Fructe mai Putin Cunoscute – Schisandra, Fructul cu Cinci Arome


schisandra-chinensis

schisandra-fructe-deshidratateSchisandra chinensis, alias Kadsura chinensis Turcz, aka Magnolia Vine, Vitalbeerie: Fructul cu cinci arome.

Nativă din pădurile Asiei de Est, Schisandra este o viță lemnoasă, cățărătoare și perenă, din familia Schisandraceae-lor, care dezvoltă liane de până la 9 m și frapează ochiul prin fructele sale rotunde, de un roșu intens, dispuse în ciorchini bogați. În flora spontană, o găsim la marginea pădurilor mixte, pe cursurile pârâurilor, preferând zonele umbrite, cu sol umed, chiar nisipos, dar bine drenat.

Schisandra, o plantă exotică pentru noi, face parte din flora luxuriantă a Chinei, Japoniei, Rusiei îndepărtate, Japoniei, Coreei și Malaeziei, unde, în habitatul său natural, o putem admira atârnând, sub formă de ghirlande de flori și fructe, din coronamentul arborilor pe care îi parazitează, înfășurându-se pe trupurile lor, care vor purta ulterior povara rodului său bogat.

În climatul nostru sunt perfect adaptabile, rezistând perfect gerului, până la temperaturi de – 35C, cu mențiunea că are nevoie de lumină moderată (nu face față  bine sub soarele direct al arșițelor puternice din mijlocul verii) și de un sistem de susținere a lianelor.

Frunzele sunt ovale, cu nervuri bine evidențiate și bogate, iar florile, plăcut aromate, de culoare albă, roz, gălbuie sau roșie (Schisandra Rubriflora), sunt dioice – ceea ce înseamnă că florile de pe o plantă femelă vor rodi doar în urma polenizării din partea unei plante mascul. Ele sunt urmate de fructele roșii, globuloase, care, consumate întregi, vor stimula papilele gustative cu toate cele 5 gusturi: amărui și picant din semințe, dulce, sărat și acru din pulpa fructului.

UTILIZARE ÎN GASTRONOMIE

Cultivată ca plantă decorativă, fructiferă și medicinală, Schisandra este cunoscută și utilizată în medicina chineză de peste 2000 de ani, însumând un număr mare de recomandări medicinale, de la alergii și astm, până la infecții bacteriene și procese maligne. În gastronomie, fructele sunt folosite sub formă de sucuri proaspete, vin sau ca ceai, obținut din fructele deshidratate.

Un articol scris de Anne Tharesse (Toate Drepturile Rezervate!)

SURSE:

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Schisandra_chinensis
  2. http://www.e2121.com/herb_db/viewherb.php3?viewid=594

Anunțuri

Lasa un raspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s