Gradina comestibila – Vita de ciocolata (Akebia quinata)


akebia-quinata

Vita de Cicocolata 5Akebia, Akebi, Viţa de Ciocolata: Akebia quinata

Akebia este un arbust agățător din familia Lardizabalaceae, nativ din Japonia, China, Coreea și aclimatizat în regiunile temperate ale Europei si Americii, numele științific al genului – ”Akebia”, reprezentând de fapt o latinizare a numelui japonez ”akebi” (Ah-ke-bee.)

După cum sugerează denumirea populară utilizată pe continentul european şi pe cel nord-american (viţa de ciocolată, alias „chocloate vine”), planta se dezvoltă sub  formă de liane lungi, care ajung până la 10 metri sau chiar mai mult, robuste și ramificate, ele creând rețele dense, asemănătoare caprifoiului.

Lianele tinere sunt verzi și fragede; cele mature sunt de culoare gri și fibroase, lemnificându-se pe măsură ce îmbătrânesc. Se înfășoară pe garduri, ramurile altor copaci, spaliere, etc. Frunzele sunt compuse din 5 foliole dispuse ca o rozetă, alungite, cu limbul oval sau cordat și cu marginile drepte, de culoare verde.

Florile sunt grupate în raceme bogate, atârnătoare, cu un aspect exotic și neobișnuit – cele 3 petale concave, de culoare mov, roz sau, mai rar, alb, sunt groase, catifelate, cu aspect ceros. Ele adăpostesc până la 10 stamine groase, proeminente, de obicei colorate într-o nuanță diferită de cea a petalelor. Florile sunt înmiresmate, răspândind o aromă care oscileaxă între ciocolată, vanilie, liliac și cuișoare. Arbustul este monoic (florile femele și mascule se află pe același exemplar) și înflorește primăvara, în lunile aprilie – mai.

Florile sunt urmate de fructul voluminos, care constă într-o păstaie de culoare roz închis spre mov, mai rar alb, groasă și cu o lungime ce poate ajunge până la 30 de cm. Aceste păstăi adăpostesc o pulpă albă, zemoasă, și multe semințe negre, similare semințelor de kiwi. Acestea sunt comestibile (atât tecile, cât și pulpa) și se pot consuma crude sau gătite în varii modalități. Fructele se coc în lunile septembrie – octombrie. Când sunt coapte seamănă întrucâtva cu un mango în formă de vânătă, de culoare purpurie (mai rar albă) și sunt crăpate pe lungime, astfel încât pulpa și semințele se văd clar. Semințele pot fi mâncate sau scuipate.

Fruct de Akebia 5Utilizare în Gastronomie

De la acest arbust se pot consuma pulpa cu semințele, coaja (teaca păstăii) și frunzele. Pulpa este plină de semințe, dar dulce, cu o aromă suavă de cocos și cu o textură fină și zemoasă. Se poate mânca crudă, simplă sau cu zeamă de lămâie, pentru a-i intensifica aroma. Din pulpa de akebia se mai pot prepara creme, băuturi răcoritoare sau, prin fermentare, vin.

Frunzele pot fi folosite în ceaiuri, iar lăstarii tineri adăugați în salate sau murați. Tecile, golite de pulpă, pot fi folosite ca legume – fripte pe grătar, umplute cu orez, legume sau carne și coapte la cuptor. Ele au o aromă ușor amară.

În medicina tradițională chineză planta era utilizată ca diuretic, antitinflamator, galactagog și analgezic. Principalul uz în China este ca remediu în cazul mamelor cu lactație puțină. În acest scop se folosesc lianele preparate ca decoct. Acestea conțin în proporție de 30% sare de potasiu, ceea ce îi conferă efectul diuretic.

În pofida aspectului exotic, akebia este o plantă de climat temperat, rezistând până la -20⁰C (cu toate că, în regiunile cu ger foarte puternic necesită protecţie pe timpul iernii, prin acoperirea rădăcinilor cu paie ori alte materiale) şi vulnerabilă în faţa secetei şi caniculei. Din această cauză, în timpul perioadelor de secetă necesită udare constantă, chiar şi zilnică, dacă pământul se usucă, akebia preferând un substrat reavăn. Poate fi plantată la soare sau penumbră, iar tunderile se realizează primăvara.

Un articol scris de Anne Tharesse (Toate Drepturile Rezervate!)

