Plante care înfloresc iarna – Erica Carnea


erica-6Winter heath, Winter flowering heather, Spring heath, Alpine heath: Erica Carnea.

Erica carnea (sin. E. herbacea, E. mediterranea) este, cu siguranță, una dintre cele mai frumoase plante care înfloresc iarna. Nativă din regiunile montane ale Europei Centrale și de Sud, în habitatul natural ea crește spontan pe solurile pietroase de la marginea pădurilor de confiere, acoperindu-le pe suprafețe vaste, cu niște covoare vegetale dense și multicolore.

Peisajele create prin intermediul acestei plante sunt de-a dreptul spectaculoase, întrucât ele înfloresc într-o varietate de culori, de la roz pal și lila, la purpuriu intens, carmin și roșu, existând și varietăți de culoare albă sau portocalie.

Ca aspect, Erica carnea se dezvoltă sub formă de tufe pitice, cu o înălțime de până la 10–25 cm și rădăcini rizomatoase care le ajută să se extindă, acaparând cât mai mult din teritoriul disponibil. Frunzele sunt subțiri și lunguiețe, asemănătoare celor de conifere, cu toate că planta face parte dintr-o altă familie (Ericaceae) și sunt sempervivescente (rămân pe plantă pe toată durata anului).

Florile sunt campanulate (în formă de clopoței), de 4-6 mm lungime și apar grupate, în număr mare, spre vârful ramurilor. Înflorirea se produce iarna târziu, adeseori înainte de topirea zăpezilor, astfel încât, de multe ori, clopoțeii roz, grena sau purpurii apar direct din zăpadă. În cazul multor varietăți, florile sunt bicolore, vârful petalelor fiind „pictate” cu nuanțe diferite față de restul florii, combinațiile uzuale fiind de alb cu maro sau portocaliu, roz deschis cu vișiniu, maro sau mov închis.

Cel mai bine îi priesc solurile acide și se pretează foarte bine plantării alături de conifere, în cele mai multe amenajări peisagistice Erica carnea fiind plantată la baza coniferelor pitice, alături de „iarba neagra” (Calluna vulgaris) și alte plante cu flori care înfloresc primăvara devreme, direct din zăpadă, precum brândușele, clematis si spânz.

Un Articol Scris de Anne Tharesse (Toate Drepturile Rezervate!)

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s