Dictionarul Plantelor de Leac – Crusinul (Rhamnus frangula)


Crusin (Rhamnus Frangula)Crușinul (Rhamnus frangula) este un arbust foios din familia Rhamnaceae, nativ din Europa, nordul Africii și vestul Asiei, folosit, în scopuri medicinale, încă din Evul Mediu. Crușinul crește în soluri umede, acide sau neutre, în pădurile rare de foioase, priindu-i lumina bogată și umbra parțială.

Ca aspect, crușinul este un arbust foios, de 3 – 6 m înălțime, dezvoltând, de obicei, un aspect de tufă, cu numeroase tulpini  (mai rar sub formă de arbore cu un singur trunchi), atingând un diametru de aproximativ 20 de cm. Scoarța este fină, de culoare maro-închis spre negru, care, dacă este decojită, relevă pe dinăuntru o culoare galbenă. Frunzele sunt opuse, ovate, de 5 – 10 cm lungime și 3 – 6 cm lățime, cu marginile întregi și nervuri canelate, proeminente. Florile sunt mici, de până la 5 mm în diametru, cu câte 5 petale triunghiulare, de culoare alb-verzuie, dispuse în formă de stea.

Arbustul înflorește în perioada mai-iunie, în mănunchiuri de până la 10 flori, care apar la axilele frunzelor. Fructul este o drupă mică, de 5 – 10 mm în diametru, care, pe măsură ce se coace, își schimbă culoare de la verde la roșu, apoi la negru. Acestea se coc toamna și conțin 3 sau 5 semințe maronii. Fructele sunt toxice pentru oameni, dar consumate de unele păsări, care astfel contribuie la dispersarea semințelor și înmulțirea plantei.

Principalul efect al crușinului este cel laxativ, dar numai dacă este administrat în dozajul potrivit – altfel, efectele adverse pot fi violente. Preparatele din crușin sunt obținute din scoarța acestuia, dar trebuie reținut faptul că toate părțile plantei sunt toxice – inclusiv frunzele și fructele. De aceea, scoarța de crușin poate fi utilizată numai la un an de la recoltare.

Scoarța de crușin mai are și efecte vomitive, colagoge (favorizează evacuarea bilei în duode), vermifuge. Este folosit intern pentru tratarea constipației cronice, balonării, hepatitei, cirozei, icterului, precum și în alte afecțiuni ale ficatului și vezicii biliare.

În orice caz, remediile pe bază de crușin trebuie folosite cu multă precauție și numai în dozele recomandate de către specialiști – supradozajul determină reacții violente (vomă, diaree) și, în unele cazuri, chiar deces.

Un articol scris de Anne Tharesse (Toate Drepturile Rezervate!)

 

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s