Gradina comestibila – Maslinul Parfumat (Osmanthus fragrans)


Osmant

Maslinul ParfumatMaslinul parfumat, Sweet Olive, Fragrant Tea Olive, Sweet Osmanthus: Osmanthus fragrans

Măslinul parfumat este un arbust ornamental, din familia Oleaceae-lor, înrudit cu măslinul autentic, originar din Asia de Sud, unde are un areal vast, de la poalele M-ților Himalaya până în stâncoasa Japonie.

În China este cultivat de peste 2500 de ani, în scopuri ornamentale, medicinale și culinare; cu toate acestea, el a ajuns în Europa abia în anul 1789 și a fost descris pentru prima dată la finele secolului XVIII, de către un misionar iezuit din Portugalia (João de Loureiro), în cadrul unui atlas botanic („Flora Cochinchinensis”) publicat în anul 1790.

Printre denumirile populare internaționale ale arbustului, de numără: „osmantul parfumat” („fragrant osmanthus”), „măslinul parfumat” („sweet osmanthus”; „sweet olive”), „măslinul pentru ceai” („tea olive”). În limbile asiatice, îl regăsim sub nume precum „guìhuā” sau „mùxī” (în China), „silang” (în India) și „mokusei” (în Japonia).

Ca aspect, osmantul parfumat este un arbust cu frunze semper-vivescente,  cu o înălțime de 3-4 m, în cazuri excepționale putând ajunge și până la 10-12 m. Frunzele sunt alungit-lanceolate, cu limbul ascuțit, simple, de 7-15 cm lungime și 3-5 cm lățime, lucioase și ferme, de un verde închis și intens, ori cu ușoare tente de bronz. Sunt dispuse opus pe ramuri, prin intermediul unui pețiol scurt, iar marginile sunt  întregi sau foarte fin dințate.

Maslinul Parfumat

Florile sunt mici, de 1 cm lungime, asemănătoare, ca formă, celor de liliac, cu o corolă formată din 4 petale și cu un diametru de 5 mm. Ele apar vara târziu sau la începutul toamnei (august – septembrie), grupate în buchețele care îmbracă diferite secțiuni ale ramurilor, în culori care variază, în funcție de subspecie, de la alb-cremos și galben pal, până la galben-intens și portocaliu-somon. Florile sunt intens parfumate, aroma lor semănând cu cea a caiselor și a piersicilor coapte.

Fructul este o drupă de 10–15 mm lungime, de culoare purpuriu spre negru, conținând, asemeni măslinei, o singură sămânță sâmburoasă, dură. Fructele se coc peste iarnă și ating maturitatea în primăvară, la aproximativ 6 luni de la înflorire.

Osmantul parfumat este cultivat ca arbust ornamental în grădinile și parcurile din Asia, Europa și America de Nord, pentru florile sale intens parfumate, care răspândesc o aromă neobișnuită, de piersici coapte. În gospodării se cultivă și pentru uz culinar, din florile sale preparându-se ceaiuri, siropuri, dulcețuri. În climatul temperat necesită protejarea rădăcinilor pe durata iernii, dacă temperatura scade sub -15⁰C.

Trebuie luat în considerare faptul că florile apar pe ramurile bătrâne, de aceea nu este indicat ca arbustul să fie tuns; arbuștii tunși riscă să nu mai înflorească pentru un interval cuprins între 1 și 5 ani, până când ramurile noi se maturizează suficient pentru a putea înflori.

Specii de Osmant

De-a lungul timpului au fost selecționate cca 160 de cultivaruri (împărțite în 4 categorii: Fragrans, Latifolius, Thunbergii, și Aurantiacus), care diferă între ele, în principal, prin culoarea florilor; astfel, în Japonia, varietățile cu flori de culoare albă sunt cunoscute sub denumirea de „ginmokusei” („osmantul argintiu”), iar cele cu florile de culoare galben-portocalie, sub denumirea de „kinmokusei” („osmantul auriu”).


Flori Uscate de OsmantUtilizare în Gastronomie

În bucătăria chinezească, florile de osmant sunt utilizate pentru aromatizarea ceaiului, în special a celui verde sau negru („guìhuāchá”), a dulcețurilor și gemurilor („guìhuājiàng”), a prăjiturilor („guìhuāgāo”), găluștilor, supelor și lichiorurilor. Gemul de osmant este întrebuințat ca ingredient principal în obținerea unui fel de terci („chátāng”), care este preparat din făină de sorg sau de mei, zahăr și apă fiartă.

Florile de osmant sunt asociate cu Festivalul Chinezesc al Recoltei, care se celebrează în cea de a 15-a zi din luna a 8-a a calendarului chinezesc (cu 15 zile înainte de echinocțiul de toamnă), când, în mod tradițional, familia se reunește pentru a sărbători evenimentul, în cadrul căruia, pe lângă alte preparate specifice, se servește și vin de osmant.

