Gradina Comestibila – Ceara albinei (Asclepias syriaca)


Asclepias

Ceara albinei (Asclepias syriaca)Ceara-albinei, Common milkweed: Asclepias syriaca

Ceara-albinei este o plantă perenă, originară din sudul Canadei, în prezent răspândită şi aclimatizată în Asia şi Europa, ca plantă decorativă și meliferă. Face parte din familia Asclepiadoideae-lor, o familie cuprinzând aproximativ 350 de genuri și peste 3000 de specii, majoritatea native regiunilor tropicale și subtropicale, cultivate în climatul temperat ca plante anuale.

Ca aspect, ceara-albinei este o plantă erbacee, perenă, cu tulpini robuste, înalte de până la 2 m și neramificate, pubescente (acoperite cu perișori fini), de culoare verde, cu tente purpurii. Frunzele sunt simple, opuse și ovat-lanceolate, lungi de până la 25 cm și late de 12 cm, cu marginile întregi, drepte sau ușor ondulate, cu nervurile mediane roșiatic-purpurii. Rădăcina este pivotantă și rizomatoase, din ea dezvoltându-se, adesea, mai multe tulpini.

Florile, grupate câte 100- 120 în inflorescențe globuloase, sunt mici, cu diametrul de 1 cm, cu câte 5 petale de culoare alb-gălbui sau alb-rozaliu, cu accente purpurii, roz sau lila, încojurate de sepale mai mari, de culoare roz, mov sau alb, cu aspect stelat. Înfloresc pe toată  durata verii (iunie – august), iar polenizarea este realizată de insecte.

Ceara albinei (Asclepias syriaca)Fructul este de tip capsulă, conic-alungit și ușor încovoiat, de culoare verde-cenușie, acoperit cu perișori fini, asemănător, ca aspect, bamelor. La maturitate devine maro şi se sparge pe lungime eliberând semințe mici, plate, de de 6-10 mm, „îmbrăcate” într-un puf alb, dens. Doar în jur de 2% din flori produc păstăi mature, cu o medie de 4-6 păstăi per plantă, care conţin circa 150-425 seminţe. Acestea se răspândesc primăvara, când fructele pleznesc si cad pe sol.

Toate părțile plantei conțin un latex lăptos, concentrat mai ales în frunze, vizibil atunci când frunzele sau tulpinile sunt rupte, toxic pentru unele mamifere și pentru oameni; cu toate acestea, tulpinile și frunzele tinere, bobocii și fructele imature, asemănătoare bamelor, sunt comestibile (vezi mai jos).

Ceara-albinei, nativă de pe meleagurile răcoroase ale Canadei, este printre puținele reprezentante ale acestei familii care poate fi cultivată la noi ca plantă perenă. Pe durata iernii, partea aeriană a plantei (tulpinile și frunzele) se usucă și mor, dar rădăcina supraviețuiește sub pământ, lăstărind în primăvară.
 Crește cel mai bine în plin soare, pe o mare varietate de soluri, inclusiv pe cele nisipoase, dar le preferă pe cele umede și bine drenate. Are o mare putere de propagare, extizându-se cu ajutorul rizomilor pe suprafețe extinse, riscând să devină plantă invazivă. Se înmulțește prin semințe și prin divizarea tufei; la plantele semănate, înflorirea se produce în al doilea an. Plantele tinere pot fi atacate de melcii de grădină.
 
Numeroase specii de insecte se hrănesc cu polenul și nectarul aromat al acestei plante, inclusiv albinele și fluturii, ea fiind o recunoscută plantă meliferă în alte părți ale lumii, mai puțin pe la noi. În afară de crescătorii de albine care cultivă suprafețe extinse în apropierea stupilor, ceara-albinei mai este cultivată în grădini pentru a atrage fluturii.
 
Celebrul „Fluture Monarh”, recunoscut  pentru ciclul său migrator de-a lungul întregii Americi, consumă exclusiv această plantă, care-i împrumută din toxicitatea ei, conferindu-i astfel un „scut” natural care-l apără de prădători. Tot pe frunzele acestei plante își depun și ouăle, larvele hrănindu-se cu frunzele suculente, bogate în latex.

 “Bame” de Ceara albineiUtilizare în Gastronomie

Toate părțile acestei plante sunt comestibile, în pofida conținutului de latex, care poate fi distrus prin înghețare sau fierbere. Bobocii, frunzele, tulpinile, florile și rădăcinile sunt comestibile  după preparare. Aceasta se realizează, preferabil, prin fierberea prealabilă și aruncarea primei ape.
 
Bobocii, florile și fructele au o textură mucilaginoasă, asemănătoare bamelor și o aromă plăcută, motiv pentru care sunt folosite pentru îngroșarea supelor și sosurilor. Bobocii au un gust asemănător boabelor de mazăre și sunt gătiți asemenea.
 
