Tulpinile și ramurile sunt, de asemenea, pubescente și prevăzute cu mici spini. Florile, cu formă stelată, de 2.5 cm lungime, apar la axilele frunzelor, solitare ori în grupuri de până la 6, cu câte 5 petale purpurii-violet sau bleu, care se răsfrâng în afară.

Fructul este cărnos, cu coajă fină, în formă de pară (bombat la bază, țuguiat spre vârf), de până la 25 cm lungime la maturitate, cu 4-6 formațiuni bombat-alungite la bază, asemănătoare ugerului de vacă, care au inspirat unele dintre denumirile populare ale plantei. Necopt, are culoarea verde închis, similar gogonelelor, colorându-se în galben pe măsură ce se pârguiește (astfel încât, fructul poate deveni inegal colorat – galben și verde), la maturitate devenind de un portocaliu intens. Pe lângă alte substanțe, fructele conțin solanine și saponine și sunt considerate toxice, nefiind recomandate consumului.

Denumiri în alte limbi: Tagotong; Talong; Utong; Apple of Sodom; Cow’s udder; Love apple; Mickey mouse plant; Nipple fruit; Titty fruit.

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s