Surse:

  1. Wikipedia 
  2. Eat the  Weeds
  3. Plants For A Future

    Citeste mai multe…

Maslinul parfumat (Osmanthus fragrans)…

…este un arbust ornamental, din familia Oleaceae-lor, înrudit cu măslinul autentic. În China este cultivat de peste 2500 de ani, în scopuri ornamentale, medicinale și culinare, pentru florile sale intens parfumate, care răspândesc o aromă neobișnuită, de piersici coapte… (citește mai mult)


Iarba cu migdale (Cyperus esculentus)…

…este o plantă erbacee din familia Cyperaceae, originară din sudul Eurasiei, America de Nord și din Africa, în prezent răspândită și aclimatizată în cea mai mare parte a lumii. Iarba cu migdale dezvoltă în pământ tuberculi comestibili, de mărimea alunelor și cu gust asemănător nucilor… (citeşte mai mult)


„Ceara-albinei” (Asclepias syriaca)…

…este o plantă perenă, originară din sudul Canadei, răspândită în Asia şi Europa, ca plantă decorativă și meliferă. Toate părțile plantei conțin un latex lăptos; cu toate acestea, tulpinile și frunzele tinere, bobocii și fructele imature, asemănătoare bamelor, sunt comestibile… (citește mai mult)


Caprifoiul himalayan (Leycesteria formosa)…

…este un arbust foios din familia Caprifoliaceae, înrudit cu ”Mâna Maicii Domnului” (Lonicera Japonica), nativ din zona munților Himalaya și China de Sud-Vest. Fructele sunt drupe sferice, de aproximativ 1 cm diametru, la început roșii, apoi, pe măsură ce se coc, aproape… (citește mai mult)


Calinul (Viburnum opulus)…

este un arbust cu fructe de culoare roșie, grupate sub formă de ciorchini, asemănător socului. La noi în țară este foarte răspândit prin tufărişuri, pădurile de câmpie, liziere, până în zonele deluroase și submontane. Toamna face fructe roșii, numite în popor „căline”… (citeşte mai mult)


Gutuiul japonez (Chaenomeles japonica)…

…este un arbust fructifer și decorativ, din familia Rosaceae, înrudit cu gutuiul autentic (Cydonia oblonga), dar aparținând unui gen diferit. Fructele sunt niște poame mici, de culoarea gutuii, în formă de măr, comestibile. Acestea se coc toamna târziu… (citește mai mult)


”Spanacul cu capsune” (Blitum capitatum, B. virgatum)…

…este o plantă anuală comestibilă, înudită cu spanacul (Spinacia oleracea). Atât fructele, cât și frunzele acestei plante sunt comestibile. Fructele sunt mai degrabă dulci decât aromate și se aseamănă prin textură și gust cu dudele… (citește mai mult)


Capsunul indian (Duchesnea indica)…

…este o plantă perenă, sempervivescentă, din familia Rosaceae-lor. Planta este nativă din Asia de Sud și de Est, dar a fost introdusă în multe regiuni, ca plantă ornamentală. Fructele sale, înrudite și asemănătoare căpșunelor autentice, sunt comestibile și foarte… (citește mai mult)


Gaultheria procumbens…

…este un arbust pitic, evergreen, originar din America de Nord, unde crește spontan, în colonii dense, pe câmpii nisipoase și sterpe și pe piscurile muntoase. Este apreciat ca plantă decorativă și comestibilă, pentru frunzișul său verde intens și pentru fructele mici și rotunde… (citește mai mult)


Maslinul rusesc (Eleagnus angustifolia)…

…face parte din familia Eleagnaceae și este originar din sudul Europei si vestul Asiei, fiind răspândit în Turcia, în sudul Rusiei, Kazahstan, Afghanistan și Iran. Sălcioara este cultivată, în principal, ca plantă ornamentală, atractivă prin frunzișul argintiu și florile puternic parfumate… (citește mai mult)


Limba-mielului (Borago officinalis)…

…este o plantă erbacee anuală, originară din Siria, naturalizatăîn aproape toată Europa. În gastronomie, borago este utilizat fie ca plantă aromatică (condiment), fie ca verdeață sau legumă verde. Frunzele, având un gust răcoritor, asemănător castravetelui… (citește mai mult)


Trifoiul rosu (Trifolium pratense)…

…este o plantă furajeră și medicinală perenă, care crește atât cultivată, cât și în stare sălbatică. Frunzele tinere și florile sunt comestibile, putând fi consumate atât crude, cât și preparate în varii moduri. Frunzele se culeg înainte de înflorire și se pot adăuga în salate… (citește mai mult)


Negrilica (Nigella sativa)…

…este o plantă cu flori, din familia Ranunculaceae, o familie cu puțini reprezentanți în lumea plantelor aromatice, dar cu mulți reprezentanți în lumea florilor decorative. Semințele de negrilică emană o aromă picantă, ușor înțepătoare, cu o tentă afumată și amară… (citește mai mult)


