Rodul Apelor – Cresonul de balta (Nasturtium officinale)


CRESON DE APA.jpg

Nasturtium officinaleCreson de apă, Creson de baltă, Năsturel: Nasturtium officinale

Cresonul de apă (Nasturtium officinale) este o plantă erbacee perenă, semi-acvatică, din familia Brasiaceae-lor, înrudită cu cresonul de grădină (Lepidium sativum), muștarul, varza, guliile și ridichea.

Este nativ de pe întreg teritoriul eurasiatic, fiind una dintre primele plante consumate de către oameni. Face parte și în prezent din flora spontană a climatului temperat, crescând în stare sălbatică în locurile cu multă umezeală, pe malurile apelor stătătoare sau lin curgătoare, în zonele de deltă, tivind iazurile și lacurile, în porțiunile cu apă curată și puțin adâncă.

Una dintre primele plante introduse în cultură, dar aproape necunoscut astăzi pe la noi, năsturelul a fost utilizat, ca plantă alimentară și medicinală de către perși, greci și romani.

Perșii consumau cu încredere și din abundență creson de apă, oferindu-l în special copiilor, pentru a crește viguroși și soldaților, pentru a fi robuști în luptă. Același obicei a fost preluat ulterior și de către generalii eleni și romani, care au observat că tonusul soldaților era substanțial îmbunătățit atunci când cresonul de apă făcea parte din dieta lor zilnică.Creson de apa

Unele surse istorice afirmă că primul spital înființat de Hipocrate, în secolul IV î.e.n., în Insula Kos, a fost construit, la cererea acestuia, lângă cursul unui pârâu, astfel încât să poată cultiva această plantă. În Evul Mediu, prima încercare de cultivare a cresonului de apă îi este atribuită lui Nicholas Meissner, în secolul XVI, în Germania. 

Descoperit mai târziu de unul dintre ofițerii din armata lui Napoleon, cresonul de apă a fost introdus în Franța, Napoleon însuși devenind un consumator entuziast, renumele acestei salate crescând constant, până în momentul în care a devenit o garnitură uzuală, de zi cu zi, lângă preparatele de orice fel. În zilele noastre, supa franțuzească de cartofi și creson de apă este considerată o delicatesă.

Ajuns în Marea Britanie, cresonul de apă a devenit o legumă populară în Epoca Victoriană, când piețarii și vânzătorii ambulanți cumpărau legături de creson de la fermele de pe lângă orașe (prima fermă cultivatoare de creson de apă din Marea Britanie fiind înființată încă din 1808) și le vindeau pe tarabe și străduțe. Oamenii obișnuiau să cumpere aceste  buchețele și, adeseori, le mâncau pe loc, așa cum noi astăzi, într-o variantă absolut nesănătoasă, ronțăim chipsuri.

Nasturtium officinale

De fapt, era atât de popular și de accesibil, încât își câștigase numele de “poor man’s bread” („pâinea omului sărac”). Nimic mai adevărat și chiar mai mult decât atât, întrucât valoarea nutritivă a cresonului de apă o întrece cu mult pe cea a pâinii: conține mai multă vitamina C decât portocalele, mai mult calciu decât laptele, mai mult fier decât spanacul și mai mult acid folic decât bananele.

Ca aspect, năsturelul este o plantă de talie mică și, asemeni multor alte vegetale aparent fragile, se propagă cu repeziciune și prosperă oriunde climatul și condițiile de sol îi sunt favorabile. Preferă terenurile ușor alcaline, iar tulpinile sale târâtoare, de până la 70 de cm lungime, goale pe dinăuntru, care îi permit să plutească, dezvoltă, pe toată lungimea lor, rădăcini firoase și albicioase ce absorb substanțele nutritive din apă.

Asemeni lintiței și altor plante acvatice, cresonul de apă proliferează la suprafața apelor, în colonii dense și extinse. Frunzele tinere, de îndată ce apar, sunt asemănătoare celor de untișor, rotunde, de un verde intens, fragede și cu gust ierbos, dar plăcut, ușor picant, specific tuturor plantelor din familia cruciferelor. Ele sunt dispuse altern de-a lungul tulpinilor și, pe măsură ce se dezvoltă, își schimbă forma, devenind mai lunguiețe, cu venații proeminente și cu marginile ușor vălurite, în timp ce tulpinile se ramifică din ce în ce mai mult. Florile, mici și albe, grupate în inflorescențe bogate, apar în intervalul iunie – septembrie.Nasturtium officinale

În numeroase regiuni ale Europei (excluzând spațiul balcanic) și Asiei, cresonul de baltă a fost introdus în cultură, valorificând terenurile inundabile și este utilizat ca plantă alimentară, aromatică și medicinală, în tratamentele homeopatice. La noi în țară, cresonul de apă este recoltat aproape exclusiv din flora spontană.

Cresonul de apă este foarte bogat în vitamina C, fiind utilizat, de-a lungul timpului, ca remediu antiscorbutic. Bogat în minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu), are proprietăți remineralizante și tonice. Conține cantități mari de vitamina A și K, având efecte benefice asupra pielii și reputația de a stopa sângerările.

Folosit din vremuri imemoriale, și-a câștigat inclusiv renumele de remediu extrem de eficient în stoparea căderii părului, determinând creșterea și îndesirea acestuia, cu beneficiul suplimentar al îngroșării firului de păr. În plus, mai conține vitaminele B1, B2, B5, B9, iar studii clinice au evidențiat faptul că extractele obținute din cresonul de apă au capacitatea de a inhiba dezvoltarea celulelor canceroase.

UTILIZARE ÎN GASTRONOMIE

Cel mai frecvent este consumat sub formă de salte și sendviciuri, dar și în supe, piureuri, tocănițe, omlete, plăcite etc. În stare crudă, în  salate ori sub formă de suc obținut prin stoarcere, mai poate fi utilizat pentru efectele sale purgative, detoxifiante, de curățare a tractului intestinal, expectorante și hipoglicemiante, având proprietatea de a scadea nivelul zahărului în sânge. Consumul de creson de apă nu este recomandat în timpul sarcinii, deoarece poate determina contracții ale uterului.

Un articol scris de Anne Tharesse (Toate Drepturile Rezervate)

SURSE:

  1. https://www.botanical.com/botanical/mgmh/w/watcre09.html
  2. https://altnature.com/gallery/watercress.htm
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Watercress
  4. http://www.eattheweeds.com/watercress-florida%E2%80%99s-winning-winter-crop/
  5. http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Nasturtium+officinale
  6. http://www.watercress.com/history.aspx
  7. http://watercress.co.uk/about/historical-facts/
  8. Sursa Foto Sus: inrtracker.com

 

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s