Buruiana de Bun Gust – Papadia (Taraxacum officinale)


PĂPĂDIA

Papadia (Taraxacum officinale)Păpădie (buhă, cicoare, crestățea, lăptucă, lilicea, mâță, apalungă, pilug, curu-găinii, floarea-broaștei, loarea-găinii, floarea-mălaiului, floarea-sorului, loarea-turcului, flori-galbene, gălbinele-grase, ușa-găinii, ouăle-găinilor, papa-găinii, părăsita-găinilor, bășina porcului): Taraxacum officinale

Păpădia este o plantă ierboasă din familia Asteraceae-lor, nativă din zonele temperate ale globului, acoperind majoritatea formelor de relief, de la câmpie până în zonele submontane. O întâlnim la tot pasul, prin locuri necultivate, pe marginile drumurilor, pe cursul apelor etc, întotdeauna în plin soare și aproape niciodată în locurile umbroase.

Păpădia a fost folosită ca remediu natural în Europa, America de Nord și China, pentru a trata afecțiunile digestive, infecțiile, afecțiunile bilei și ficatului, ca laxativ mediu și diuretic. Primele mențiuni despre păpădie, ca plantă medicinală, apar în scrierile medicilor arabi din secolele X – XI, care o prezintă ca fiind un fel de andivă sălbatică, sub denumirea de Taraxcacon.

Ca aliment era cunoscută și romanilor, grecilor, triburilor anglo-saxone și normande. În prezent ea este intens cultivată în India, ca adjuvant în tratamentele hepatice.

Din punct de vedere nutriţional, păpădia conține: zaharuri, fibre, proteine, beta-caroten; vitamine: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K; minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, sodiu, zinc (mai mult calciu și fier decât spanacul). Extracte din toate părțile plantei sunt folosite în scopuri medicinale și homeopate. Din florile, frunzele și rădăcinile de păpădie se pot obține coloranți galbeni sau verzi.

Ca aspect, păpădia este o plantă erbacee perenă, cu rădăcină pivotantă, neramificată, din care pot rezulta de la una până la mai mult de 10 tulpini, cu o înălțime cuprinsă între 40 și 70 cm. Acestea au culoarea verde, posibil purpurie la bază și cel puțin aceeași lungime cu frunzele. În general sunt glabre, mai rar, acoperite de perișori fini și scurți.

Frunzele au fie o creștere erectă, fie circular-orizontală, dispunându-se ca o rozetă în jurul tulpinilor, lipite de sol. Fiecare tulpină dă naștere unei singure flori, lipsită de bractee. Prin rupere, tulpina eliberează o sevă lăptoasă, de culoare albicioasă.

Florile sunt de culoare galben intens spre portocaliu, cu numeroase petale. Sunt hermafrodite, iar fructul apare, cel mai adesea, prin apomixie (înmulțire fără fecundare la organisme cu diferențiere sexuală; se realizează prin semințe produse fără fecundare – agamospermie). Frunzele ating 45 – 50 cm lungime și până la 10 cm lățime, sunt oblong-lanceolate, subțiindu-se dinspre bază spre vârf, de obicei puternic lobate.

Recolta de PapadiiUTILIZARE ÎN GASTRONOMIE

Cel mai adesea, păpădia este considerată plantă ruderală, buruiană care crește prin toate locurile umblate și neumblate de om, prin grădini și livezi, câmpii coapte de soare, poieni luminoase și piscuri muntoase.

Plantă ignorată aproape complet de omul modern, care adesea râde la auzul unora dintre denumirile ei populare, ușor impudice, păpădia este o prețioasă plantă medicinală și chiar o savuroasă legumă.

Frunzele pot fi folosite (și chiar au fost folosite, în mod tradițional, de-a lungul secolelor, de locuitorii zonelor temperate) în salate, supe, sosuri sau preparate asemeni spanacului:  fierte, scurse și apoi condimentate cu sare, piper, ulei și suc de lămâie, usturoi pisat și ceapă înăbușită, garnisite cu câteva cubulețe de unt, pentru un plus de savoare și servite fierbinți.

Dacă gustul vi se pare prea amar, o puteți găti chiar în combinație cu spanacul – în acest caz puneți la fiert mai întâi frunzele de păpădie, întrucât fierb mai greu.

Frunzele foarte tinere și fragede, chiar și mugurii, pot fi amestecați în salate, alături de alte legume verzi; în mod tradițional, salata din frunze de păpădie este ”acompaniată” de ouă fierte, tăiate felii ori cubulețe și presărate în salată.

