Curiozitati din lumea plantelor – Broccoli


Broccoli.jpg

inflorescenta-de-broccoliBroccoli (Brassica Oleracea Italica) este o plantă anuală înrudită cu varza, din familia Brasiaceae-lor, a cărei amplă înflorescență, mai puțin densă decât cea a conopidei, este folosită în gastronomie ca legumă. Numele de broccoli provine din italienescul ”broccolo” (care face referire la inflorescentele verzei) și latinescul ”bracchium”  (braț, ramură).

Inflorescențele (“căpățâna”) se culeg înainte de maturare (înainte de înflorire), când bobocii încă închiși sunt de un verde intens (florile deschise au culoarea galbenă). Dacă nu este recoltată înaintea înfloririi, planta dezvoltă fructe mici, sub forma unor capsule uscate, ce conțin semințele. Există mai multe varietăți de broccoli, cea mai cunoscută fiind cea verde; în afară de aceasta mai există însă și varietăți de culoare mov.

Istoria acestei legume pare a se întoarce în timp până în secolul 6 î.e.n., în zona de nord a bazinului mediteranean, unde ea a luat naștere în urma încrucișărilor repetate între diferite specii sălbatice de plante aparținând genului Brasiaceae-lor (din care mai fac parte varza, conopida, muștarul, etc), încrucișări “încurajate” de către grădinarii vremii.

Asemeni multor alte plante cu o bogată valoare nutrițională, broccoli a devenit o legumă bine cunoscută în Imperiul Roman. Oricum, pentru foarte multă vreme ea a fost consumată exclusiv în Italia, planta depășind granițele acestei țări abia în  secolul 16 (primele mențiuni despre o varietate ciudată de conopidă apar în Franța, în jurul anului 1560). În Anglia ea ajunge de-abia în secolul 18 (aproximativ 1720).

Din punct de vedere nutrițional, Broccoli este una dintre legumele sărace în carbohidrați (având, în consecință un conținut foarte scăzut de calorii – 30 cal/100 gr), dar bogate în fibre, vitamine (C, K, A, B6, E), minerale (potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier).

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s