Gradina Comestibila – Condurasii (Tropaeolum majus)


Condurasi.jpg

Condurasi 1Condurasi, Coltunasi, Condurul-Doamnei, Caneluta, Creson Indian, Nasturtium (eng): Tropaeolum majus

Condurașii reprezintă una dintre cele 80 de specii de plante cu flori ale singurului gen (Tropaeolum) din familia Tropaeolaceae-lor, fiind originari din America de Sud, din zona M-ților Anzi. Această specie a genului Tropaeolum a fost adusă în Europa de conchistadorii spanioli în secolul XVI.

Ca aspect, condurașul este o plantă anuală, agățătoare ce poate ajunge până la 2 m lungime. Frunzele sunt mari, aproape circulare, cu un diametru de 3–15 cm, de culoare verde închis pe partea superioară, verde deschis pe partea inferioară. Frunzele au limbul aproape rotund și sunt susținute de pețioluri lungi. Florile au culoarea galbenă, roșie sau portocalie, adesea bi- sau chiar tricolore. Au un diametrul de 2.5–6 cm și câte 5 petale asimetrice și pintenate – o caracteristică tipică a florilor de condurași. Înflorirea se produce din iunie până în octombrie. Fructele au aproximativ 2 cm în diamteru și sunt formate din 3 segmente care conțin semințele.

Condurasi 6Pentru a obține o înflorire abundentă, este preferabil să le plantați într-un sol sărac, deoarece solurile bogate favorizează dezvoltarea în exces a frunzelor. Dacă sunt expuse la soare, atunci florile se vor înălța deasupra frunzelor, dar, dacă se află în locuri umbroase, atunci ele vor rămâne ascunse sub frunze. În climatul nostru temperat se comportă ca plantă anuală şi se inmulțește prin semințe.

În medicina homeopată condurașul este folosit ca dezinfectant și antiseptic (toate părțile plantei având efecte antibiotice şi crescând rezistența organismului în fața infecțiilor bacteriene), cicatrizant (grăbind vindecarea rănilor), expectorant, antifungic, depurativ și laxativ ( curățând organismul de substanțele vătămătoare și favorizând eliminarea toxinelor), diuretic. În plus, extractele din această plante au, se pare, efecte anticancerigene.

Condurașii mai pot fi utilizați ca plante+companion pentru legume şi frcte, pe post de ”cultură-capcană”, deoarece atrag afidele, omizile, insectele prădătoare, protejând astfel culturile de cartofi, roșii, varză, dovlecei etc. Din infuzia de frunze se poate obține chiar un insecticid, iar extractele din semințele de conduraș sunt folosite în fabricarea unor vopseluri, uleiuri și lacuri.

Salata de CondurasiUtilizare în Gastronomie

Toate părțile plantei sunt comestibile (semințele, florile și frunzele). Frunzele, care au o aromă răcoritoare, ușor picantă, sunt folosite în salate, supe, sosuri. Florile sunt folosite pentru decorarea garniturilor din legume, a prăjiturilor, salatelor etc. Fructele necoapte pot fi murate și folosite în loc de capere, astfel murate rezistând cca 1 an. Semințele mature pot fi măcinate și utilizate ca substitut de piper negru.

Condurașul este popular în Europa și America de Nord ca ingredient la prepararea brânzeturilor aromate și a salatelor. Mai rar este tocat mărunt și folosit la prepararea omletelor, sau la ornarea mâncărurilor calde. În Europa frunzele de conduraș nu sunt combinate de obicei cu alte ierburi proaspete; planta este totuși compatibilă cu hasmatuchi, tarhon, arpagic și pătrunjel.

Frunzele și florile sunt folosite la aromatizarea oțetului și la asezonarea sosurilor. Condurașul este folosit și în bucătăriile din nord-estul Asiei (Georgia, Azerbaijan), până în centrul Asiei (Iran).

Frunzele se pot recolta din primăvară până în toamnă, când începe frigul. Se pot păstra, proaspete, la  frigider, timp de câteva zile. Nu se pot usca. Florile se pot culege pe toată perioada verii. Fructul, necopt, se culege atunci când este verde și fraged, pentru a fi murat, asemeni caperelor. Semințele se recoltează după ce s-au îngălbenit și se pot desprinde ușor de pe plantă. Ele se păstrează câteva luni la adăpost de lumină, umezeală și aer. Pentru salate se culeg florile, frunzele tinere și mugurii dimineața, pe răcoare – cu cât planta a stat mai mult în soare și căldură, cu atât gustul ei va fi mai înțepător.

