Plante care înfloresc iarna – „Alunul Vrajitoarelor” (Hamamelis virginiana)


Hamamelis

Alunul Vrajitoarelor (Hamamelis virginiana)Iată încă un arbust, cu flori diafane, aparent fragile dar care, spre surprinderea celor care nu-l cunosc, întră în scenă în plină iarnă.

Originar de pe continentul nord-american și denumit de nativii americani „Alunul-Vrajitoarelor” (pe numele științific Hamamelis virginiana) acest reprezentant al familiei Hamamelidaceae-lor, iubitor de zăpadă, este un arbust de mici dimensiuni, care atinge, în medie, o înălțime de 6 m (mai rar 10 sau 12) și care lăstărește puternic, luând formă de tufă, dacă nu sunt îndepărtate tulpinile secundare.

Scoarța  sa este maroniu-deschisă, fină, de un purpuriu-roșcat pe interior. Ramurile tinere sunt pubescente, de culoare portocaliu-maro, devenind apoi fine și închizându-se la culoare.

Frunzele sunt ovale, cu marginile dințate, de până la 16 cm lungime și până la 13 cm lățime. Toamna își schimbă culoarea în galben, roșiatic, stacojiu. 

Florile, de obicei galbene, mai rar portocalii sau roșii, apar grupate în mănunchiuri la axilele frunzelor. Ele au un aspect ciufulit, datorită petalelor lungi de 10-20 mm și subțiri, ca niște panglici, care, la frig, se rulează. Înflorirea se produce toamna târziu, iar florile se mențin pe ramuri toată iarna, până în primăvară.

Fructul este o capsulă lemnoasă, de 10–14 mm lungime, care conține două semințe negre lucioase; când atinge maturitatea, la aproximativ 1 an de la momentul polenizării, fructul „explodează”, catapultând semințele până la 10 m distanță. Hamamelis se înmulțește prin marcotaj, in timpul toamnei, detasarea urmand sa fie realizata la un an distanta, toamna urmatoare.

Nativii americani foloseau extractele de Hamamelis (obținute, în special, prin fierberea tulpinilor și a ramurilor) pentru a trata abcesele, inflamațiile și tumorile, iar ramurile bifurcate pentru găsirea rezervelor de apă din sol.

 

Un articol scris de Anne Tharesse

SURSE: 

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Hamamelis_virginiana
  2. http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Hamamelis+virginiana
Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s