Dictionar Gastronomic – Edamame


Edamame 6Fasolea edamame, sau, pe scurt, edamame,  este denumirea păstăilor și a boabelor imature de soia, folosite în diferite preparate populare în China, Japonia, Coreea și Hawaii. Cea mai simplă modalitate de preparare constă în fierberea sau înăbușirea păstăilor, pentru 5 – 10 minute, în apă cu sare (deși pot fi sărate și după fierbere), răcite sub un jet de apă rece și apoi servite ca gustare. Boabele de soia sunt consumate direct din teacă, acestea fiind prea fibroase pentru a putea fi mâncate.

Uneori, capetele păstăilor sunt tăiate înainte de preparare, pentru a ușura „extragerea” boabelor din teacă, care sunt foarte greu de îndepărtat la planta crudă. Boabele fierte, scose din păstăi se pot adăuga în supe, tocănițe, salate sau folosite ca substitut de mazăre.

Păstăile edamame se recoltează atunci când sunt de un verde crud, la aproximativ 35 – 40 de zile de la apariția florilor, cu multă grijă, pentru a nu le leza, caz în care se vor degrada foarte repede. În acest stadiu de dezvoltare, boabele de soia au un gust mult mai dulce decât în stadiile ulterioare, datorită conținutului de fructoză care scade o dată cu maturarea păstăilor. În același timp, însă, ele se alterează rapid, savoarea lor specifică reducându-se cu fiecare oră care trece. La frigider pot fi păstrate circa 3 zile, dacă sunt înfășurate în folie sau plastic, astfel încât să se mențină umiditatea.

 

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s