Florile sunt foarte bogate în vitamina C – aproximativ 30 mg la 100 de grame de flori (cam aceeasși cantitate de vitamina C este conținută și de frunzele de pătrunjel). Ele mai conțin și luteina – pana la 45 de mg de luteina/100 grame, fiind cea mai mare cantitate de luteină ce poate fi regăsită într-o plantă comestibilă. Semințele conțin 26% proteine și 10% ueliuri.

Un articol scris de  Anne Tharesse (Toate Drepturile Rezervate!)

Surse:

  1. Wikipedia
  2. Plants For A Future
  3. http://gernot-katzers-spice-pages.com/engl/Lepi_sat.html
  4. Sursa Foto Sus: zoom50.wordpress.com

 Citeste mai multe…

Akebia quinata…

…este un arbust agățător din familia Lardizabalaceae, nativ din Japonia, China, Coreea și aclimatizat în regiunile temperate ale Europei si Americii. Florile sunt urmate de fructul voluminos, care constă într-o păstaie de culoare roz închis spre mov, mai rar alb…  (citește mai mult)


Maslinul parfumat (Osmanthus fragrans)…

…este un arbust ornamental, din familia Oleaceae-lor, înrudit cu măslinul autentic. În China este cultivat de peste 2500 de ani, în scopuri ornamentale, medicinale și culinare, pentru florile sale intens parfumate, care răspândesc o aromă neobișnuită, de piersici coapte… (citește mai mult)


Iarba cu migdale (Cyperus esculentus)…

…este o plantă erbacee din familia Cyperaceae, originară din sudul Eurasiei, America de Nord și din Africa, în prezent răspândită și aclimatizată în cea mai mare parte a lumii. Iarba cu migdale dezvoltă în pământ tuberculi comestibili, de mărimea alunelor și cu gust asemănător nucilor… (citeşte mai mult)


„Ceara-albinei” (Asclepias syriaca)…

…este o plantă perenă, originară din sudul Canadei, răspândită în Asia şi Europa, ca plantă decorativă și meliferă. Toate părțile plantei conțin un latex lăptos; cu toate acestea, tulpinile și frunzele tinere, bobocii și fructele imature, asemănătoare bamelor, sunt comestibile… (citește mai mult)


Caprifoiul himalayan (Leycesteria formosa)…

…este un arbust foios din familia Caprifoliaceae, înrudit cu ”Mâna Maicii Domnului” (Lonicera Japonica), nativ din zona munților Himalaya și China de Sud-Vest. Fructele sunt drupe sferice, de aproximativ 1 cm diametru, la început roșii, apoi, pe măsură ce se coc, aproape… (citește mai mult)


Calinul (Viburnum opulus)…

este un arbust cu fructe de culoare roșie, grupate sub formă de ciorchini, asemănător socului. La noi în țară este foarte răspândit prin tufărişuri, pădurile de câmpie, liziere, până în zonele deluroase și submontane. Toamna face fructe roșii, numite în popor „căline”… (citeşte mai mult)


Gutuiul japonez (Chaenomeles japonica)…

…este un arbust fructifer și decorativ, din familia Rosaceae, înrudit cu gutuiul autentic (Cydonia oblonga), dar aparținând unui gen diferit. Fructele sunt niște poame mici, de culoarea gutuii, în formă de măr, comestibile. Acestea se coc toamna târziu… (citește mai mult)


”Spanacul cu capsune” (Blitum capitatum, B. virgatum)…

…este o plantă anuală comestibilă, înudită cu spanacul (Spinacia oleracea). Atât fructele, cât și frunzele acestei plante sunt comestibile. Fructele sunt mai degrabă dulci decât aromate și se aseamănă prin textură și gust cu dudele… (citește mai mult)


Capsunul indian (Duchesnea indica)…

…este o plantă perenă, sempervivescentă, din familia Rosaceae-lor. Planta este nativă din Asia de Sud și de Est, dar a fost introdusă în multe regiuni, ca plantă ornamentală. Fructele sale, înrudite și asemănătoare căpșunelor autentice, sunt comestibile și foarte… (citește mai mult)


Gaultheria procumbens…

…este un arbust pitic, evergreen, originar din America de Nord, unde crește spontan, în colonii dense, pe câmpii nisipoase și sterpe și pe piscurile muntoase. Este apreciat ca plantă decorativă și comestibilă, pentru frunzișul său verde intens și pentru fructele mici și rotunde… (citește mai mult)