Florile pot fi transformate, prin fermentare, într-o băutură alcoolică asemănătoare vinului, iar rădăcinile, coapte și pisate, pot fi folosite ca substitut de cafea (asemeni rădăcinilor de cicoare). Bobocii de păpădie pot fi recoltați și conservați similar caperelor (la fel ca în cazul margaretelor).

Frunzele uscate de păpădie sunt folosite pentru pepararea unui sortiment de bere – berea de păpădie fiind o băutură rustică specifică multor regiuni ale lumii, precum SUA și Canada.

Florile de păpădie sunt folosite pentru prepararea unui sortiment de vin – ”Dandelion Wine” (click aici pentru rețetă), dar și pentru gemuri sau dulcețuri. Rădăcinile curățate, uscate și pisate pot fi folosite ca substituent de cafea (click aici pentru rețetă).


Un Articol scris de  Anne Tharesse. 

Toate Drepturile Rezervate!

SURSEWikipediaBotanical.comForaging TexasIntroduced Species Summary ProjectHerbal Legacy.


VEZI ŞI:

Limba mielului (Borago officinalis)…

….este o plantă erbacee anuală, originară din Siria, naturalizatăîn aproape toată Europa. În gastronomie, borago este utilizat fie ca plantă aromatică (condiment), fie ca verdeață sau legumă verde. Frunzele, având un gust răcoritor, asemănător castravetelui… (citește mai mult)


Garofița piperată (Calycanthus floridus)…

…este un arbust cu frunze căzătoare din familia Calycanthaceae, originar din America de Nord. Este plantat în grădini ca arbust decorativ, pentru florile sale albe sau roşiatice, iar scoarța intens aromată, curățată de pe ramuri şi pisată poate fi utilizată ca înlocuitor al scorțișoarei… (citește mai mult).


Lagerstroemia indica…

…este un arbust foios, cu port erect și frunze căzătoare, ce poate atinge înălțimi între 3 și 5 m, cu o coroană bogată și ramificată, de până la 4 m în diametru. Florile „creponate” apar sub forma de buchete dense cu aspect bătut… (citește mai mult)


Abrus precatorius…

…numit și „ochiul crabului”, este o plantă cățărătoare, originară din Subcontinentul Indian, din familia Fabaceae-lor. În India, datorită culorilor lor strălucitoare, semințele de „ochiul-crabului” sunt adesea folosite pe post de mărgele… (citește mai mult)


Amaranhul tricolor…

…ca multe alte plante decorative prin frunze, așa-numitul „spanac chinezesc” este un caleidoscop de culori și contraste, îndrăgit de grădinari și de pasionații de plante decorative, pentru frunzele sale spectaculoase, care conferă o tentă tropicală grădinilor… (citește mai mult)


Erica carnea…

…este, cu siguranță, una dintre cele mai frumoase plante care înfloresc iarna. Nativă din regiunile montane ale Europei Centrale și de Sud, în habitatul natural ea crește spontan pe solurile pietroase de la marginea pădurilor de confiere, acoperindu-le pe suprafețe vaste, cu niște covoare…  (citește mai mult)


Salata-minerului…

…cunoscută și sub denumirea de grășița de iarnă (Claytonia Perfoliata) este o plantă erbacee anuală, din familia Montiaceae-lor, nativă de pe coastele muntoase din vestul Americii de Nord și din sudul Alaskăi, acum naturalizată în cea mai mare parte a Europei, unde apare în flora spontană… (citește mai mult)


Maslinul parfumat…

…este un arbust ornamental, din familia Oleaceae-lor, înrudit cu măslinul autentic. În China este cultivat de peste 2500 de ani, în scopuri ornamentale, medicinale și culinare, pentru florile sale intens parfumate, care răspândesc o aromă neobișnuită, de piersici coapte… (citește mai mult)


Cicoarea…

…cunoscută încă din antichitate, în zilele noastre, rădăcina de cicoare comună este un foarte popular înlocuitor de cafea, iar părțile aeriene sunt folosite în scop medicinal sau culinar (frunzele bazale, cu un gust ușor amărui, se folosesc în salate asortate, precum și în pregătirea unor mâncăruri… (citește mai mult)


Trifoiul roșu…

…este o plantă furajeră și medicinală perenă, care crește atât cultivată, cât și în stare sălbatică. Frunzele tinere și florile sunt comestibile, putând fi consumate atât crude, cât și preparate în varii moduri. Frunzele se culeg înainte de înflorire și se pot adăuga în salate și supe… (citește mai mult)


