Plante la Diminutiv – Cimbrisorul (Thymus serpyllum)


Cimbrisorul.jpg

Cimbrisor (Thymus serpyllum)Cimbrișorul (Thymus serpyllum), al cărui nume reprezintă un derivat diminutival al cimbrului, înrudit cu acesta doar prin apartenența la aceeași familie (Lamiaceae), dar clasat într-un gen diferit (Satureja hortensis – cimbrul, Thymus serpyllum – cimbrișorul), este o plantă sălbatică, perenă și evergreen, semi-lemnoasă, originară din sudul Europei și din nordul Africii.

Cultivat ca plantă ornamentală, acoperitoare de sol (pentru inflorescențele sale bogate, roz sau mov, mai rar albe), medicinală și culinară, cimbrișorul este răspândit în zilele noastre în cea mai mare parte a lumii. În medicina naturistă este reputat pentru proprietățile sale antibiotice puternice, recomandat în gripe, răceli, afecțiuni ale gâtului și afecțiuni pulmonare, hepatice, cutanate, în reumatism și ca adjuvant în tulburările nervoase și psihice.

Ca aspect, cimbrișorul este o tufă pitică, de doar 2-3 cm înălțime, cu tulpini târâtoare, de până la 10 cm lungime; frunzele ovale, de 3–8 mm lungime sunt evergreen, iar florile, puternic parfumate și grupate în mănunchiuri bogate, sunt de culoare roz-liliachiu, mov sau, mai rar, albă. Preferă solurile nisipoase sau pietroase și este crescut inclusiv ca plantă ornamentală, conferind un aer provensal sau mediteranean grădinilor.

Înrudit cu o serie de alte plante aromatice, precum menta și busuiocul, cimbrișorul de câmp are o aromă specifică, puternică, diferită de cea a cimbrului autentic, care cu greu poate fi substituită, unicul candidat eligibil în acest scop fiind așa-numitul cimbrișor spaniol, pe numele său latin Thymus zygis. Aroma cimbrișorului se datorează concentrației mari de timol, care, pe parcursul verii poate ajunge până la o concentrație de 70% și metilului.

Două dintre cultivarurile cele mai importante care se regăsesc în comerț, utilizate în gastronomie și homeopatie, ambele cu ușoare note citrice, sunt Thymus vulgaris var. odoratissimus, cu iz de portocală și Thymus citriodorus, cu o tentă lămâioasă, foarte potrivit preparatelor de pește. În mod deloc curios și deloc întâmplător, la noi în popor cimbrișorul mai este numit și „lămâiță” sau „lămâioară” – fapt explicat prin existența unei specii sălbatice, în flora noastră spontană, numite Thymus pulegioides, care împrăștie o plăcută aromă de lămâie.

UTILIZARE ÎN GASTRONOMIE

Cimbrișorul este o mirodenie specifică Europei de Sud, cu preponderență Franței, unde mănunchiuri de cimbrișor crude sunt adăugate în supe, sosuri, tocănițe, urmând a fi îndepărtate înainte de servire. El face parte și din ingredientele reputatei mixturi de condimente cunoscute sub denumirea generică  de „ierburi de Provence”, dar și din alte combinații picante ne-europene, precum arăbescul za’tar (cimbrișor, oregano, măghiran, sumac, semințe de susan prăjite și măcinate, sare) și egipteanul dukka (susan, coriandru, cimbrișor, piper negru), servit adesea alături de ulei de măsline și pâine albă.

În Europa Centrală, cimbrișorul este folosit în special pentru condimentarea supelor, preparatelor din pește, ouă și carne de pasăre, mai  rar a brânzeturilor. În Marea Britanie, cimbrișorul este cea mai des utilizată mirodenie, după mentă.

Cimbrișorul poate fi utilizat atât proaspăt, cât și uscat, cu mențiunea că aroma sa devine mai intensă după deshidratare. În varianta crudă, mai blajină și mai delicată, se potrivește mâncărurilor de legume, în timp ce varianta uscată, mai intensă, se asortează bine cu preparatele picante și cu carnea.

Un Articol Scris de Anne Tharesse (Toate Drepturile Rezervate!)

SURSE:

  1. Plantele comestibile din flora spontană a României, de Constantin Drăgulescu
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Thymus_serpyllum
  3. http://gernot-katzers-spice-pages.com/engl/Thym_vul.html
Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s