Fel de Fel… Mustarul pentru frunze


Mustarul de frunze

Mustar pentru FrunzeDupă cum povesteam într-un articol anterior, frunzele și  tulpinile tinere de muștar sunt comestibile, putând fi consumate în moduri asemănătoare tuturor legumelor pentru frunze. Dar, dacă  tot ne dedicăm unei astfel de aventuri culinare (din câte am observat, muștarul pentru frunze nu este o legumă „uzuală” pe la noi) ar fi de preferat să apelăm la soiurile cu vechime și reputație.

În acest sens, menționăm că există o specie de muștar, diferită de cea atât de familiară, „responsabilă” pentru bobițele mici și galbene pe care le folosim la murături (Sinapis alba), provenită tocmai de pe meleaguri indiene, frunzele și tulpinile sale constituind baza multor rețete tradiționale în lumea orientală (nu numai în India, ci și în Pakistan, China, Japonia, Coreea etc). 

Acest soi, cu numele științific de Brassica juncea, este cunoscut de către pasionații și iubitorii de mirodenii pentru bobițele sale de culoare maroniu-roșiatică, fără aromă dar cu gust iute.

Interesant este faptul că, în mod tradițional, această specie de muștar este cultivată de secole în India (și, ceva mai recent și în China, Japonia, Rusia) pentru frunzele sale cărnoase, semnificativ mai dezvoltate decât la celelalte specii, seamănând mai degrabă cu sortimentele de varză fără căpățână (precum varza kale), dar cu o aromă semnificativ mai intensă, similară hreanului. Mustarul „Red Giant”

Cunoscut generic sub denumirea de „muștar indian”, „muștar roșu” sau „muștar brun”, el reprezintă în fapt o specie înrudită îndeaproape cu muștarul galben (Sinapis alba), dar și cu alte specii de muștar cultivate pentru semințe, precum și cu varza (Brassica oleracea), rapița (Brassica napus), ridichea (Raphanus sativus), gulia (Brassica oleracea var. gongyloides), broccoli (Brassica Oleracea Italica)  sau varza Kale, toate aparținând familiei Brasiaceae-lor.

Muștarul indian cunoaște multe varietăți, obținute prin eforturile a numeroase generații de grădinari, prin hibridizări și selecționări repetate de-a lungul secolelor, astfel încât a ajuns să semene din ce în ce mai puțin cu celelalte rude ale sale din genul Brassica ori Sinapis și din ce în ce mai mult cu varza kale, cicoarea de grădină ori salata verde. Desigur, gustul inconfundabil al frunzelor sale îl „trădează” de îndată. 

Ca aspect, aceste varietăți dezvoltă o rozetă de frunze bazale, cărnoase și crocante, cu pețiol robust și fraged la planta tânără, foarte bine dezvoltate (de până la 50 cm înălțime sau mai mult) și care pot varia în culoare de la verde intens la purpuriu grena; există chiar și varietăți cu frunzele crețe.

Printre multele avantaje ale cultivării (și consumării, desigur 🙂 ) soiurilor de muștar pentru frunze se numără și faptul că sunt plante cu creștere rapidă, ce pot fi cultivate atât pentru recoltele de primăvară, cât și pentru cele de toamnă. Deși nu atât de rezistent la frig precum „verișoara” sa kale, muștarul de frunze suportă micile înghețuri de primăvară sau toamnă, care nu fac decât să-i frăgezească frunzele, îndulcindu-le. În plus, dacă debutul iernii nu vine în forță, putem recolta frunze de muștar pentru o perioadă mai lungă, până în momentul în care gerurile aprige se instalează cu adevărat.

Mustar „Ruby Streaks”Având o creștere rapidă, primele frunze pot fi culese într-un interval de circa 20 – 25 de zile de la plantare, când frunzele vor avea cca 15-20 cm înălțime, maturitatea fiind atinsă la aproximativ 40 – 45 de zile de la plantare. Recoltarea se poate realiza fie prin tăierea frunzelor exterioare și lăsarea celor din centru, pentru a se dezvolta mai departe, fie prin tăierea tuturor frunzelor, la o înălțime de cca 8 – 10 cm de la sol, lăsând cotorul să se regenereze, pentru o recoltare ulterioară.

După cum menționam mai sus, există mai multe varietăți de muștar pentru  frunze, așa că o să enumerăm deocamdată 3 dintre ele:

  1. Muștarul „Red Giant”, unul dintre cele mai robuste soiuri cunoscute, rezistent la boli și cu frunzele de culoare purpuriu-grena.
  2. Muștarul „Ruby Streaks”, tot de culoare grena, dar cu frunzele foarte fin penate, cultivat și ca plantă ornamentală;
  3. Muștarul Gai Choy, cu frunze viguroase, mari și crestate, uneori crețe, cu gust dulceag și ușor picant.

UTILIZARE ÎN GASTRONOMIE

Frunzele de muștar se pot consuma crude, în salate (mai ales atunci când sunt foarte tinere), opărite și asezonate cu sosuri pe bază de smântână, iaurt, maioneză, sotate cu unt și mirodenii, înăbușite și servite ca garnitură lângă carnea de pui, pește sau lângă fructele de mare, gătite precum spanacul, în salate clade, ca frunze pentru sarmale etc. Se mai pot adăuga în omlete, frittata, plăcinte picante cu carne, ciorbe de legume etc.

SURSE:

  1. http://gradinahobby.blogspot.ro
  2. https://bonnieplants.com
Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s