Tulpinile fragede (mai mici de 20 de cm) pot fi fierte, în două sau trei ape, pentru a înlătura latexul albicios, produsul rezultat fiind un substitut excelent pentru sparanghel, în timp ce frunzele sunt preparate asemeni spanacului. 
 
Când sunt gătite sau murate, micile păstăi se aseamănă la gust cu bamele – unii dintre cei care le-au gustat fiind de părere că sunt chiar mai gustoase. Fructele se culeg înainte de a se maturiza și de a forma puful mătăsos care îmbracă semințele, adică atunci când au între 2 și 4 cm lungime. 
 
Din semințele mature se poate obține ulei alimentar, iar latexul poate fi întrebuințat pentru obținerea gumei de mestecat. Florile pot fi folosite pentru obținerea sau aromatizarea băuturilor alcoolice sau pentru prepararea unui sirop dulce și parfumat.

Un articol scris de Anne Tharesse  (Toate Drepturile Rezervate!)

Surse:

  1. http://www.pfaf.org 
  2. https://www.botanical.com
  3. Asclepias syriaca.pdf

Citeste mai multe…

Iarba cu migdale (Cyperus esculentus)…

…este o plantă erbacee din familia Cyperaceae, originară din sudul Eurasiei, America de Nord și din Africa, în prezent răspândită și aclimatizată în cea mai mare parte a lumii. Iarba cu migdale dezvoltă în pământ tuberculi comestibili, de mărimea alunelor și cu gust asemănător nucilor… (citeşte mai mult)


Caprifoiul himalayan (Leycesteria formosa)…

…este un arbust foios din familia Caprifoliaceae, înrudit cu ”Mâna Maicii Domnului” (Lonicera Japonica), nativ din zona munților Himalaya și China de Sud-Vest. Fructele sunt drupe sferice, de aproximativ 1 cm diametru, la început roșii, apoi, pe măsură ce se coc, aproape… (citește mai mult)


Calinul (Viburnum opulus)…

este un arbust cu fructe de culoare roșie, grupate sub formă de ciorchini, asemănător socului. La noi în țară este foarte răspândit prin tufărişuri, pădurile de câmpie, liziere, până în zonele deluroase și submontane. Toamna face fructe roșii, numite în popor „căline”… (citeşte mai mult)


Gutuiul japonez (Chaenomeles japonica)…

…este un arbust fructifer și decorativ, din familia Rosaceae, înrudit cu gutuiul autentic (Cydonia oblonga), dar aparținând unui gen diferit. Fructele sunt niște poame mici, de culoarea gutuii, în formă de măr, comestibile. Acestea se coc toamna târziu… (citește mai mult)


”Spanacul cu capsune” (Blitum capitatum, B. virgatum)…

…este o plantă anuală comestibilă, înudită cu spanacul (Spinacia oleracea). Atât fructele, cât și frunzele acestei plante sunt comestibile. Fructele sunt mai degrabă dulci decât aromate și se aseamănă prin textură și gust cu dudele… (citește mai mult)


Capsunul indian (Duchesnea indica)…

…este o plantă perenă, sempervivescentă, din familia Rosaceae-lor. Planta este nativă din Asia de Sud și de Est, dar a fost introdusă în multe regiuni, ca plantă ornamentală. Fructele sale, înrudite și asemănătoare căpșunelor autentice, sunt comestibile și foarte… (citește mai mult)


Gaultheria procumbens…

…este un arbust pitic, evergreen, originar din America de Nord, unde crește spontan, în colonii dense, pe câmpii nisipoase și sterpe și pe piscurile muntoase. Este apreciat ca plantă decorativă și comestibilă, pentru frunzișul său verde intens și pentru fructele mici și rotunde… (citește mai mult)


Maslinul rusesc (Eleagnus angustifolia)…

…face parte din familia Eleagnaceae și este originar din sudul Europei si vestul Asiei, fiind răspândit în Turcia, în sudul Rusiei, Kazahstan, Afghanistan și Iran. Sălcioara este cultivată, în principal, ca plantă ornamentală, atractivă prin frunzișul argintiu și florile puternic parfumate… (citește mai mult)


Limba-mielului (Borago officinalis)…

…este o plantă erbacee anuală, originară din Siria, naturalizatăîn aproape toată Europa. În gastronomie, borago este utilizat fie ca plantă aromatică (condiment), fie ca verdeață sau legumă verde. Frunzele, având un gust răcoritor, asemănător castravetelui… (citește mai mult)


Trifoiul rosu (Trifolium pratense)…

…este o plantă furajeră și medicinală perenă, care crește atât cultivată, cât și în stare sălbatică. Frunzele tinere și florile sunt comestibile, putând fi consumate atât crude, cât și preparate în varii moduri. Frunzele se culeg înainte de înflorire și se pot adăuga în salate… (citește mai mult)