Un articol scris de Anne Tharesse (Toate Drepturile Rezervate!)

Surse: 

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Osmanthus_fragrans
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Osmanthus
  3. http://www.kew.org/science-conservation/plants-fungi/osmanthus-fragrans-fragrant-olive
  4. http://sfagardens.sfasu.edu/UserFiles/File/PLANTS/Osmanthus%20fragrans.pdf
  5. http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Osmanthus+fragrans

Citeşte mai multe…

Iarba cu migdale (Cyperus esculentus)…

…este o plantă erbacee din familia Cyperaceae, originară din sudul Eurasiei, America de Nord și din Africa, în prezent răspândită și aclimatizată în cea mai mare parte a lumii. Iarba cu migdale dezvoltă în pământ tuberculi comestibili, de mărimea alunelor și cu gust asemănător nucilor… (citeşte mai mult)


„Ceara-albinei” (Asclepias syriaca)…

…este o plantă perenă, originară din sudul Canadei, răspândită în Asia şi Europa, ca plantă decorativă și meliferă. Toate părțile plantei conțin un latex lăptos; cu toate acestea, tulpinile și frunzele tinere, bobocii și fructele imature, asemănătoare bamelor, sunt comestibile… (citește mai mult)


Caprifoiul himalayan (Leycesteria formosa)…

…este un arbust foios din familia Caprifoliaceae, înrudit cu ”Mâna Maicii Domnului” (Lonicera Japonica), nativ din zona munților Himalaya și China de Sud-Vest. Fructele sunt drupe sferice, de aproximativ 1 cm diametru, la început roșii, apoi, pe măsură ce se coc, aproape… (citește mai mult)


Calinul (Viburnum opulus)…

este un arbust cu fructe de culoare roșie, grupate sub formă de ciorchini, asemănător socului. La noi în țară este foarte răspândit prin tufărişuri, pădurile de câmpie, liziere, până în zonele deluroase și submontane. Toamna face fructe roșii, numite în popor „căline”… (citeşte mai mult)


Gutuiul japonez (Chaenomeles japonica)…

…este un arbust fructifer și decorativ, din familia Rosaceae, înrudit cu gutuiul autentic (Cydonia oblonga), dar aparținând unui gen diferit. Fructele sunt niște poame mici, de culoarea gutuii, în formă de măr, comestibile. Acestea se coc toamna târziu… (citește mai mult)


”Spanacul cu capsune” (Blitum capitatum, B. virgatum)…

…este o plantă anuală comestibilă, înudită cu spanacul (Spinacia oleracea). Atât fructele, cât și frunzele acestei plante sunt comestibile. Fructele sunt mai degrabă dulci decât aromate și se aseamănă prin textură și gust cu dudele… (citește mai mult)


Capsunul indian (Duchesnea indica)…

…este o plantă perenă, sempervivescentă, din familia Rosaceae-lor. Planta este nativă din Asia de Sud și de Est, dar a fost introdusă în multe regiuni, ca plantă ornamentală. Fructele sale, înrudite și asemănătoare căpșunelor autentice, sunt comestibile și foarte… (citește mai mult)


Gaultheria procumbens…

…este un arbust pitic, evergreen, originar din America de Nord, unde crește spontan, în colonii dense, pe câmpii nisipoase și sterpe și pe piscurile muntoase. Este apreciat ca plantă decorativă și comestibilă, pentru frunzișul său verde intens și pentru fructele mici și rotunde… (citește mai mult)


Maslinul rusesc (Eleagnus angustifolia)…

…face parte din familia Eleagnaceae și este originar din sudul Europei si vestul Asiei, fiind răspândit în Turcia, în sudul Rusiei, Kazahstan, Afghanistan și Iran. Sălcioara este cultivată, în principal, ca plantă ornamentală, atractivă prin frunzișul argintiu și florile puternic parfumate… (citește mai mult)


Limba-mielului (Borago officinalis)…

…este o plantă erbacee anuală, originară din Siria, naturalizatăîn aproape toată Europa. În gastronomie, borago este utilizat fie ca plantă aromatică (condiment), fie ca verdeață sau legumă verde. Frunzele, având un gust răcoritor, asemănător castravetelui… (citește mai mult)


Trifoiul rosu (Trifolium pratense)…

…este o plantă furajeră și medicinală perenă, care crește atât cultivată, cât și în stare sălbatică. Frunzele tinere și florile sunt comestibile, putând fi consumate atât crude, cât și preparate în varii moduri. Frunzele se culeg înainte de înflorire și se pot adăuga în salate… (citește mai mult)


