Gradina mea de basm – Liliacul indian (Lagerstroemia indica)


catawba-crape-myrtle-3

Lagerstroemia este un gen de plante originar din Asia, care cuprinde circa 50 de specii de arbori si arbusti cu frunze veșnic verzi sau căzătoare din familia Lythraceae, dintre care „liliacul indian” este una dintre cele mai populare specii. Presupun că denumirea se datorează înfloririi sale absolut spectaculoase, pentru că, în pofida numelui său popular, nu există nici o relație de „rudenie” între liliacul  autentic și „liliacul” indian.

Lagerstroemia indica este un arbust foios, cu port erect și frunze căzătoare, ce poate atinge înălțimi între 3 și 5 m, cu o coroană bogată și ramificată, de până la 4 m în diametru. Lăstărește puternic, putând lua aspect de tufă, dar, dacă lăstarii noi sunt îndepărtați, atunci se va dezvolta sub forma unui copac nu neapărat înalt, dar robust și armonios.

Scoarța sa este fină, de culoare roz-cenușie si se exfoliază în fiecare an pe durata iernii. Frunzele sunt ovat-alungite, cu limbul rotunjit și cu pețiol scurt. Au o lungime de 3-5 cm, marginile fine și drepte și sunt de un verde-închis, lucios. Toamna se colorează în galben, portocaliu, roșu și purpuriu.

Florile „creponate” apar sub forma de buchete dense cu aspect bătut, de până la 9-10 cm lungime, într-o gamă foarte variată de culori – alb, roșu, roz, purpuriu, grena, lila. Apar în lunile iunie-septembrie si pot trăi până la 120 zile. Dacă sunt îndepartate dupa ofiliere, vor apărea altele noi.  

Liliacul indian este rezistent atât la temperaturi de până la -15 C, cât și la secetă si caniculă, preferând solurile bine drenate cu o umiditate medie.

Sursa Foto: http://www.thetreecenter.com

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s