Gradina Comestibila – Wintergreen (Gaultheria procumbens)


Wintergreen

Wintergreen 2Eastern Teaberry, Checkerberry, Boxberry, American Wintergreen: Gaultheria procumbens.

Este un arbust pitic și târâtor, veșnic verde, de talie mică și cu ramuri dese, de maxim 10-15 cm înălțime, care se extinde cu repeziciune, acoperind solul ca un covor, cu ajutorul unor rizomi superficiali, ce nu pătrund în sol la o adâncime mai mare de 2-3 cm.

Este originar din America de Nord, unde crește spontan, în colonii dense, pe câmpii nisipoase și sterpe și pe piscurile muntoase. Este apreciat ca plantă decorativă și comestibilă, pentru frunzișul său verde intens și pentru fructele mici și rotunde, de culoare roșie, pretabile consumului uman, care se păstrează peste iarnă pe ramuri.

Frunzele sunt mici, ovale, pețiolate, cu o lungime de 2-5 cm si 1-2 cm lățime și emană o aromă mentolată atunci când sunt strivite, iar toamna, capătă o nuanță roșiatică. Frunzele pot fi colectate în orice moment al anului, de primăvara până toamna devreme (conservându-se prin uscare) și utilizate pentru ceai, dar din cauza conținutului ridicat de uleiuri volatile, ele trebuie fermentate, înainte de folosire, pentru cel puțin trei zile. Mai pot fi folosite pentru aromatizarea cremelor, înghețatelor, gumei de mestecat. 

Uleiul volatil, obținut prin distilare, din frunzele arbustului, conține 99 la sută salicilat de metil, foarte asemănător cu acidul acetilsalicilic (substanța activă din aspirină) și are efecte anti-inflamatoare, analgezice, astringente și anti-diareice, carminative, diuretice, emenagoge putând fi utilizat pentru tratarea diareei, flatulenței și colicilor, dismenoreei și amenoreei, reumatismului, entorselor, nevralgiilor și răcelilor.

Uleiul esențial mai este folosit ca aromă alimentară, ca medicament pentru durerile musculare,  în parfumerie și pentru prepararea pastelor de dinți. În doze mari, poate fi toxic.

Florile de Gaultheria sunt mici, albe, cu aspect cerat, campanulate (au formă de clopoței) și înfloresc pe perioada verii (iunie – august). Ele sunt urmate de fructele mici (de 6-9 mm în diametru), formate prin extinderea caliciului, globuloase, de un rosu intens, învelite într-un caliciu cărnos, asemănătoare merișoarelor.  Ele rămân pe ramuri peste iarnă, chiar și sub zăpadă și sunt comestibile, având o aromă mentolată. Astringente atunci când sunt necoapte, dulci și mentolate, cu o aromă aparte la maturitate, pot fi consumate crude, ori sub formă de dulceață, tarte, jeleuri etc. Se coc în lunile decembrie-februarie, având gustul cel mai bun îl au după primul ger.

Gaultheria procumbens se înmulțește prin semințe sau prin divizare. Preferă locațiile parțial sau total umbrite. Datorită acestui aspect, cât și portului său târâtor, poate fi folosit ca plantă acoperitoare de sol în grădinile umbroase, la poalele arborilor. O specie foarte intersantă este Gaultheria hispida, cu flori albe-cărnoase, care, la un moment dat vor conține fructul – petalele albe îmbracă fructele globulare, roșii, creând un efect foarte interesant și neobișnuit.

Un articol scris de Anne Tharesse (Toate Drepturile Rezervate!)

Surse

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Gaultheria_procumbens
  2. http://www.pfaf.org
  3. https://www.botanical.com/botanical/mgmh/w/winter24.html

Citeste mai multe…

Abrus precatorius…

…numită și „ochiul crabului”, este o plantă cățărătoare, originară din Subcontinentul Indian, din familia Fabaceae-lor, perenă în arealul ei de baștină, anuală în climat temperat… (citește mai mult)


„Untul pamântului” (Dioscorea communis)…

…cunoscut şi sub denumirea de „viţa neagră”, este o plantă erbacee, perenă, din familia Dioscoreaceae, des întâlnită în Europa. În țara noastră, poate fi găsită numai în jumătatea de sud… (citește mai mult)


