Gradina de iarna – Salata minerului (Claytonia Perfoliata)


salata-minerului

claytonia-perfoliata-1Salata-minerului, Grășița de iarnă: Claytonia Perfoliata.

Salata-minerului este o plantă erbacee anuală, din familia Montiaceae-lor, nativă de pe coastele muntoase din vestul Americii de Nord și din sudul Alaskăi, acum naturalizată în cea mai mare parte a Europei, unde apare primăvara, în flora spontană, pe solurile umede și însorite.

Denumirea populară de „salata minerului” provine din timpul celebrei goane după aur din California, când minerii o consumau pentru a se feri de scorbut. Ca și grășita propriu-zisă (cu care, de altfel, nu este înrudită), grășita de iarnă este bogată în conținutul de vitamina C.

Are un port târâtor și acoperitor de sol iar tulpinile subțiri, erecte și suculente, de culoare verde, arareori cu irizații purpurii, care apar în număr mare din centrul unei rozete de frunze bazale, ating o înălțime de maxim 20 de cm.

Florile sunt mici, de culoare albă sau roz și apar primăvara devreme, când temperaturile încep să crească (februarie – martie), în grupuri de până la 40, deasupra câte unei perechi de frunze unite în jurul tulpinii; adesea, aceste frunze sunt confundate cu florile. Acestea sunt foarte mici, au câte 5 petale, de până la 6 mm lungime, iar înflorirea durează până la începutul verii.

ÎN FARFURIE

De la salata-minerului se consumă frunzele, tulpinile și florile, fie crude, în salate, fie gătite, în diverse preparate, în mod similar spanacului, cu care se aseamănă la gust. De preferat sunt frunzele tinere, care sunt destul de mici, dar care cresc în buchete și sunt ușor de recoltat; cu cât sunt mai bătrâne, cu atât devin mai aspre și mai amare.

Importanța acestei plante constă în faptul că ea reprezintă o bogată sursă de vitamina C, vitamina A, fier și de fibre, într-o perioadă a anului în care sursele de legume crude și proaspete sunt puține. Salata-minerului mai are proprietăți diuretice și laxative, putând fi utilizată ca tonic de iarnă și de primăvară, pentru întărirea sistemului imunitar. În plus, grășița de iarnă mai are și proprietăți anti-reumatice.

ÎN GRĂDINĂ

Grășița de iarnă se înmulțește prin semințe, care pot fi sădite primăvara, pentru recolta de vară, sau toamna, pentru recolta de iarnă. După cum sugerează și numele, salata-minerului este o plantă care rezistă bine peste iarnă, dacă gerul nu este năprasnic.

Altfel, frunzele rezistă în zăpadă și pot fi culese pe toată durata sezonului rece, în locul lor crescând altele.  Chiar dacă primăvara putem întâlni colonii de grășița de iarnă în locurile însorite, să nu uităm că ea preferă climatele răcoroase; astfel, dacă o plantăm la soare, există riscul ca, o dată cu venirea verii și creșterea temperaturii, frunzele ei să capete tente roșiatice și să se usuce. În plus, în timpul verii, plantele expuse soarelui și care suferă de secetă, tind să devină amare.

Cel mai bine este să o plantăm la poalele pomilor sau arborilor – astfel, pe durata iernii și la începutul primăverii va beneficia de soare, iar pe perioada verii se va bucura de umbră. Vara trebuie udată constant, salata-minerului fiind o plantă iubitoare de umiditate, motiv pentru care, în flora spontană nu o vom găsi decât pe soluri reavene, pe marginea apelor sau în zone mlăștinoase.

Un articol scris de Anne Tharesse

SURSE:

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Claytonia_perfoliata
  2. http://www.pfaf.org/user/plant.aspx?LatinName=Claytonia+perfoliata
Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s