Gradina comestibila – Garofita piperata (Calycanthus floridus)


Garofita piperata.jpg

garofita-piperata-calycanthus-floridus-99Garofita piperata, Carolina Allspice, Sweetshrub: Calycanthus floridus.

Garofița piperată este un arbust cu frunze căzătoare din familia Calycanthaceae, originar din America de Nord.

Istoria acestui arbust nu este cunoscută mai departe (sau mai devreme) de secolul XVII, dar în secolele XVII-XVIII el a reprezentat o prezență constantă,  comună pe teritoriul nord-american, fiind, în mod tradițional cultivat ca plantă ornamentală.

Interesul americanilor, ca și cel al britanicilor, pentru acest arbust cu flori roșiatice, liliachii sau albe, nu s-a datorat atât florilor sale, cât parfumului intens și aromei scoarței sale, foarte asemănătoare celei de scorțișoară. Aceasta este comestibilă, putând fi curățată de pe ramuri, pisată și utilizată ca înlocuitor al scorțișoarei.

Perioada sa de glorie s-a suprapus epocii victoriene, când garofița piperată era un arbust popular în grădinile din America de Nord și Anglia. Astăzi, faima sa de odinioară a pălit semnificativ, culorile devenind mai importante pentru iubitorii grădinilor, decât parfumul.

Ca aspect, se prezintă sub forma unui arbust foios,  de maxim 3 – 4 m înălțime. Tinde să dezvolte o creștere tufoasă, cu numeroase tulpini în jurul tulpinii inițiale și mulți lăstari. Frunzele sunt opuse, oval-eliptice, cu limbul ascuțit și cu marginile întregi, de 5 – 15 cm lungime și 2 – 6 cm lățime. Sunt pubescente pe partea inferioară, de culoare verde-lucios în sezonul cald, complet galbene toamna și, dacă sunt strivite, eliberează o aromă intensă de scorțișoară.

Florile, de 4 – 7 cm în diametru, apar vara (iunie – iulie) și sunt formate din numeroase petale spiralate, catifelate și înguste, de culoare roșu-închis spre vișiniu-grena (foarte rara albe), puternic aromate – acestea emană, mai ales după lăsarea întunericului, o mireasmă ce a fost descrisă ca asemănătoare căpșunelor, ananasului, pepenelui galben sau gumei de mestecat. Aroma florilor, se pare, variază de la un cultivar la altul. Sunt hermafrodite, polenizate de către insecte și rezistă mult pe ramuri.

Fructul este o capsulă eliptică de 5 – 7 cm lungime, conținând numeroase semințe, care se coc toamna (octombrie – noiembrie). El rămâne pe ramuri o perioadă îndelungată, uneori până în primăvara următoare. Semințele (ca și florile, dealtfel) sunt toxice, dar numai dacă sunt ingerate în cantități mari și, oricum, sunt lipsite de proprietăți culinare. Scoarța arbustului emană o aromă puternică de camfor și scorțișoară, atunci când ramurile sunt rupte. Acest miros persistă pe ramuri timp de mai mulți ani, dacă au fost depozitate într-un loc uscat. 

În mod spontan, arbustul crește în pădurile mixte, în locuri umbrite și umede, de-a lungul cursurilor de apă. Este ușor de crescut și adaptabil. Exemplarele plantate la soare vor fi mai puțin dezvoltate decât cele plantate la umbră. Nu tolerează solurile sărăturoase. Este rezistentă la îngheț.

Un articol scris de Anne Tharesse (Toate Drepturile Rezervate!)

Surse:

  1. Wikipedia
  2. Clemson
  3. Plants for a Future

Citeste mai multe…

Condurasii (Tropaeolum majus)…

reprezintă una dintre cele 80 de specii de plante cu flori ale singurului gen din familia Tropaeolaceae-lor, fiind originari din America de Sud, din zona M-ților Anzi. Condurașul este popular în Europa și America de Nord ca ingredient la prepararea brânzeturilor aromate și a salatelor… (citește mai mult)


Akebia quinata…

…este un arbust agățător din familia Lardizabalaceae, nativ din Japonia, China, Coreea și aclimatizat în regiunile temperate ale Europei si Americii. Florile sunt urmate de fructul voluminos, care constă într-o păstaie de culoare roz închis spre mov, mai rar alb…  (citește mai mult)


Maslinul parfumat (Osmanthus fragrans)…

…este un arbust ornamental, din familia Oleaceae-lor, înrudit cu măslinul autentic. În China este cultivat de peste 2500 de ani, în scopuri ornamentale, medicinale și culinare, pentru florile sale intens parfumate, care răspândesc o aromă neobișnuită, de piersici coapte… (citește mai mult)