Maslinul rusesc (Eleagnus angustifolia)…

…face parte din familia Eleagnaceae și este originar din sudul Europei si vestul Asiei, fiind răspândit în Turcia, în sudul Rusiei, Kazahstan, Afghanistan și Iran. Sălcioara este cultivată, în principal, ca plantă ornamentală, atractivă prin frunzișul argintiu și florile puternic parfumate… (citește mai mult)


Limba-mielului (Borago officinalis)…

…este o plantă erbacee anuală, originară din Siria, naturalizatăîn aproape toată Europa. În gastronomie, borago este utilizat fie ca plantă aromatică (condiment), fie ca verdeață sau legumă verde. Frunzele, având un gust răcoritor, asemănător castravetelui… (citește mai mult)


Trifoiul rosu (Trifolium pratense)…

…este o plantă furajeră și medicinală perenă, care crește atât cultivată, cât și în stare sălbatică. Frunzele tinere și florile sunt comestibile, putând fi consumate atât crude, cât și preparate în varii moduri. Frunzele se culeg înainte de înflorire și se pot adăuga în salate… (citește mai mult)


Negrilica (Nigella sativa)…

…este o plantă cu flori, din familia Ranunculaceae, o familie cu puțini reprezentanți în lumea plantelor aromatice, dar cu mulți reprezentanți în lumea florilor decorative. Semințele de negrilică emană o aromă picantă, ușor înțepătoare, cu o tentă afumată și amară… (citește mai mult)


Levantica (Lavandula angustifolia)…

…este o specie de plante aromatice și medicinale din genul Lavandula, familia Lamiacae. Levănțica nu este un condiment uzual, ea fiind specifică bucătăriei provensale, unde, alături de alte plante aromatice, este folosită la prepararea mai multor mâncăruri pe bază de… (citeşte mai mult)


Callicarpa…

…reprezintă un gen de arbuști aparținând familiei Verbenaceae-lor. Florile, care apar primăvara pe ramurile tinere, sunt mici, în nuanțe de alb, violet sau mov, dispuse în buchete, pe toată lungimea ramurilor. Ele sunt urmate de fructele mici… (citește mai mult)


Catina decorativa (Pyracantha coccinea)…

…este un arbust sempervivescent, nativ de pe continentul european, care datorită abundenței sale de fructe, extrem de plăcute ochiului, a început să fie cultivat ca arbust decorativ încă din secolul XVI… (citește mai mult)


Catina (Hippophae rhamnoides)…

…a fost cultivată și utilizată de-a lungul veacurilor de majoritatea popoarelor europene și asiatice, ea având o istorie de câteva mii de ani. Grecii erau familiarizați cu această plantă, pe care o foloseau în scopuri medicinale, dar, se pare, și pentru hrănirea cailor de curse… (citeşte mai mult)


CaldaruseleCaldarusele (Aquilegia vulgaris)…

…se numără printre preferatele multor pasionaţi de grădinarit, pentru florile lor delicate şi neobişnuite, care vin într-o bogăţie de culori şi forme. Căldăruşa este genul de bijuterie care decorează discret şi necesită observată de aproape pentru a-i putea capta splendoarea, întrucât… (citeşte mai mult)


Roselle (Hibiscus sabdariffa)…

…este o plantă erbacee anuală, nativă din Africa de Vest, cultivată atât ca plantă ornamentală, cât și ca legumă. Roselle are un caliciu cărnos, fraged și suculent, cu un gust acidulat, asemănător merișoarelor… (citeste mai mult)


Papalaul (Physalis alkekengi)…

…fructul copt este foarte plăcut gustului, asemănător roșiei, un pic acid și fructat. Pulpa este zemoasă, de consistența și textura roșiei, conținând numeroase semințe minuscule. Crud, se consumă ca atare, ca garnitură… (citeste mai mult)


Paducelul (Crataegus laevigata)…

…este un arbust cu fructe comestibile şi medicinale,  originar din regiunile nordic-temperate ale Europei, Asiei și Americii  de Sud. Cele mai comune specii sunt Crataegus monogyna  și Crataegus laevigata. La noi în țară, păducelul, crește… (citeşte mai mult)


Merisoarele (Vaccinium vitis idaea)…

…sunt fructe de pădure foarte populare în nordul, centrul și estul Europei, în mod special în statele nordice și în cele balcanice. Gustul lor este fructat, acid, astringent, motiv pentru care, în general, sunt consumate după preparare… (citeşte mai mult)

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s