Voiniceriul japonez (Euonymus fortunei)…

…este un arbust evergreen (cu frunze persistente), din familia Celastraceae-lor, nativ din Asia (China, Coreea, Japonia), unde crește în flora spontană, până la o altitudine de 3400 de metri… (citeste mai mult)


 Iris foetidissima…

…este o specie de irirs originară din vestul, sudul și estul Europei, cultivată în toate regiunile cu climă teperată pentru florile sale atractive, albastre, uneori cu irizații galbene și pentru fructele sale… (citeste mai mult)


Umbrarul rosu (Clerodendrum trichotonum)…

…este una dintre cele aproximativ 400 de specii reprezentante ale genului de plante Clerodendrum, din familia Verbenaceae-lor. Este orginar din regiunile tropicale și subtropicale… (citește mai mult)


Vița salbatica (Ampelopsis brevipedunculata)…

…este o specie de plante agățătoare, semi-arbustivă, din aceeași familie cu vița-de-vie comestibilă. Fructele, care se coc toamna, sunt bace mici, rotunde, dispuse în ciorchini. Pe parcursul maturizării… (citește mai mult)


Catina decorativa (Pyracantha coccinea)…

…este un arbust sempervivescent, nativ de pe continentul european, care datorită abundenței sale de fructe, extrem de plăcute ochiului, a început să fie cultivat ca arbust decorativ încă din secolul XVI… (citește mai mult)


Cornul ornamental (Cornus florida)…

…este copac mic (care poate lua și forma unui arbust, dar și pe cea a unui copac mai înalt, în funcție de condițiile de mediu), originar din America de Nord. Florile sunt albe… (citește mai mult)


Scorusul salbatic (Sorbus aucuparia)…

…produce niște poame mici, de 8 – 10 mm în diametru, similare ca aspect speciilor de pyracantha. Pe măsură ce se coc, își schimbă culoarea din verde în roșu-stacojiu sau portocaliu-închis, iar ca formă… (citește mai mult)


Ilex…

…reprezintă unicul gen ai familiei Aquifoliaceae si încorporează peste 400 de varietăți de arbuști, majoritatea nativi din zonele temperate. Sunt plante rezistente și ușor adaptabile (citeste mai mult)


Bârcoacele (Cotoneaster horizontalis)…

…reprezintă un arbust tufos târâtor (are creștere mai mult pe orizontala decât pe verticală), ale cărui ramuri pot ajunge si 1 -1.5 metri, astfel încât diametrul tufei ajunge si la trei metri. Înflorește… (citește mai mult)


Liliacul japonez (Skimmia japonica…

…este o specie de arbuști cu frunze sempervivescente, din familia Rutaceae-lor, nativi din zonele temperate ale Asiei. Bobocii au culoarea roz-purpuriu, iar florile, după ce se deschid, în lunile mai – iunie… (citeste mai mult)


Cornul cu fructe albe (Cornus sericea)…

…este o specie de corn, înrudit cu cornul comun cu fructe comestibile. Toamna, frunzele se colorează în roșu intens și purpuriu, creând un contrast puternic cu micile fructe albe, globuloase, grupate în ciorchini… (citeste mai mult)


American bittersweet (Celastrus scandens)…

…este o plantă perenă, foioasă, cu liane lemnoase, lungi de 9 – 10 m, care se înfășoară puternic pe tulpinile celorlalte plante, sugrumându-le. Florile sunt urmate de fructe spectaculoase, rotunde… (citeşte mai mult)


Salba moale (Euonymus europaeus…

…este un arbust din familia Celastraceae, nativ din Europa. Fructele, de tip capsulă, se coc toamna; sunt toxice pentru oameni, dar extrem de interesante, cu un diametru de 1-1.5 cm, de culoare… (citeşte mai mult)


„Vita de vie a femeii” (Mitchella repens)…

…este un arbust târâtor, ierbos, acoperitor de sol și cu creștere lentă, asemănător ca port și aspect atât iederei, cât și merișorului. În trecut a fost îndelung utilizată de către nativii americani pentru… (citeşte mai mult)


