Legume mai putin cunoscute -Mazarea-sparanghel (Tetragonolobus purpureus)


Mazarea Sparanghel

Tetragonolobus purpureus, Psophocarpus tetragonolobus 2Mazarea-sparanghel (Tetragonolobus purpureus, Psophocarpus tetragonolobus) este o plantă erbacene perenă, răspândită în regiunile temperate ale Globului, din familia Fabaceaelor, dar care nu este nici sparanghel, nici mazăre. Originile sale se află în Africa de Nord, ea extinzându-se în bazinul mediteranean în perioada Antichității.

Din păcate, nu există suficiente dovezi arheologice care să releve informații despre istoricul îndepărtat al acestei plante, primele  mențiuni exacte despre „mazărea-sparanghel” datând din perioada Renașterii, după cum demonstrează atlasele botanice ale vremii. Dovezi ale cultivării sale pe continentul european datează, se pare, din Sicilia secolului al XVI-lea, unde, probabil, a fost ușor de introdus în cultură, dat fiind faptul că face parte din flora spontană a regiunii.

Cu toate acestea, prima descriere a acesteia ca plantă comestibilă datează din anul 1734 și îi aparține botanistului  scoțian Philip Miller, care a fost grădinarul șef al cunoscutului parc-grădină Chelsea Physic Garden, începând cu 1721, până la scurt timp înaintea morții sale. Lucrările acestuia au fost considerate, decenii de-a rândul, cărți clasice în domeniu. Philip Miller a ținut legături strânse cu alți botaniști, obținând semințe de plante din toată lumea, multe dintre acestea fiind pentru prima dată cultivate și aclimatizate în Anglia.

Bernard M’Mahon (cunoscut horticultor irlandez din secolul XVIII, care a emigrat în America de Nord în 1796) a fost, probabil, cel care a introdus această legumă pe continentul nord-american, comercializând pe teritoriul Philadelphiei semințe de mazăre-sparanghel, la începutul anilor 1800, sub denumirea de „mazăre înaripată” (”Winged Pea”). Leguma a ajuns, destul de repede, una populară și răspândită în grădinile Americii coloniale. În rândul micii nobilimi s-a înrădăcinat astfel obiceiul de a servi mazărea-sparanghel ca garnitură lângă picioarele de broască înăbușite.Tetragonolobus purpureus, Psophocarpus tetragonolobus 3

Ca aspect, mazărea-sparanghel este o plantă cățărătoare erbacee, anuală, care crește din abundență în flora spontană a bazinului mediteranean și, în general, în toată regiunea de sud a Europei, pe câmpuri și prin tufărișuri. Este o plantă relativ scundă, nedepășind 30 cm în înălțime, cu o anvergură de aproximativ 60 de cm. Frunzele sunt trifoliate (cresc grupate câte 3, similar trifoiului), iar florile sale, de un roșu intens, asemănătoare celor de mazăre și de fasole, apar în perechi. Acestea sunt urmate de păstăile comestibile, de culoare verde-deschis sau purpuriu, care la maturitate pot atinge aproximativ 10 cm lungime.

Denumirea populară internațională, de „mazăre-sparanghel”, face referire la forma păstăilor comestibile ale plantei, asemănătoare cumva celor de mazăre, dar și la gustul său, care are o aromă și o savoare similară sparanghelului. Asocierea cu sparanghelul se poate datora și unora dintre recomandările din vechime cu referire la modalitățile de preparare a păstăilor, despre care se spunea că, cel mai bine, ar fi pregătite în variante asemănătoare lăstarilor de sparanghel: fierte sau înăbușite, apoi „trase” prin unt și servite imediat, calde.

Numele botanic al genului, „Tetragonolobus”, înseamnă „cu patru lobi” și este inspirat din forma păstăilor, care prezintă 4 muchii laterale longitudinale. Aceste formațiuni au inspirat o altă denumire, foarte populară în limba engleză – „winged-pea”, însemnând „mazărea înaripată”. Epitetul „purpurea” era menit a surprinde culoarea intensă a florilor, deși ele nu sunt purpurii, ci mai degrabă de un roșu-sângeriu.

Tetragonolobus purpureus, Psophocarpus tetragonolobusMazărea-sparanghel este o legumă ușor de cultivat, solicitând doar suficientă umezeală, soare din plin și un sol obișnuit. Deoarece este o plantă care necesită un climat blând și multă căldură, ea poate fi plantată în câmp sau în grădină abia din lunile mai-iunie, în momentul în care temperatura pe parcursul nopților rămâne constantă. Atinge maturitatea în aproximativ 80 de zile de la însămânțare. Mazărea-sparanghel nu tolerează variațiile puternice de temperatură și, implicit, frigul.

Perioada de înflorire durează din iunie până în august, iar semințele sale se coc în intervalul septembrie – octombrie. Florile sunt hermafrodite (ceea ce înseamnă că florile femele și cele mascule coexistă pe aceeași pantă) și sunt polenizate de către insecte. Ca multe alte legume și plante din familia Fabaceae-lor, mazărea-sparanghel are proprietatea de a fixa azotului în sol, ajutând la îngrășarea și îmbogățirea substratului de cultură.

UTILIZARE ÎN GASTRONOMIE

Păstăile de mazăre-sparanghel pot fi consumate crude în salate sau fierte, asezonate cu sosuri pe bază de smântână ori iaurt, sotate cu unt, adăugate în supe de legume, tocănițe, murate, în saramuri dulci (pe bază de oțet și miere) sau picante (variantă în care se adaugă, în fiecare borcan, câte un ardei iute). Pentru consum se culeg doar păstăile foarte tinere, care nu depășesc 2,5 – 3 cm lungime, altfel vor fi fibroase și tari. Boabele fragede pot fi gătite asemănător celor de mazăre. Florile sunt, de asemenea, comestibile și pot fi adăugate în salate, prăjituri, creme de brânză, pateuri, în oțeturi, pentru a-i conferi o frumoasă culoare roșiatică, în cuburile de gheață etc. Semințele mature, uscate și prăjite, pot fi măcinate și folosite ca substitut de cafea.

Un articol scris de Anne Tharesse (Toate Drepturile Rezervate!)

SURSE:

Sursa Foto Sus: luirig.altervista.org

  1. Mother Earth News
  2. Brooklyn Botanic Garden
  3. Plants For a Future
Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s