Iarba cu migdale (Cyperus esculentus)…

…este o plantă erbacee din familia Cyperaceae, originară din sudul Eurasiei, America de Nord și din Africa, în prezent răspândită și aclimatizată în cea mai mare parte a lumii. Iarba cu migdale dezvoltă în pământ tuberculi comestibili, de mărimea alunelor și cu gust asemănător nucilor… (citeşte mai mult)


„Ceara-albinei” (Asclepias syriaca)…

…este o plantă perenă, originară din sudul Canadei, răspândită în Asia şi Europa, ca plantă decorativă și meliferă. Toate părțile plantei conțin un latex lăptos; cu toate acestea, tulpinile și frunzele tinere, bobocii și fructele imature, asemănătoare bamelor, sunt comestibile… (citește mai mult)


Caprifoiul himalayan (Leycesteria formosa)…

…este un arbust foios din familia Caprifoliaceae, înrudit cu ”Mâna Maicii Domnului” (Lonicera Japonica), nativ din zona munților Himalaya și China de Sud-Vest. Fructele sunt drupe sferice, de aproximativ 1 cm diametru, la început roșii, apoi, pe măsură ce se coc, aproape… (citește mai mult)


Calinul (Viburnum opulus)…

este un arbust cu fructe de culoare roșie, grupate sub formă de ciorchini, asemănător socului. La noi în țară este foarte răspândit prin tufărişuri, pădurile de câmpie, liziere, până în zonele deluroase și submontane. Toamna face fructe roșii, numite în popor „căline”… (citeşte mai mult)


Gutuiul japonez (Chaenomeles japonica)…

…este un arbust fructifer și decorativ, din familia Rosaceae, înrudit cu gutuiul autentic (Cydonia oblonga), dar aparținând unui gen diferit. Fructele sunt niște poame mici, de culoarea gutuii, în formă de măr, comestibile. Acestea se coc toamna târziu… (citește mai mult)


”Spanacul cu capsune” (Blitum capitatum, B. virgatum)…

…este o plantă anuală comestibilă, înudită cu spanacul (Spinacia oleracea). Atât fructele, cât și frunzele acestei plante sunt comestibile. Fructele sunt mai degrabă dulci decât aromate și se aseamănă prin textură și gust cu dudele… (citește mai mult)


Capsunul indian (Duchesnea indica)…

…este o plantă perenă, sempervivescentă, din familia Rosaceae-lor. Planta este nativă din Asia de Sud și de Est, dar a fost introdusă în multe regiuni, ca plantă ornamentală. Fructele sale, înrudite și asemănătoare căpșunelor autentice, sunt comestibile și foarte… (citește mai mult)


Salata-minerului (Claytonia Perfoliata)…

…cunoscută și sub denumirea de „grășița de iarnă”  este o plantă erbacee anuală, din familia Montiaceae-lor, nativă de pe coastele muntoase din vestul Americii de Nord și din sudul Alaskăi, acum naturalizată în cea mai mare parte a Europei, unde apare în flora spontană… (citește mai mult)


Gaultheria procumbens…

…este un arbust pitic, evergreen, originar din America de Nord, unde crește spontan, în colonii dense, pe câmpii nisipoase și sterpe și pe piscurile muntoase. Este apreciat ca plantă decorativă și comestibilă, pentru frunzișul său verde intens și pentru fructele mici și rotunde… (citește mai mult)


Salata mielului, alias Fetica (Valerianella locusta)…

…este o plantă erbacee anuală, originară de pe întreg teritoriul Europei, Africii de Nord și Asiei de Vest. Fetica este o legumă foarte apreciată în țările vest-europene, mai ales pentru faptul că este destinată consumului de toamnă-iarnă… (citeşte mai mult)


Maslinul rusesc (Eleagnus angustifolia)…

…face parte din familia Eleagnaceae și este originar din sudul Europei si vestul Asiei, fiind răspândit în Turcia, în sudul Rusiei, Kazahstan, Afghanistan și Iran. Sălcioara este cultivată, în principal, ca plantă ornamentală, atractivă prin frunzișul argintiu și florile puternic parfumate… (citește mai mult)


Papadia (Taraxacum officinale)…

…este o plantă ierboasă din familia Asteraceae-lor, nativă din zonele temperate ale globului. Plantă ignorată aproape complet de omul modern, care adesea râde la auzul unora dintre denumirile ei populare, păpădia este o prețioasă plantă medicinală și chiar o savuroasă legumă… (citește mai mult)


Limba-mielului (Borago officinalis)…

…este o plantă erbacee anuală, originară din Siria, naturalizatăîn aproape toată Europa. În gastronomie, borago este utilizat fie ca plantă aromatică (condiment), fie ca verdeață sau legumă verde. Frunzele, având un gust răcoritor, asemănător castravetelui… (citește mai mult)


