Plante Comestibile din Flora Spontana – Macesul (Rosa canina)


Macese

MaceseRug, Trandafir câinesc, „Dog Rose”, Maces: Rosa Canina

Măceșul reprezintă o specie de arbuști spinoși, cu flori și fucte, din familia Rosaceae. Este originar din Europa, nord-vestul Africii și în vestul Asiei,  înrudindu-se cu prunul, cireșul, piersicul, caisul, migdalul, mărul, păducelul, moșmonul, si scorușul Este un arbust peren, pe care îl întâlnim din zonele de șes, câmpie și deal, până în zonele sub-montane, la marginea pădurilor, fânețelor sau pe marginea drumurilor. 

Ca aspect, se prezintă sub forma unui arbust foios, robust, cu o înălțime care variază între 1 și 5 metri. Crește sub formă de tufă, cu numeroase tulpini care răsar dintr-o rețea densă de rădăcini puternice. Inițial au creștere erectă, dar, pe măsură ce se înalță și devin mai grele, se arcuiesc spre pământ, ca o boltă. 

Tulpinile lemnoase, robuste, care se îngroașă pe măsură ce îmbătrânesc, sunt acoperite de spini foarte ascuțiți, în formă de cârlig, asemănători spinilor de trandafir.


Macese (Rosa Canina)Frunzele sunt penate, cu câte 5-7 foliole, de formă ovală, dințate pe margini. La baza frunzelor se află două frunzișoare mai mici – stipele, care protejează mugurii axilari.

Florile sunt de obicei roz pal, dar există și plante cu flori albe sau roz închis, dispuse câte 2-3 în vârful ramurilor. Ele sunt formate din 5 petale, 5 sepale și numeroase stamine de culoare galbenă. Florile au un diametru de 4-6 cm.

Fructul, numit măceașă, este o drupă de formă oval-alungită, de culoare roșie sau portocaliu închis, care conține mai multe semințe de culoare galbenă, bogate în vitamina E, dar acoperite de un strat de perișori iritativi pentru tractul digestiv.

Se înmulțește singur, foarte repede, fiind o plană prolifică din acest punct de vedere. Îl putem planta din semințe, butași semi-lignificați, despărțirea tufei, marcotaj. Pentru obținerea unei semințe apte de reproducere, se vor recolta fructele de maceș numai în stadiul de galben-portocaliu, înainte de maturarea definitivă.


Recolta de MaceseUtilizare în Gastronomie

Măceșele sunt pretabile unei mari varietăți de modalități de preparare. Fructul poate fi consumat crud sau preparat, dar, atenție – semințele sunt acoperite de un strat de perișori iritativi pentru mucoase (cavitatea bucală și tractul digestiv); de aceea, semințele trebuie îndepărtate.

Aceasta este oarecum o sarcină anevoioasă deoarece, la fel ca în cazul fructelor de drăcilă, pulpa este subțire, semințele fiind cele care predomină. Consumul de semințe trebuie evitat, deoarece efectul iritativ al perișorilor nu dispare prin procesare termică.

Preparate, pot fi consumate sub formă de infuzie, singure sau acompaniind alte plante, ca substitut de lămâie – binecunoscutul ceai de măceșe, bogat în vitamina C, indicat pentru revigorarea organismului, întărirea sistemului imunitar și în lupta cu virozele  (se pot folosi atât fructele proaspete, cât și cele uscate).


Din fructele de măceșe se mai pot prepara:

  • pasta de măceșe, asemănătoare ketchup-ului – care poate fi dulce sau picantă, folosită ca adaos sau bază pentru sosuri menite să însoțească preparatele din carne;
  • supe și sosuri;
  • gemuri, dulcețuri, marmelade, jeleuri, siropuri, peltea;
  • suc sau nectar;
  • vin.

Florile de măceș sunt, de asemenea, comestibile – crude, în salate sau pentru ornarea deserturilor, sau preparate sub formă de dulceață ori sirop, similar trandafirului de dulceață. Frunzele de măceșe pot fi și ele adăugate în ceaiuri.

Un articol scris de Anne Tharesse (Toate Drepturile Rezervate!)

Surse:

  1. Wikipedia 
  2. Plants for a Future
  3. Botanical.com

Citeste mai multe…

Afinul (Vaccinium myrtillus)…

…este unul dintre cei aproximativ 400 de reprezentanți ai genului Vaccinium, familia Ericaceae. Afinii sunt răspândiți în zonele temperate și subarctice ale globului – Europa, nordul Asiei, Groenlanda, vestul Canadei și vestul Statelor Unite… (citește mai mult)


Akebia quinata…

…este un arbust agățător din familia Lardizabalaceae, nativ din Japonia, China, Coreea și aclimatizat în regiunile temperate ale Europei si Americii. Florile sunt urmate de fructul voluminos, care constă într-o păstaie de culoare roz închis spre mov…  (citește mai mult)


Caprifoiul himalayan (Leycesteria formosa)…

…este un arbust foios din familia Caprifoliaceae, înrudit cu ”Mâna Maicii Domnului” (Lonicera Japonica), nativ din zona munților Himalaya și China de Sud-Vest. Fructele sunt drupe sferice, de aproximativ 1 cm diametru, la început roșii, apoi, pe măsură ce se coc, aproape… (citește mai mult)


Calinul (Viburnum opulus)…

este un arbust cu fructe de culoare roșie, grupate sub formă de ciorchini, asemănător socului. La noi în țară este foarte răspândit prin tufărişuri, pădurile de câmpie, liziere, până în zonele deluroase și submontane. Toamna face fructe roșii… (citeşte mai mult)