Salata de rucola cu ciuperci…

…este o salată extrem de simplă, gustoasă și sățioasă. De prima dată când am încercat-o, am rămas surprinsă de cât de bine se potrivesc ingredientele între ele: rucola cu ciupercile, plus savoarea usturoiului și a piperului! Este un fel de mâncare în sine, foarte potrivit pentru o cină ușoară… (citeşte mai mult)


Rucola…

…beneficiind de o considerabilă popularitate în Antichitate și Evul Mediu pe suprafața întregii Europe temperate, pe timpul romanilor, rucola avea reputația de aliment cu proprietăți afrodisiace, fiind menționată de mulți dintre clasicii vremii, în tratate de botanică și în poeme… (citeşte mai mult)


„Wasabi”…

…este denumirea atât a unei plante (Wasabia japonica), cu specific asiatic, asemănătoare întrucâtva, ca aromă și intensitate, hreanului, cât și a sosului japonez tradițional obținut din rădăcina plantei. Pasta de wasabi, considerată o delicatesă de către gurmanzi… (citește mai mult)


Negrilica...

….este o plantă cu flori, din familia Ranunculaceae, o familie cu puțini reprezentanți în lumea plantelor aromatice, dar cu mulți reprezentanți în lumea florilor decorative. Semințele de negrilică emană o aromă picantă, ușor înțepătoare, cu o tentă afumată și amară… citește mai mult…


Schisandra…

…o plantă exotică pentru noi, face parte din flora luxuriantă a Chinei, Japoniei, Rusiei îndepărtate, Japoniei, Coreei și Malaeziei, unde, în habitatul său natural, o putem admira atârnând, sub formă de ghirlande de flori și fructe, din coronamentul arborilor pe care îi parazitează… (citește mai mult)


Condurașii (Tropaeolum majus)…

reprezintă una dintre cele 80 de specii de plante cu flori ale singurului gen din familia Tropaeolaceae-lor, fiind originari din America de Sud, din zona M-ților Anzi. Condurașul este popular în Europa și America de Nord ca ingredient la prepararea brânzeturilor aromate și a salatelor… (citește mai mult)


Akebia quinata…

…este un arbust agățător din familia Lardizabalaceae, nativ din Japonia, China, Coreea și aclimatizat în regiunile temperate ale Europei si Americii. Florile sunt urmate de fructul voluminos, care constă într-o păstaie de culoare roz închis spre mov, mai rar alb…  (citește mai mult)


Iarba cu migdale (Cyperus esculentus)…

…este o plantă erbacee din familia Cyperaceae, originară din sudul Eurasiei, America de Nord și din Africa, în prezent răspândită și aclimatizată în cea mai mare parte a lumii. Iarba cu migdale dezvoltă în pământ tuberculi comestibili, de mărimea alunelor și cu gust asemănător nucilor… (citeşte mai mult)


„Ceara-albinei” (Asclepias syriaca)…

…este o plantă perenă, originară din sudul Canadei, răspândită în Asia şi Europa, ca plantă decorativă și meliferă. Toate părțile plantei conțin un latex lăptos; cu toate acestea, tulpinile și frunzele tinere, bobocii și fructele imature, asemănătoare bamelor, sunt comestibile… (citește mai mult)


Caprifoiul himalayan (Leycesteria formosa)…

…este un arbust foios din familia Caprifoliaceae, înrudit cu ”Mâna Maicii Domnului” (Lonicera Japonica), nativ din zona munților Himalaya și China de Sud-Vest. Fructele sunt drupe sferice, de aproximativ 1 cm diametru, la început roșii, apoi, pe măsură ce se coc, aproape… (citește mai mult)


Călinul (Viburnum opulus)…

este un arbust cu fructe de culoare roșie, grupate sub formă de ciorchini, asemănător socului. La noi în țară este foarte răspândit prin tufărişuri, pădurile de câmpie, liziere, până în zonele deluroase și submontane. Toamna face fructe roșii, numite în popor „căline”… (citeşte mai mult)


Gutuiul japonez (Chaenomeles japonica)…

…este un arbust fructifer și decorativ, din familia Rosaceae, înrudit cu gutuiul autentic (Cydonia oblonga), dar aparținând unui gen diferit. Fructele sunt niște poame mici, de culoarea gutuii, în formă de măr, comestibile. Acestea se coc toamna târziu… (citește mai mult)


Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s