Legume ornamentale – Ceapa decorativa


CEAPA ORNAMENTALA.jpg

Ceapa Decorativa 1În categoria plantelor de grădină spectaculoase se numără, poate în mod surprinzător, o serie de specii de ceapă, care frapează ochiul prin inflorescențele globulare spectaculoase, care apar într-o varietate de culori, de la alb și galben la roz, violet, purpuriu, grena sau bleu. Multe specii au fost hibridizate și selecționate anume, potențându-se o serie de caracteristici considerate dezirabile de către horticultori, de la culoarea inflorescențelor sferice, până la diametrul acestora sau înălțimea tulpinilor.

Aceste sortimente, unele native de pe continentul european, altele din regiunile tropicale sau subtropicale ale Asiei și Africii, produc, pe perioada primăverii și a verii, inflorescențe umbeliforme sferice, deosebit de bogate, care apar solitar pe tulpinile viguroase, unele de până la un metru înălțime sau chiar mai înalte. Din pleiada cepelor decorative, voi menționa și eu câteva.

Allium giganteum. În traducere, „ceapa gigantică”, o specie nativă din Asia Centrală și de Sud-Vest, și-a câștigat numele prin talia ei deosebit de înaltă, de 1,5 m, fiind cel mai înalt sortiment introdus în cultură. De la începutul până la mijlocul verii, allium giganteum decorează prin inflorescențele globuloase purpurii, urmate de fructele la fel de interesante.

O subspecie foarte apreciată de către grădinari este Allium giganteum ‘Globemaster’, cu tulpina mai scundă, dar cu globul floral mult mai mare în diametru (de până la 15–20 cm), de un violet intens. În natură, A. giganteum apare spontan în Iran, Afghanistan, Turcia, Turkmenistan și Uzbekistan. 

Allium christophii (alias Allium albopilosum), supranumită și ceapa persană sau „steaua Persiei”, o specie nativă din Turcia, Iran și Turkmenistan, cu o înălțime de până la 60 de cm., este cultivată pentru inflorescențele de 20–25 cm. diametru, care se remarcă prin florile mari, stelate, de culoare roz-argintiu.

Allium hollandicum este o altă varietate cu port înalt, de până la 90 cm., nativă tot din Iran, cu umbele largi și sferice, de culoare mov intens, de aproximativ 25 cm. în diametru. Din categoria cepelor decorative cu inflorescențele de alte culori sunt de menționat Allium ‘Mont Blanc’, de culoare albă, Allium caeruleum, de culoare bleu și Allium flavum, de culoare galbenă.

SURSE:

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Allium_giganteum
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Allium_cristophii
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Allium_hollandicum
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Allium#Ornamental
Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s