Gradina comestibila – Vita de ciocolata (Akebia quinata)


akebia-quinata

akebia-quinata-8Akebia quinata este un arbust agățător din familia Lardizabalaceae, nativ din Japonia, China, Coreea și aclimatizat în regiunile temperate ale Europei si Americii.

Akebia quinata dezvoltă liane lungi de 10 m. sau mai mult, robuste și ramificate, lianele sale creând rețele dense, asemănătoare caprifoiului. Lianele tinere sunt verzi și fragede; cele mature sunt de culoare gri și fibroase, ele lemnificându-se pe măsură ce îmbătrânesc. Se înfășoară pe garduri, ramurile altor copaci, spaliere, etc. Frunzele sunt compuse din 5 foliole dispuse ca o rozetă, alungite, cu limbul oval sau cordat și cu marginile drepte, de culoare verde.

Florile sunt grupate în raceme bogate, atârnătoare, cu un aspect exotic și neobișnuit – cele 3 petale concave, de culoare mov, roz sau, mai rar, alb, sunt groase, catifelate, cu aspect ceros. Ele adăpostesc până la10 stamine groase, proeminente, de obicei colorate într-o nuanță diferită de cea a petalelor. Florile sunt înmiresmate, răspândind o aromă care oscileaxă între ciocolată, vanilie, liliac și cuișoare. Arbustul este monoic (florile femele și mascule se află pe același exemplar) și înflorește primăvara, în lunile aprilie – mai.

Florile sunt urmate de fructul voluminos, care constă într-o păstaie de culoare roz închis spre mov, mai rar alb, groasă și cu o lungime ce poate ajunge până la 30 de cm. Aceste păstăi adăpostesc o pulpă albă, zemoasă, și multe semințe negre, similare semințelor de kiwi. Acestea sunt comestibile (atât tecile, cât și pulpa) și se pot consuma crude sau gătite în varii modalități. Fructele se coc în lunile septembrie – octombrie. Când sunt coapte seamănă întrucâtva cu un mango în formă de vânătă, de culoare purpurie (mai rar albă) și sunt crăpate pe lungime, astfel încât pulpa și semințele se văd clar. Semințele pot fi mâncate sau scuipate.

Numele științific al genului – ”Akebia”, reprezintă de fapt o latinizare a numelui japonez ”akebi” (Ah-ke-bee.)

Numele științific al speciei- ”quinata” provine din latină și înseamnă ”din 5 părți”, făcând referire la frunzele compuse din 5 foliole (spre deosebire de Akebia trifoliata, cu frunze compuse din doar 3 foliole). Planta și-a primit numele științific de la Joseph Decaisne (1807 – 1882), botanist și agronomist francez, care și-a câștigat reputația prin studierea plantelor exotice, în special a celor din China.

UTILIZARE ÎN GASTRONOMIE

De la acest arbust se pot consuma pulpa cu semințele, coaja (teaca păstăii) și frunzele. Pulpa este plină de semințe, dar dulce, cu o aromă suavă de cocos și cu o textură fină și zemoasă. Se poate mânca crudă, simplă sau cu zeamă de lămâie, pentru a-i intensifica aroma. Din pulpa de akebia se mai pot prepara creme, băuturi răcoritoare sau, prin fermentare, vin.

Frunzele pot fi folosite în ceaiuri, iar lăstarii tineri adăugați în salate sau murați. Tecile, golite de pulpă, pot fi folosite ca legume – fripte pe grătar, umplute cu orez, legume sau carne și coapte la cuptor. Ele au o aromă ușor amară.

În medicina tradițională chineză planta era utilizată ca diuretic, antitinflamator, galactagog și analgezic. Principalul uz în China este ca remediu în cazul mamelor cu lactație puțină. În acest scop se folosesc lianele preparate ca decoct. Acestea conțin în proporție de 30% sare de potasiu, ceea ce îi conferă efectul diuretic.

ALTE UTILIZĂRI

  1. Din semințe se poate extrage un ulei, folosit fie în gastronomie, fie în fabricarea săpunurilor sau a altor produse cosmetice (semințele conțin ulei în proporție de 30%).
  2. Lianele sunt foarte flexibile și din ele se pot împleti coșuri.

Un articol scris de Anne Tharesse (TOATE DREPTURILE REZERVATE!).

 SURSE:

  1. Wikipedia 
  2. Eat the  Weeds
  3. Plants For A Future
Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s