Levantica (Lavandula angustifolia)…

…este o specie de plante aromatice și medicinale din genul Lavandula, familia Lamiacae. Levănțica nu este un condiment uzual, ea fiind specifică bucătăriei provensale, unde, alături de alte plante aromatice, este folosită la prepararea mai multor mâncăruri pe bază de… (citeşte mai mult)


Callicarpa…

…reprezintă un gen de arbuști aparținând familiei Verbenaceae-lor. Florile, care apar primăvara pe ramurile tinere, sunt mici, în nuanțe de alb, violet sau mov, dispuse în buchete, pe toată lungimea ramurilor. Ele sunt urmate de fructele mici… (citește mai mult)


Catina decorativa (Pyracantha coccinea)…

…este un arbust sempervivescent, nativ de pe continentul european, care datorită abundenței sale de fructe, extrem de plăcute ochiului, a început să fie cultivat ca arbust decorativ încă din secolul XVI… (citește mai mult)


Catina (Hippophae rhamnoides)…

…a fost cultivată și utilizată de-a lungul veacurilor de majoritatea popoarelor europene și asiatice, ea având o istorie de câteva mii de ani. Grecii erau familiarizați cu această plantă, pe care o foloseau în scopuri medicinale, dar, se pare, și pentru hrănirea cailor de curse… (citeşte mai mult)


CaldaruseleCaldarusele (Aquilegia vulgaris)…

…se numără printre preferatele multor pasionaţi de grădinarit, pentru florile lor delicate şi neobişnuite, care vin într-o bogăţie de culori şi forme. Căldăruşa este genul de bijuterie care decorează discret şi necesită observată de aproape pentru a-i putea capta splendoarea, întrucât… (citeşte mai mult)


Roselle (Hibiscus sabdariffa)…

…este o plantă erbacee anuală, nativă din Africa de Vest, cultivată atât ca plantă ornamentală, cât și ca legumă. Roselle are un caliciu cărnos, fraged și suculent, cu un gust acidulat, asemănător merișoarelor… (citeste mai mult)


Papalaul (Physalis alkekengi)…

…fructul copt este foarte plăcut gustului, asemănător roșiei, un pic acid și fructat. Pulpa este zemoasă, de consistența și textura roșiei, conținând numeroase semințe minuscule. Crud, se consumă ca atare, ca garnitură… (citeste mai mult)


Paducelul (Crataegus laevigata)…

…este un arbust cu fructe comestibile şi medicinale,  originar din regiunile nordic-temperate ale Europei, Asiei și Americii  de Sud. Cele mai comune specii sunt Crataegus monogyna  și Crataegus laevigata. La noi în țară, păducelul, crește… (citeşte mai mult)


Merisoarele (Vaccinium vitis idaea)…

…sunt fructe de pădure foarte populare în nordul, centrul și estul Europei, în mod special în statele nordice și în cele balcanice. Gustul lor este fructat, acid, astringent, motiv pentru care, în general, sunt consumate după preparare… (citeşte mai mult)


Galbenele (Calendula officinalis)…

…reprezintă una dintre cele 15 – 20 de specii le genului Calendula, din familia Asteraceae-lor, înrudite cu floarea-soarelui, anghinarea și salata-verde. Din cele mai vechi timpuri, gălbenelele au fost cultivate ca plante ornamentale… (citeşte mai mult)


Afinul american (Gaultheria shallon)…

…este un arbust nativ din America de Nord, iar fructele sale, asemănătoare afinelor, sunt comestibile, ele reprezentând, în trecutul îndepărtat, o importantă sursă de hrană pentru  populațiile băștinașe pre-americane, care au descoperit şi folosit planta de-a lungul secolelor… (citeşte mai mult)


Wintergreen (Gaultheria procumbens)…

…este un arbust pitic, evergreen, originar din America de Nord, unde crește spontan, în colonii dense, pe câmpii nisipoase și sterpe și pe piscurile muntoase. Este apreciat ca plantă decorativă și comestibilă, pentru frunzișul său verde intens și pentru fructele mici și rotunde… (citește mai mult)


Macesul (Rosa Canina)…

…reprezintă o specie de arbuști spinoși, cu flori și fucte, din familia Rosaceae. Măceșele sunt pretabile unei mari varietăți de modalități de preparare. Fructul poate fi consumat crud sau preparat, dar, atenție – semințele sunt acoperite de un strat de perișori iritativi… (citeşte mai mult)


Hameiul (Humulus Lupulus)…

…este o specie perenă, agățătoare, a genului de plante erbacee Humulus, din familia Cannabaceae, înrudit cu cânepa (genul Cannabis). Lăstarii tineri de hamei pot fi consumați ca legume, preparați asemănător sparanghelului, sau adăugați în ciorbe, salate și… (citeşte mai mult)

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s