Plante decorative prin fructe – „Ochiul Crabului” (Abrus precatorius)


ochiul-crabului-abrus-precatorius-5Abrus precatorius, numită și „ochiul crabului” sau „fasolea-coral” („coral beans”) este o plantă cățărătoare, originară din Subcontinentul Indian, din familia Fabaceae-lor, perenă în arealul ei de baștină, anuală în climat temperat. Renumită pentru semințele sale cu aspect inedit și înrudită cu fasolea și mazărea, „ochiul crabului” are un port târâtor-cățărător, dezvoltând liane lungi de până la 10 m, cu frunze penate, mici și ovale, asemănătoare celor de salcâm, cu ajutorul cărora se ancorează de ramurile copacilor, gardurilor etc.

Florile frumoase, de culoare mov cu alb sau albastru-violet, dispuse în buchete, sunt urmate de fructele tip păstaie, care conțin semințele mici, de 6 – 8 mm, ovale și bombate, de culoare roșu cu negru. Acestea sunt asemănătoare boabelor de fasole, cu diferența că o treime din ele sunt de culoare neagră, iar restul de un roșu intens și strălucitor, făcându-le să semene cu niște buburuze. Aspectul deosebit de decorativ al plantei este dat de faptul că, o dată ajunse la maturitate, păstăile se crapă și se deschid, devoalând semințele care mai rămân, o vreme, atașate de tecile deschise, dispuse și ele, asemeni florilor, în ciorchini bogați.

Aceste semințe sunt foarte otrăvitoare, din cauza prezenței unei toxine numită abrină, asemănătoare ricinei, deși, se pare că datorită cojii foarte dure, dacă sunt înghițite întregi și crude rămân inofensive, nefiind digerate de către organismul uman.

În India, datorită culorilor lor strălucitoare, semințele sunt adesea folosite pe post de mărgelele, în confecționarea bijuteriilor populare, a rozariilor de rugăciune în diferite religii și a instrumentelor de percuție. Un alt aspect interesant legat de aceste semințe este acela că ele au o greutate stas, fiind folosite, pe timpuri, în India ca unitate de măsură pentru cântărirea aurului (în aceeași manieră în care în Antichitate erau utilizate semințele de roșcov). Această unitate de măsură se numea „ratti”, 8 ratti fiind echivalentul a 11.6 grame.

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s