Bizar Bazar – Mimoza Cataratoare (Acacia pennata)


senegalia-pennata-3Senegalia pennata, alias Acacia pennata: Mimoza cățărătoare (eng. Climbing wattle)

Pe  tarabele din Manipur, Campodgia, Burma, Laos, Indonezia și Thailanda vom putea descoperi, vândute la legătură, asemeni pătrunjelului și leușteanului de la noi, niște mănunchiuri firoase, de un verde crud, asemănătoare, ca aspect, mărarului și feniculului. Cu toate acestea, nu sunt nici una, nici alta – ci lăstarii cruzi și fragezi ai unui arbust tropical, ce crește până la 5 m înălțime și, în mod specific plantelor aparținând acestui gen, dezvoltă frunze asemănătoare ferigilor și salcâmului – penate, compuse din foliole fin divizate și prevăzute cu spini ascuțiți.

Făcând parte din familia Fabaceae-lor (de unde a împrumutat aspectul ghimpos, forma caracteristică a frunzișului și fructul de tip păstaie), se înrudește cu salcâmul și cu mimoza autentică (Acacia fimbriata).

Senegalia pennata este un arbust cu creștere rapidă, care dă rod bogat, mai ales în timpul sezonului ploios, când comercianții de Cha-om pot recolta cantități semnificative de noi lăstari la interval de numai 2-3 zile – deși locuitorii din anumite regiuni (în special cei din nord) preferă să recolteze lăstarii în sezonul uscat, întrucât în anotimpul musonic frunzele devin mai acrișoare și au un miros mai intens. Recoltarea se realizează cu „echipament de protecție” – mănuși rezistente și lungi, pentru a proteja mâinile și brațele de țepii ascuțiți, destul de „agresivi”.

În India, ca și în multe alte regiuni din sudul și estul Asiei, aceste frunze, cunoscute în limbajul internațional sub denumirea curentă de „Cha-om”, sunt culese la câteva zile de la apariție, când sunt fragede și crocante, înainte de a deveni fibroase, amare și țepoase. Din cauza aromei intense și a prețului piperat, Cha-om nu este adăugat în preparate din abundență, ca alte legume frunzoase, ci mai degrabă ca mirodenie. Se consumă în supe, currie-uri, omlete, înăbușite sau crude, în salate. Unul dintre preparatele cele mai răspândite îl reprezintă omleta cu Cha-om, tăiată și servită sub formă de cubulețe, alături de pește prăjit sau creveți și sosuri picante.

Se spune că aroma neobișnuită a acestei vegetale poate părea neplăcută la început, dar că, odată ce te-ai obișnuit un pic cu ea, nu te mai poți opri din mâncat, mulți turiști și venetici față de locurile de baștină ale mimozei cățărătoare îndrăgostindu-se iremediabil de ea.

 

SURSE: 

  1. http://thaifoodandtravel.com/blog/cha-om/#1
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Senegalia_pennata
Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s