Idei in Bucatarie – In ce mai invelim sarmalele?


Sarmale in frunze de varza kaleDe post sau de frupt, mai grase ori mai slabe, din carne de porc, vită, oaie, curcan, pui, pește, sau pur și simplu din orez (delicioase cu stafide) ori urdă, sarmalele se înfățișează în atâtea varietăți încât cu greu vom găsi gurmanzi neseduși de savoarea lor rustică, cu iz festiv.

Totuși, atât de familiarizați cu veștmintele lor de varză și viță, o schimbare de „ținută” va fi, poate, la fel de revigorantă ca o briză de primăvară cu arome de ierburi sălbatice – tei, dud, podbal, sfeclă, mangold, hrean… iată o feerie de culori și arome, cu o savoare „proaspătă” (cu vechime, ce-i drept, din bătrâni moștenire) pentru citadini obosiți. Sau plictisiți.

Deci…

a) Sarmale în frunze de hrean: în primăvară, înainte de înflorire, cât sunt încă fragede, frunzele de hrean pot fi culese și utilizate în bucătărie, în special pentru sarmale, dar nu numai (de exemplu, eu aproape de fiecare dată când culeg ștevia din curte pentru ciorbă, culeg și un snop de frunze de hrean!). Acestea nu au o aromă intensă, așa cum ar fi, poate, de așteptat, în schimb au o textură simultan fermă și mătăsoasă. Dacă vi se par prea fibroase, vinele centrale pot fi îndepărtate.  Pentru această variantă de sarmale vă recomand o rețetă cu iz exotic (și berbecuț, hrișcă, semințe de schinduf, ienibahar…): http://mancamsanatos.ro.

b) Sarmalele în frunze de ștevie – au o aromă și o savoare a lor, aparte și inconfundabilă. La fel ca în cazul hreanului, dacă deja a devenit prea fibroasă, nervura principală poate fi îndepărtată. Gustul natural acrișor al șteviei, potențat de câteva felii de lămâie (sau limetă) conferă sarmalelor un gust semnificativ diferit față de celelalte. Pentru această variantă vă sugerez o rețetă cu semințe de dovleac și orez brun: http://mancamsanatos.ro.

c) Sarmalele în frunze de tei – au și ele o savoare a lor, rafinată și delicată. Frunzele se culeg, preferabil, înainte de înflorire și nu se opăresc înainte de preparare. O variantă de sarmale din mânzat, cu cimbru și dafin în foi de tei găsiți aici:  http://www.gustos.ro.

d) Sarmalele în frunze de podbal – plantă medicină, cunoscută din vechime pentru capacitatea de a alunga tusea, podbalul (Tussilago farfara) este răspândit prin locurile necultivate și umede, pe malul iazurilor și mlaștinilor. Frunzele sunt mari, palmat-lobate iar florile galbene sunt asemănătoare celor de păpădie. Strămoșii noștri erau la fel de familiarizați cu podbalul pe cât suntem noi astăzi cu ștevia și urzicile. Cu plăcută surprindere am descoperit că robusta colonie de frunze suculente și viguroase pe care am încercat două primăveri să o stârpesc din curtea mea este chiar o colonie de… podbal! Așadar, în loc de a o stârpi în van, o voi pune în oală! Rețetă de sarmale din frunze de podbal am găsit din nou aici:  http://mancamsanatos.ro.

e) Sarmale în frunze de dud – După principiul deja cunoscut, frunzele de dud se culeg, preferabil, primăvara cât mai devreme. Sarmalele în frunze de dud (ca și sarmalele în sine, de fapt!) sunt un preparat tipic turcesc, cu arome mai puțin asociate de noi sarmalelor, precum chimenul,  coriandrul și menta. O astfel de rețetă, nu cu carne, ci cu bulgur, găsiți aici:  http://blog.needsupply.com.

f) Sarmalele în frunze de sfeclă ori mangold – cu gust dulceag și textură crocantă, aceste sarmale sunt o plăcută și inedită abatere de la rețetele clasice. O rețetă cu dovlecel, orez sau quinoa, morcovi, alune, merișoare, suc de lămâie și brânză de capră găsiți aici: http://www.organicauthority.com.

g) Sarmalele în frunze de spanac – Pentru cei care preferă aromele tonic-amărui, aceste sarmale prezintă o savoare aparte. O rețetă interesantă de sarmale în foi de spanac, cu carne de pui și mozzarela am descoperit aici:  https://gustosel.com.

h) Pentru și mai multă varietate, putem la fel de bine încerca și sarmalele în frunze de salată verde, măcriș, leurdă, muștar, varză roșie, cicoare de grădină, varză kale, flori de dovleac…

Un Articol Scris de Anne Tharesse (Toate Drepturile Rezervate!)

Despre Povestea Sarmalelor poți citi aici.

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s