Remedii Naturale – Spilcuta, floarea cu proprietați antimigrenoase


Iarba fetei (Tanacetum parthenium)AREAL ȘI RĂSPÂNDIRE

Iarba fetei (Tanacetum parthenium) este o plantă medicinală, folosită în mod tradițional pentru tratarea migrenelor și, ocazional, ca plantă ornamentală. Aparține genului Asteraceae și face parte din flora spontană a Eurasiei, Americii de Nord și Americii de Sud. Pe la noi, printre denumirile populare se numără: iarba-fetei, spilcuța, mușețel mare.

ASPECT ȘI CARACTERISTICI

Planta se dezvoltă sub formă de tufe de 45 – 50 cm înălțime. Fiecare frunză este alcătuită din 10-13 foliole mici, zimțate pe margini, care răspândesc o aromă proaspătă, de citrice. Florile cresc în vârful tulpinilor și par a fi o încrucișare între muşeţel şi margarete. Înflorește din iulie până în octombrie, iar florile au în jur de 1 cm diametru. Se înmulțește foarte repede, acoperind o zonă întinsă în câțiva ani.

PROPRIETĂȚI ȘI CONSTITUENȚI

Spilcuța este una dintre cele mai renumite remedii naturale antimigrenoase, ea fiind folosită încă din antichitate pe post de “antinevralgic” natural. Elementul chimic ”cheie” din compozitia plantei este reprezentat de lactonele sesquiterpenice, – care au capacitatea de a preveni spasmele vasculare ce provoacă migrenele (relaxează vasele de sânge şi îmbunătăţesc circulaţia sângelui către creier), prin:

  1. reglarea producţiei de serotonină,
  2. reglarea activităţii receptorilor serotoninergici,
  3. inhibarea eliberării de histamină.

Cele mai importante proprietăți ale plantei sunt cele antiinflamatoare, antispastice, antimigranoase. Ea poate fi folosită și pentru combaterea durerilor reumatice și artritice, menstruale și a stărilor febrile.Iarba fetei (Tanacetum parthenium)

EFECTE SECUNDARE

Efectele secundare constau în faptul că provoacă depenență și sevraj. Pentru ca tratametnul să aibă efect, în funcție de natura durerilor care se încearcă a fi combătute, tratamentul trebuie să fie urmat cu rigurozitate, respectându-se gramajul indicat și durata (zilnic, tilmp de mai multe luni). Întreruprea, pentru a nu provoca sevraj sau revenirea bruscă a durerilor, se face treptat – dar toate acestea numai la indicațiile medicului. În plus, este interzis consumul plantei în perioada sarcinii, în combinație cu anticoncepționalele, precum și cu alte medicamente sau substanțe, în legătură cu care veți fi informat tot de către medic.

CULTIVARE ȘI FOLOSIRE

Poate fi cultivată fără probleme, oriunde în climatul temperat, de preferat în plin soare. Este bine ca toamna să fie tunsă de la bază. Rezistă la secetă și la îngheț (- 30 C).

Planta se poate consuma, în scopuri curative, atât proaspătă, cât și uscată – în dozele recomandate de către medic (care, în general, poate varia între 1 și 3 frunze pe zi). Ea se mai poate consuma și sub formă de tincturi, decocturi, capsule.

  WarningPlantePedia își propune o prezentare generală a plantelor, dar nu recomandă folosirea acestora în afara consultării persoanelor avizate (medici sau farmaciști) – prin urmare, PlantePedia se exonerează de orice responsabilitate în legătură cu efectele secundare ale utilizării pe cont propriu a plantelor prezentate pe site.

  Un articol scris de  Anne Tharesse (Toate Drepturile Rezervate!)

 SURSE:

  1. Wikipedia
  2. Online Etymology Dictionary
  3. Plants For A Future
  4. NCBI
Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s