Remedii naturale – Detoxifiere cu Centauri herba, ceaiul de tintaura


TINTAURA

Tintaura 3AREAL ȘI RĂSPÂNDIRE

Țintaura (Centaurium umbellatum) este una dintre cele mai eficiente ierburi detoxifiante din flora medicinală românească, ea crescând spontan prin livezi și pe pajiști, în locuri umede și luminoase, în zonele de munte până la o altitudine de 1000–1200 m, în vii, în zonele defrișate, sub traseele liniilor de înaltă tensiune. Face parte din familia Gentianaceae și este înrudită cu gențiana. În scop fito-terapeutic se recoltează partea aeriana a plantei și, cel mai adesea, se administrează sub forma de infuzie.

DENUMIRI POPULARE

Popular se mai numește și: țintaulă, fierea pământului, iarba frigurilor, potroacă, țintaură, cintoaie, frigor, frigurică, ghințură, ghințurea, potrocea, potrocuță, scăunel, scânteiuță, taulă, buruiană-de-friguri, cocoșei-de-grădină, crucea-pământului, floare-de-friguri, fumărică-bășicoasă, iarbă-de-curcă, iarbă-de-friguri, săfindei-de-câmp.

ASPECT ȘI CARACTERISTICI

Țintaura  este o plantă erbacee, perenă, care crește până la o înălțime de 10–40 cm. Tulpină este erectă, cilindrică, acoperită de peri abundenți și se ramifică doar în zona florilor. Frunzele alterne, întrerupt imparipenate, sunt formate din 5-9 foliole dințate pe margini, între care se găsesc 6-10 foliole mici. Florile sunt ca niște steluțe cu cinci colțuri de culoare roz sau violet. Fructul este o achenă.

UZ MEDICINAL

Țintaura acționează asupra ficatului și rinichilor, purifica sangele si este un tonic excelent pentru sistemul digestiv, prin creșterea secrețiilor gastrice și grăbește descompunerea produselor alimentare, stimulând, de asemenea, apetitul si crescând productia bilei. Este indicată în  afecțiunile stomacale, ale ficatului și vezicii biliare, ale rinichilor.

Adesea este folosită în combinație cu alte plante medicinale, cum ar fi mușețelul (Chamaemelum nobile) și cretusca (Filipendula ulmaria). În remediile populare ale populațiilor saxone, țintaura era indicată și pentru tratarea mușcătrilor de șarpe, febrei, gutei, viermilor intestinali. Crudă și zdrobită era recomandată pentru tratarea rănilor și abceselor. 

CEAIUL DE ȚINTAURĂ

Ceaiul de țintaură, denumit Centauri herba, se obține din părțile aeriene înflorite recoltate prin tăierea tulpinelor cu foarfeca sau cuțitul la 5 cm de la suprafața pământului. Uscarea se face la umbră, în buchete, atârnate pe sârmă sau întinse în strat subțire. Se folosește sub formă de infuzie, câte o jumătate de cană înaintea meselor principale.

PlantePedia își propune o prezentare generală a plantelor, dar nu recomandă folosirea acestora în afara consultării persoanelor avizate (medici sau farmaciști) – prin urmare, PlantePedia se exonerează de orice responsabilitate în legătură cu efectele secundare ale utilizării pe cont propriu a plantelor prezentate pe site.

Un Articol scris de Anne Tharesse (Toate Drepturile Rezervate!)

SURSE:

  1. Wikipedia
  2. Pfaf
  3. Botanical.com 
Anunțuri

Un gând despre “Remedii naturale – Detoxifiere cu Centauri herba, ceaiul de tintaura

  1. In general medicii nu-ti recomanda terapia cu plante doar daca se ocupa cu tratamente alternative, in aceasta situatie tot ce poti face este sa-ti asumi responsabilitatea si sa incerci asupra ta efectul ceaiurilor din plante, care fara indoiala au efecte benefice mai ales daca te documentezi inainte si apoi aplici cu prudenta. In timpuri stravechi, vraciul satului trata bolnavii cu tot felul de fierturi si pomezi, exclusiv din plante si erau eficiente in majoritatea cazurilor. In lume si la ora actuala sunt triburi de indigeni care nu cunosc medicamentele si se vindeca cu ceea ce le daruieste farmacia naturii . Daca nu ar exista temerarii, nici un domeniu nu ar avea rezultate notabile iar succesul se obtine cu indrazneala si curaj.

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s