Negrilica (Nigella sativa)…

…este o plantă cu flori, din familia Ranunculaceae, o familie cu puțini reprezentanți în lumea plantelor aromatice, dar cu mulți reprezentanți în lumea florilor decorative. Semințele de negrilică emană o aromă picantă, ușor înțepătoare, cu o tentă afumată și amară… (citește mai mult)


Levantica (Lavandula angustifolia)…

…este o specie de plante aromatice și medicinale din genul Lavandula, familia Lamiacae. Levănțica nu este un condiment uzual, ea fiind specifică bucătăriei provensale, unde, alături de alte plante aromatice, este folosită la prepararea mai multor mâncăruri pe bază de… (citeşte mai mult)


Callicarpa…

…reprezintă un gen de arbuști aparținând familiei Verbenaceae-lor. Florile, care apar primăvara pe ramurile tinere, sunt mici, în nuanțe de alb, violet sau mov, dispuse în buchete, pe toată lungimea ramurilor. Ele sunt urmate de fructele mici… (citește mai mult)


Catina decorativa (Pyracantha coccinea)…

…este un arbust sempervivescent, nativ de pe continentul european, care datorită abundenței sale de fructe, extrem de plăcute ochiului, a început să fie cultivat ca arbust decorativ încă din secolul XVI… (citește mai mult)


Catina (Hippophae rhamnoides)…

…a fost cultivată și utilizată de-a lungul veacurilor de majoritatea popoarelor europene și asiatice, ea având o istorie de câteva mii de ani. Grecii erau familiarizați cu această plantă, pe care o foloseau în scopuri medicinale, dar, se pare, și pentru hrănirea cailor de curse… (citeşte mai mult)


CaldaruseleCaldarusele (Aquilegia vulgaris)…

…se numără printre preferatele multor pasionaţi de grădinarit, pentru florile lor delicate şi neobişnuite, care vin într-o bogăţie de culori şi forme. Căldăruşa este genul de bijuterie care decorează discret şi necesită observată de aproape pentru a-i putea capta splendoarea, întrucât… (citeşte mai mult)


Roselle (Hibiscus sabdariffa)…

…este o plantă erbacee anuală, nativă din Africa de Vest, cultivată atât ca plantă ornamentală, cât și ca legumă. Roselle are un caliciu cărnos, fraged și suculent, cu un gust acidulat, asemănător merișoarelor… (citeste mai mult)


Papalaul (Physalis alkekengi)…

…fructul copt este foarte plăcut gustului, asemănător roșiei, un pic acid și fructat. Pulpa este zemoasă, de consistența și textura roșiei, conținând numeroase semințe minuscule. Crud, se consumă ca atare, ca garnitură… (citeste mai mult)


Paducelul (Crataegus laevigata)…

…este un arbust cu fructe comestibile şi medicinale,  originar din regiunile nordic-temperate ale Europei, Asiei și Americii  de Sud. Cele mai comune specii sunt Crataegus monogyna  și Crataegus laevigata. La noi în țară, păducelul, crește… (citeşte mai mult)


Merisoarele (Vaccinium vitis idaea)…

…sunt fructe de pădure foarte populare în nordul, centrul și estul Europei, în mod special în statele nordice și în cele balcanice. Gustul lor este fructat, acid, astringent, motiv pentru care, în general, sunt consumate după preparare… (citeşte mai mult)


Galbenele (Calendula officinalis)…

…reprezintă una dintre cele 15 – 20 de specii le genului Calendula, din familia Asteraceae-lor, înrudite cu floarea-soarelui, anghinarea și salata-verde. Din cele mai vechi timpuri, gălbenelele au fost cultivate ca plante ornamentale… (citeşte mai mult)


Afinul american (Gaultheria shallon)…

…este un arbust nativ din America de Nord, iar fructele sale, asemănătoare afinelor, sunt comestibile, ele reprezentând, în trecutul îndepărtat, o importantă sursă de hrană pentru  populațiile băștinașe pre-americane, care au descoperit şi folosit planta de-a lungul secolelor… (citeşte mai mult)


Wintergreen (Gaultheria procumbens)…

…este un arbust pitic, evergreen, originar din America de Nord, unde crește spontan, în colonii dense, pe câmpii nisipoase și sterpe și pe piscurile muntoase. Este apreciat ca plantă decorativă și comestibilă, pentru frunzișul său verde intens și pentru fructele mici și rotunde… (citește mai mult)


Macesul (Rosa Canina)…

…reprezintă o specie de arbuști spinoși, cu flori și fucte, din familia Rosaceae. Măceșele sunt pretabile unei mari varietăți de modalități de preparare. Fructul poate fi consumat crud sau preparat, dar, atenție – semințele sunt acoperite de un strat de perișori iritativi… (citeşte mai mult)

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s