Povestea vorbei (Dictionar Etimologic) – De unde provine cuvantul „carat(e)”?


Carob

De-a lungul timpului au fost inventate diverse metode și tehnici de cântărire a metalelor și pietrelor prețioase, astăzi standardizate și transformate în unități de măsură stas, purtând diferite nume și putând fi echivalate în grame. Unitatea de măsură stas folosită în zilele noastre pentru a aprecia masa pietrelor prețioase sau conținutul în aur ale aliajelor acestuia (exprimat prin numărul părților de aur din 24 de părți de aliaj) este „caratul”.

Caratul, însă nu este o invenție a lumii moderne, el datând din Antichitate, cu mult înainte de momentul istoric al „descoperirii” gramului și al stabilirii indicelui de 0,2 grame corespunzător unui carat. Și atunci, cum au procedat?

Povestea caratului (dar și a altor unități de măsură, precum gramul sau ratti-ul indian) a început în momentul în care anticii au descoperit faptul că unele semințe au proprietatea de a varia extrem de puțin în greutate unele față e altele, majoritatea fiind, de fapt, identice din punct de vedere al masei. Cele mai cunoscute astfel de semințe, care, iată, au făcut istorie în lungul demers de standardizare a procedeelor de stabilire a greutății obiectelor foarte fine (precum diamantele, de exemplu) au fost… semințele de roșcov!

În Grecia antică, semințele de roșcov (Ceratonia siliqua)  erau numite „kerátiοn”, diminutivul de la „keras” (însemnând „corn”) și erau folosite pentru cântărirea aurului și  pietrelor prețioase. Se spune că, pentru a condiționa corectitudinea cumpărătorilor și vânzătorilor de aur și pietre prețioase, clienții își puteau achiziționa din târguri propriile seturi de semințe de roșcov, pentru a verifica acuratețea măsurătorilor efectuate de către negustori. Altfel, exista riscul măsluirii boabelor de roșcov, tehnică frecvent folosită în epocă, pentru înșelarea clientților de bubă-credință, astfel: la cumpărare, negustorii puteau folosi un set de boabe măsluite, mai grele, astfel încât aurul să pară mai ușor, iar la vindere, un set de boabe mai ușoare, astfel încât aurul să pară mai greu!

Mult mai târziu, când s-a renunțat la folosirea boabelor de roșcov și s-a standaridizat caratul ca unitate de măsură a masei echivalentă cu 0.2 grame, denumirea a fost păstrată, dăinuind până într-o epocă în care puțini dintre noi mai știu ce este roșcovul.

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s