Trifoiul rosu (Trifolium pratense)…

…este o plantă furajeră și medicinală perenă, care crește atât cultivată, cât și în stare sălbatică. Frunzele tinere și florile sunt comestibile, putând fi consumate atât crude, cât și preparate în varii moduri. Frunzele se culeg înainte de înflorire și se pot adăuga în salate… (citește mai mult)


Macrisul (Rumex acetosa)…

…este o plantă erbacee perenă din familia Polygonaceae, cultivată pentru frunzele sale cu gust acru, folosite în salate sau în ciorbe. De la măcriș, indiferent de soi, se culeg frunzele tinere și fragede, de un verde strălucitor, care se prepară se prepară în aceeași manieră ca spanacul… (citeşte mai mult)


Feniculul (Foeniculum vulgare)…

…este o plantă perenă, comestibilă din familia Apiaceae-lor, al cărei areal natural cuprinde regiunea mediteraneeană și sud-vestul Asiei. La noi apare exclusiv ca plantă de cultură. Fructele sale sunt folosite pe post de condiment, frunzele și tulpinile ca legumă… (citeşte mai mult)


Spanacul de Noua Zeelanda (Tetragonia tetragonioides)…

…este o plantă erbacee anuală, din familia Aizoaceae-lor, cultivată pentru pentru frunzele sale, din care se prepară diferite mâncăruri, în mod similar spanacului. Este originar din Noua Zeelandă, Tasmania sud-vestul Australiei… (citește mai mult)


Schisandra…

…o plantă exotică pentru noi, face parte din flora luxuriantă a Chinei, Japoniei, Rusiei îndepărtate, Japoniei, Coreei și Malaeziei, unde, în habitatul său natural, o putem admira atârnând, sub formă de ghirlande de flori și fructe, din coronamentul arborilor pe care îi parazitează… (citește mai mult)


Negrilica (Nigella sativa)…

…este o plantă cu flori, din familia Ranunculaceae, o familie cu puțini reprezentanți în lumea plantelor aromatice, dar cu mulți reprezentanți în lumea florilor decorative. Semințele de negrilică emană o aromă picantă, ușor înțepătoare, cu o tentă afumată și amară… (citește mai mult)


Mazarea-sparanghel (Tetragonolobus purpureus)…

…este o plantă erbacene perenă, răspândită în regiunile temperate ale Globului, din familia Fabaceae-lor, dar care nu este nici sparanghel, nici mazăre. Originile sale se află în Africa de Nord, ea extinzându-se în bazinul mediteranean în perioada Antichității… (citește mai mult)


Levantica (Lavandula angustifolia)…

…este o specie de plante aromatice și medicinale din genul Lavandula, familia Lamiacae. Levănțica nu este un condiment uzual, ea fiind specifică bucătăriei provensale, unde, alături de alte plante aromatice, este folosită la prepararea mai multor mâncăruri pe bază de… (citeşte mai mult)


Mahalebul (Prunus mahaleb)…

…este un arbust din familia Rosaceae-lor, cultivat pentru sâmburii săi lemnoși (asemanatori celor de cirese), utilizați pentru obținerea, prin măcinare, a unui condiment cu același nume. Sâmburii au o aromă similară cu cea a migdalelor amare… (citește mai mult)


Cornul (Cornus Mas)…

…este un pom fructifer din familia Cornaceae-lor, originar din sudul Europei și sud-vestul Asiei, cel mai probabil din regiunea Mării Negre și a Turciei. Consumul de coarne, pe teritoriul Europei este unul sporadic, ținând mai mult de un fel de specific regional, mai ales în țările balcanice… (citește mai mult)


Callicarpa…

…reprezintă un gen de arbuști aparținând familiei Verbenaceae-lor. Florile, care apar primăvara pe ramurile tinere, sunt mici, în nuanțe de alb, violet sau mov, dispuse în buchete, pe toată lungimea ramurilor. Ele sunt urmate de fructele mici… (citește mai mult)


Catina decorativa (Pyracantha coccinea)…

…este un arbust sempervivescent, nativ de pe continentul european, care datorită abundenței sale de fructe, extrem de plăcute ochiului, a început să fie cultivat ca arbust decorativ încă din secolul XVI… (citește mai mult)


Catina (Hippophae rhamnoides)…

…a fost cultivată și utilizată de-a lungul veacurilor de majoritatea popoarelor europene și asiatice, ea având o istorie de câteva mii de ani. Grecii erau familiarizați cu această plantă, pe care o foloseau în scopuri medicinale, dar, se pare, și pentru hrănirea cailor de curse… (citeşte mai mult)


Spanacul chinezesc (Amaranthul tricolor)…

…ca multe alte plante decorative prin frunze, așa-numitul „spanac chinezesc” este un caleidoscop de culori și contraste, îndrăgit de grădinari și de pasionații de plante decorative, pentru frunzele sale spectaculoase, care conferă o tentă tropicală grădinilor… (citește mai mult)

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s