Plante decorative prin frunze – Spanacul chinezesc, alias Amaranthul tricolor


Amaranthul tricolor.jpg

Amaranthus tricolor 'Splendens Perfecta'Ca multe alte plante decorative prin frunze, așa-numitul „spanac chinezesc” (Amaranthus tricolor) este un caleidoscop de culori și contraste, îndrăgit de grădinari și de pasionații de plante decorative, pentru frunzele sale spectaculoase, care conferă o tentă tropicală grădinilor. Deși că este nativ de pe continentul sud-american, amaranthul, cu toate soiurile și varietățile sale, poate fi regăsit în prezent în mai toate regiunile cu climat tropical și subtropical, dar și ca plantă anuală în cel temperat.

Deși ia înfățișarea unui arbust, amaranthul este, în fapt , o plantă erbacee, care dezvoltă o unică tulpină erectă, ușor ramificată, ce poate atinge înălțimea de aproximativ un metru (90-120 cm înălţime) și  un diametru de 45-60 cm, „îmbrăcată” cu o bogăție de frunze mari, alungit-lanceolate, cu marginile drepte sau vălurite, dispuse circular, în formă de rozetă, care „înfășoară” tulpina de jos până sus. Acestea sunt foarte dese, aproape înghesuite spre vârf, prin dispunerea și coloritul lor putând crea iluzia unei corole. Frunzele aflate în vârful plantei, cu cea mai mare expunere la lumină sunt și cele mai colorate, de obicei în degrade-uri de roșu-portocaliu și galben, dar există și varietăți „pictate” cu mov, lila, purpuriu.

Frunzele situate pe etajele inferioare sunt mai lungi, uneori și mai late decât cele din vârf, astfel încât anvergura foliajului crește de sus în jos. Aceste frunze au un colorit diferit de cel al frunzelor situate în vârful plantei, caracterizându-se printr-o repartizare bi- sau tricoloră a nuanțelor – cele aflate imediat sub „corola” vivace împrumutând un pic din flăcările portocalii, roșii, galbene sau mov, pentru a se continua, spre vârf, cu nuanțe de verde. Cu cât coboară spre bază, culorile vii se pierd, rămânând însă degrade-urile bicolore, de verde-mov spre verde-cenușiu (ori alte combinații asemănătoare), constituind un fundal coloristic tocmai bun pentru paleta de culori arzătoare din vârf.

Vara apar florile roșiatice sau verzulii, dispuse în inflorescențe, la axilele frunzelor, insignifiante din punct de vedere decorativ, urmate de fructele mici, de tip capsulă.

Spre deosebire de multe alte plante cu foliaj strălucitor, amaranthul preferă expunerea în plin soare si un sol bine drenat, umbra ori umezeala opacizându-i coloritul fantastic si transformându-l într-o plantă banală. În grădină, cel mai bine se plantează din răsaduri, la sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai, atunci când temperaturile au crescut suficient de mult spre a fi pe placul său.

Provenind dintr-un gen cu mulți reprezentanți, plante comestibile cu reputate efecte curative, pestrițul amaranth mai poartă și numele de „spanac chinezesc” întrucât frunzele sale, crude sau gătite, sunt consumate ca vegetale în multe zone asiatice, precum și în unele regiuni ale Africii.

Alte denumiri ale plantei: motul curcanului, trompa elefantului, stir decorativ.

Varietăți: Amaranthus tricolor ‘Splendens Perfecta’, Amaranthus tricolor ‘Illumination’, Amaranthus Tricolor ‘Yellow’ etc.

Un Articol Scris de Anne Tharesse (Toate Drepturile Rezervate!)

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s