Retete Antice – „Papusile” de dragavei


Dragavei, alias StevieMulte erau rețetele din străvechime, pe care le preparau, în zilele de post sau de frupt, oltenii, bănățenii, moldovenii, ardelenii… Și multe s-au pierdut până în zilele noastre, dar unele mai sunt amintite, în cărțile cronicarilor iscusiți sau ale celor pasionați de mai mult decât de bucătărie, unde bucatele sunt asezonate cu vorbe de duh despre datini și rituri… Rețeta de astăzi nu-i legată, ce-i drept, de vreun ritual anume, și totuși ceva mistic se dezvăluie din fumul ce părăsește trupurile sfârâinde ale păpușilor de dragavei. Sau ștevie, cu alte cuvinte.

Deci: Păpușile de dragavei – „Mâncare oltenească, ciudată, neașteptată, elementară. Are totodată ceva ritual, neliniștitor, poartă un mesaj din străvechime”, după cum o descrie Anton Roman în cartea sa, „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.

Ce ne trebuie?

  1. „3 mănunchiuri groase „ca pe mâna” de ștevie tânăra”, care se „grijește” (îndepărtându-se vinele fibroase) și care se leagă cu ață, înfășurate sub formă de „păpuși”;
  2. 2 ardei iuți, tocați mărunt;
  3. oțet de prune, sare, 2 linguri de ulei.

Cum se prepară?Dragavei, alias Stevie

”Păpușile”, unse cu untdelemn se pun pe plită sau pe grătarul bine încins; în paralel se pune la fiert o oală cu apă, în care se strecoară oțetul, sarea și untdelemnul (conform altor variante ale rețetei, în această apă s-ar fierbe un morcov și o ceapă, fie întregi, fie mărunțite).

Într-o altă strachină se mărunțește sau se pisează bine ardeiul iute, peste care, atunci când sunt gata, se revarsă inimile de dragavei (șomoioagele de ștevie se desfac, se aruncă foile exterioare, păstrându-se doar cele din mijloc, moi și suculente) și zeama clocotită.

Mâncare „răcoritoare”, tocmai bună de servit după o zi de muncă la câmp, ce se însoțește bine cu mămăligă rece, rămasă de cu seară…

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s