Citrice… exotice – „Lamaia caviar” (Citrus australasica)


Imagini pentru Australian finger lime

finger-limes„Lămâia caviar”, alias „The Australian Finger Lime”: Citrus australasica.

Este un arbust țepos din familia Rutaceae-lor, originar din pădurile subtropicale depresionare ale Australiei și face parte dintr-o categorie aparte a citricelor (genul Citrus), încadrat în Grupul Microcitrus.

Citrus australasica se poate dezvolta atât sub forma unui arbust tufos, de 2-3 metri înălțime, cât și sub forma unui pom de dimensiuni reduse, atingând înălțimi de până la 5-6 metri. Frunzele sunt mici, oval-alungite, de 1–6 cm lungime și 3–25 mm lățime,  glabre, lucioase și cărnoase, cu marginile întregi și cu o nervură mediană proeminentă, de un verde deschis. Ele conțin glande cu uleiuri volatile și emană o plăcută aromă de citrice, atunci când sunt strivite.

Florile apar solitar, de culoare albă sau roz, mici, de până la 25 mm în diametru, cu câte 3 petale și numeroase stamine galbene. Fructul este unul foarte interesant și neobișnuit, cilindric, de până la 12 cm lungime, drept sau ușor curbat, motiv pentru care fructul mai este cunoscut sub denumirea de „the australian finger lime”. Coaja este, în general, de culoare verde sau galbenă, dar apar, în mod natural și varietăți cu coaja roz, purpurie, grena, neagră, maro. Pulpa este formată din mici vezicule cărnoase și zemoase, translucide, de culoare galbenă, roz sau albă. Gustul este acidulat-efervescent, asemănător limetelor.

Denumirile populare ale fructului sunt inspirate, desigur, din forma și caracteristicile sale; forma lunguiață și cilindrică, de lungimea, forma și diametrul unui deget, au inspirat denumirea de „finger lime”. Pe de altă parte, veziculele suculente care formează pulpa și care sunt, spre deosebire de celelalte citrice, de formă rotundă (și nu lunguiață) și neîmbrăcate într-o membrană protectoare (motiv pentru care, atunci când coaja este tăiată sau ruptă, „bobițele” suculente „erup” pur și simplu) a inspirat denumirea de „lămâia-caviar”.

Epitetul latin „microcitrus” se datorează dimensiunilor reduse ale fructului și înseamnă „mini lămâi”.

UTILIZARE ÎN GASTRONOMIE

„Lămâia caviar” este folosită într-o gamă largă de preparate culinare, de la marmelade la murături, de la fructele de mare la înghețate șși alte deserturi. Pentru a folosi pulpa „granulată”, fructul se taie în jumătate și apoi se stoarce dinspre capăt, pentru  a „elibera” astfel toate bobițele. Acestea se pot adăuga în salatele de crudități sau de fructe, în limonade și băuturi răcoritoare, se potrivesc cu somonul afumat, cu midiile, etc. Coaja rasă și conservată cu zahăr, sau uscată, poate fi folosită ca mirodenie. Intregi, pot fi murate, iar din pulpa lor se prepară marmeladă ori dulceață.

Un articol scris de Anne Tharesse.

SURSE:

  1. https://en.wikipedia.org
  2. http://www.dpi.nsw.gov.au/__data/assets/pdf_file
  3. http://www.homecitrusgrowers.co.uk/australiannativecitrus/Australian_Nativce_Citrus.pdf
  4. Sursa Foto: www.friedas.com

 

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s