Negrilica (Nigella sativa)…

…este o plantă cu flori, din familia Ranunculaceae, o familie cu puțini reprezentanți în lumea plantelor aromatice, dar cu mulți reprezentanți în lumea florilor decorative. Semințele de negrilică emană o aromă picantă, ușor înțepătoare, cu o tentă afumată și amară… (citește mai mult)


Levantica (Lavandula angustifolia)…

…este o specie de plante aromatice și medicinale din genul Lavandula, familia Lamiacae. Levănțica nu este un condiment uzual, ea fiind specifică bucătăriei provensale, unde, alături de alte plante aromatice, este folosită la prepararea mai multor mâncăruri pe bază de… (citeşte mai mult)


Callicarpa…

…reprezintă un gen de arbuști aparținând familiei Verbenaceae-lor. Florile, care apar primăvara pe ramurile tinere, sunt mici, în nuanțe de alb, violet sau mov, dispuse în buchete, pe toată lungimea ramurilor. Ele sunt urmate de fructele mici… (citește mai mult)


Catina decorativa (Pyracantha coccinea)…

…este un arbust sempervivescent, nativ de pe continentul european, care datorită abundenței sale de fructe, extrem de plăcute ochiului, a început să fie cultivat ca arbust decorativ încă din secolul XVI… (citește mai mult)


Catina (Hippophae rhamnoides)…

…a fost cultivată și utilizată de-a lungul veacurilor de majoritatea popoarelor europene și asiatice, ea având o istorie de câteva mii de ani. Grecii erau familiarizați cu această plantă, pe care o foloseau în scopuri medicinale, dar, se pare, și pentru hrănirea cailor de curse… (citeşte mai mult)


CaldaruseleCaldarusele (Aquilegia vulgaris)…

…se numără printre preferatele multor pasionaţi de grădinarit, pentru florile lor delicate şi neobişnuite, care vin într-o bogăţie de culori şi forme. Căldăruşa este genul de bijuterie care decorează discret şi necesită observată de aproape pentru a-i putea capta splendoarea, întrucât… (citeşte mai mult)


Roselle (Hibiscus sabdariffa)…

…este o plantă erbacee anuală, nativă din Africa de Vest, cultivată atât ca plantă ornamentală, cât și ca legumă. Roselle are un caliciu cărnos, fraged și suculent, cu un gust acidulat, asemănător merișoarelor… (citeste mai mult)


Papalaul (Physalis alkekengi)…

…fructul copt este foarte plăcut gustului, asemănător roșiei, un pic acid și fructat. Pulpa este zemoasă, de consistența și textura roșiei, conținând numeroase semințe minuscule. Crud, se consumă ca atare, ca garnitură… (citeste mai mult)


Paducelul (Crataegus laevigata)…

…este un arbust cu fructe comestibile şi medicinale,  originar din regiunile nordic-temperate ale Europei, Asiei și Americii  de Sud. Cele mai comune specii sunt Crataegus monogyna  și Crataegus laevigata. La noi în țară, păducelul, crește… (citeşte mai mult)


Merisoarele (Vaccinium vitis idaea)…

…sunt fructe de pădure foarte populare în nordul, centrul și estul Europei, în mod special în statele nordice și în cele balcanice. Gustul lor este fructat, acid, astringent, motiv pentru care, în general, sunt consumate după preparare… (citeşte mai mult)


Galbenele (Calendula officinalis)…

…reprezintă una dintre cele 15 – 20 de specii le genului Calendula, din familia Asteraceae-lor, înrudite cu floarea-soarelui, anghinarea și salata-verde. Din cele mai vechi timpuri, gălbenelele au fost cultivate ca plante ornamentale… (citeşte mai mult)


Afinul american (Gaultheria shallon)…

…este un arbust nativ din America de Nord, iar fructele sale, asemănătoare afinelor, sunt comestibile, ele reprezentând, în trecutul îndepărtat, o importantă sursă de hrană pentru  populațiile băștinașe pre-americane, care au descoperit şi folosit planta de-a lungul secolelor… (citeşte mai mult)


Wintergreen (Gaultheria procumbens)…

…este un arbust pitic, evergreen, originar din America de Nord, unde crește spontan, în colonii dense, pe câmpii nisipoase și sterpe și pe piscurile muntoase. Este apreciat ca plantă decorativă și comestibilă, pentru frunzișul său verde intens și pentru fructele mici și rotunde… (citește mai mult)


Macesul (Rosa Canina)…

…reprezintă o specie de arbuști spinoși, cu flori și fucte, din familia Rosaceae. Măceșele sunt pretabile unei mari varietăți de modalități de preparare. Fructul poate fi consumat crud sau preparat, dar, atenție – semințele sunt acoperite de un strat de perișori iritativi… (citeşte mai mult)


 

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s