De Bun Gust – Margaretele…


Margarete (Leucanthemum vulgare)Margaretele (Leucanthemum vulgare) reprezintă un gen de plante perene ierboase din familia Asteraceae-lor; ele fac parte din flora spontană a Eurasiei, fiind întâlnite frecvent pe pășuni și pajiști. În urma cercetărilor genetice se presupune că genul „Leucanthemum” ar proveni din Africa de Nord, cu timpul, fiind introdus și pe celelalte continente ( Europa, Asia, America de Nord, de Sud, Australia). În prezent, margaretele sunt aclimatizate pe tot Globul, exceptând Antarctica.

Margareta autentică poate atinge o înălțime între 30 – 60 cm și are un aspect asemănător cu cel al crizantemei sălbatice. Tulpina este neramificată, cu muchii transversale. Frunzele sunt pețiolate, dințat-lobate, de culoare verde-închis pe ambele părți, dispuse altern pe tulpină. Florile, de cca. 5 cm în diametru, conțin aproximativ 20 de petale albe, așezate pe un singur rând. Înflorește din primăvară până în toamnă și produce numeroase semințe, care rămân viabile timp de 2 – 3 ani.Capere din boboci  de margarete

De-a lungul timpului, margaretele au fost utilizate atât ca plante medicinale, cât și ca plante alimentare. În homeopatie, planta întreagă, dar în special florile, sunt utilizate pentru proprietățile antispasmodice, antitusive, sudorifice, diuretice, tonice, cicatrizante. În acest scop se recoltează în lunile mai și iunie, apoi se usucă și se pun la păstrare pentru o folosire ulterioară.

Intern (sub formă de decoct) este recomandată pentru tratarea: tusei convulsive, astmului, stărilor reactive. Extern (sub formă de decoct) se folosește pentru: vânătăi, răni, ulcerații, afecțiuni cutanate, (la mâini și picioare), conjunctivită (sub formă de apă distilată, obținută din flori).

În scopuri culinare se folosesc frunzele, petalele și bobocii.  Frunzele au o aromă intensă, condimentată. Petalele au o aromă mai suavă și se folosesc în salate, sendviciuri, pentru ornarea torturilor, prăjiturilor, salatelor de fructe. Bobocii de margaretă pot fi murați asemeni caperelor.

Un articol scris de Anne Tharesse. (Toate Drepturile Rezervate!)

SURSE: 

  1. Wikipedia
  2. Plant For A Future
  3. Botanical.com
Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s