”Strugurii ursului” (Arctostaphylos uva-ursi)…

…reprezintă un subarbust (arbust pitic) din familia Ericaceae, înrudit cu afinul și merișorul. Arealul de răspândire, la fel ca în cazul afinului și al merișorului, cuprinde toate zonele temperate… (citeşte mai mult)


Cornul tarator (Cornus canadensis)…

…Spre deosebire de celelalte specii ale genului său, care constau în arbuști și arbori, Cornus canadensis este un subarbust de 20 cm înălțime, târâtor și rizomatos. Primăvara târziu, spre începutul verii… (citeşte mai mult)


Callicarpa  bodinieri…

…reprezintă un gen de arbuști aparținând familiei Verbenaceae-lor. Florile, care apar primăvara pe ramurile tinere, sunt mici, în nuanțe de violet sau mov. Ele sunt urmate de fructele mici… (citește mai mult)


Merisoarele (Vaccinium Vitis Idaea)

…sunt fructe de pădure foarte populare în nordul, centrul și estul Europei, în mod special în statele nordice și în cele balcanice. Gustul lor este fructat, acid, astringent, motiv pentru care… (citeşte mai mult)


Spanacul decorativ (Amaranthul tricolor)…

…ca multe alte plante decorative prin frunze, așa-numitul „spanac chinezesc” este un caleidoscop de culori și contraste, îndrăgit de grădinari și de pasionații de plante decorative, pentru frunzele… (citește mai mult)


Caladium…

…o plantă extraordinară, care frapează atât ochiul, cât și imaginația. Caladium, supranumit și „urechea elefantului”, „inima lui Iisus” sau „aripa îngerilor”, reprezintă un gen de plante originar din America de Sud și America Centrală… (citeşte mai mult)


Rosia decorativa (Solanum mammosum)…

…cunoscută sub denumirea de „ugerul vacii”, din cauza aspectului său neobișnuit, este o plantă haioasă, din familia Solanaceaelor, cu fructe de culoare galben-portocalie, în formă de uger… (citește mai mult)


Catina…

….deși în prezent nu e cunoscută de o foarte mare a populației, cătina a fost cultivată și utilizată de-a lungul veacurilor de majoritatea popoarelor europene și asiatice, ea având o istorie de câteva mii de ani. Grecii erau familiarizați cu această plantă, pe care o foloseau în scopuri medicinale… (citeşte mai mult)


Strugurii de Oregon (Mahonia Aquifolium)…

…sunt cultivaţi în prezent mai ales ca plante ornamentale, pentru frunzele lor penat-lanceolate, de un verde intens şi lucios, pentru inflorescenţele galbene şi bogate care apar la finele primăverii şi pentru fructele sale… (citeşte mai mult)


Porumbarul (Prunus spinosa)…

…este un arbsut fructifer mic, cu  aspect de tufă spinoasă şi fructe rotunde, brumării, asemănătoare, ca aspect, prunelor. Porumbele sunt în mod tradițional folosite în spațiul balcanic (inclusiv în România) pentru prepararea gemurilor, a marmeladelor, siropului și a vinului de porumbe… (citește mai mult)


Afinele de Siberia…

…cunosc o lungă istorie de recoltare din flora spontană, cultivarea lor efectivă de către oameni fiind una destul de recentă. Fructele ”afinului” de Siberia au fost utilizate de mii de ani, de către locuitorii regiunilor nordice, consumate fie crude, fie folosite în gemuri, dulcețuri, siropuri… (citește mai mult)


Cornul (Cornus Mas)…

…este un pom fructifer din familia Cornaceae-lor, originar din sudul Europei și sud-vestul Asiei, cel mai probabil din regiunea Mării Negre și a Turciei. Consumul de coarne, pe teritoriul Europei este unul sporadic, ținând mai mult de un fel de specific regional, mai ales în țările balcanice… (citește mai mult)


Ciresul naking (Prunus tomentosa)…

…este un arbust fructifer, aparținând genului Prunus (din care fac parte corcodușul, cireșul, vișinul, caisul, piersicul), din familia Rosaceae-lor, originar din China și frecvent cultivat în Rusia și în alte regiuni cu climă rece, datorită rezistenței extreme la temperaturi… (citește mai mult)


 

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s