Gutuiul japonez (Chaenomeles japonica)…

…este un arbust fructifer și decorativ, din familia Rosaceae, înrudit cu gutuiul autentic (Cydonia oblonga), dar aparținând unui gen diferit. Fructele sunt niște poame mici, de culoarea gutuii, în formă de măr, comestibile… (citește mai mult)


”Spanacul cu capsune” (Blitum capitatum, B. virgatum)…

…este o plantă anuală comestibilă, înudită cu spanacul (Spinacia oleracea). Atât fructele, cât și frunzele acestei plante sunt comestibile. Fructele sunt mai degrabă dulci decât aromate și se aseamănă prin textură și gust cu dudele… (citește mai mult)


Capsunul indian (Duchesnea indica)…

…este o plantă perenă, sempervivescentă, din familia Rosaceae-lor. Planta este nativă din Asia de Sud și de Est, dar a fost introdusă în multe regiuni, ca plantă ornamentală. Fructele sale, înrudite și asemănătoare căpșunelor autentice… (citește mai mult)


Gaultheria procumbens…

…este un arbust pitic, evergreen, originar din America de Nord, unde crește spontan, în colonii dense, pe câmpii nisipoase și sterpe și pe piscurile muntoase. Este apreciat ca plantă decorativă și comestibilă, pentru frunzișul său verde intens și pentru fructele… (citește mai mult)


Maslinul rusesc (Eleagnus angustifolia)…

…face parte din familia Eleagnaceae și este originar din sudul Europei si vestul Asiei, fiind răspândit în Turcia, în sudul Rusiei, Kazahstan, Afghanistan și Iran. Sălcioara este cultivată, în principal, ca plantă ornamentală, atractivă prin frunzișul argintiu și florile… (citește mai mult)


Schisandra…

…o plantă exotică pentru noi, face parte din flora luxuriantă a Chinei, Japoniei, Rusiei îndepărtate, Japoniei, Coreei și Malaeziei, unde, în habitatul său natural, o putem admira atârnând, sub formă de ghirlande de flori și fructe, din coronamentul arborilor pe care îi parazitează… (citește mai mult)


Cornul (Cornus Mas)…

…este un pom fructifer din familia Cornaceae-lor, originar din sudul Europei și sud-vestul Asiei, cel mai probabil din regiunea Mării Negre și a Turciei. Consumul de coarne, pe teritoriul Europei este unul sporadic, ținând mai mult de un fel de specific regional… (citește mai mult)


Ciresul naking (Prunus tomentosa)…

…este un arbust fructifer, aparținând genului Prunus (din care fac parte corcodușul, cireșul, vișinul, caisul, piersicul), din familia Rosaceae-lor, originar din China și frecvent cultivat în Rusia și în alte regiuni cu climă rece, datorită rezistenței extreme la temperaturi… (citește mai mult)


Maslinul dobrogean (Ziziphus jujuba)…

…este un arbust fructifer din familia Rhamnaceae-lor. Este originar din Asia Centrală, unde se cultivă din cele mai vechi timpuri. În România, zone favorabile pentru cultura curmalului chinezesc sunt partea de sud a ţării… (citește mai mult)


Scorusul domestic (Sorbus domestica)…

…este un arbust fructifer, ale cărui poame sunt nişte fructe micuţe, de 2-3 cm lungime, verzi când sunt crude, colorându-se apoi, pe timpul coacerii, în galben-portocaliu spre maroniu. Forma fructelor o poate imita atât pe cea a merelor, cât și a perelor… (citește mai mult)


Porumbarul (Prunus spinosa)…

… este un arbsut fructifer mic, cu  aspect de tufă spinoasă şi fructe rotunde, brumării, asemănătoare, ca aspect, prunelor. Porumbele sunt în mod tradițional folosite în spațiul balcanic (inclusiv în România) pentru prepararea gemurilor, a marmeladelor… (citește mai mult)


Afinele de Siberia…

…cunosc o lungă istorie de recoltare din flora spontană, cultivarea lor efectivă de către oameni fiind una destul de recentă. Fructele ”afinului” de Siberia au fost utilizate de mii de ani, de către locuitorii regiunilor nordice, consumate fie crude, fie folosite în gemuri, dulcețuri, siropuri… (citește mai mult)


Cassabanana (Sicana odorifera)…

…singura specie a genului Sicana, este o plantă erbacee cățărătoare, din familia Curcubitaceae, originară din America de Sud. În climatul tropical este perenă, în cel temperat poate fi cultivată ca plantă anuală, pentru fructele sale comestibile… (citeşte mai mult)


Persimonul (Diospyros kaki)…

…cunoscut la nivel internațional sub o largă varietate de nume, reprezintă cea mai cultivată specie din genul Diospyros, din familia Ebenaceae-lor. Fructele de persimon pot varia ca formă, de la rotund-turtit la oval-alungit, iar pulpa este cărnoasă… (citeşte mai mult)


Naranjilla (Solanum quitoense)…

…este o plantă perenă subtropicală, originară din America de Sud, din familia Solanaceae-lor și înrudtită, astfel, cu roșia comună. Este cultivată pentru pulpa sa acidulată, cu aromă asemănătoare ananasului, lămâii și rubarbei… (citește mai mult)


Gac-ul (Momordica cochinchinensis)…

…este fructul unei plante erbacee originare din sud-estul Asiei și nord-vestul Australiei, din familia Cucurbitaceae-lor și înrudit, astfel, cu castravetele și pepenele. Fructul este foarte popular în Vietnam, unde este folosit de câteva mii de ani, atât în alimentație… (citește mai mult)


Mosmonul japonez (Eriobotrya japonica)…

…numit uneori și nisper japonez, este un pom fructifer din familia Rosaceae-lor, originar din sud-estul Chinei, cultivat ca arbore ornamental și pentru fructele sale comestibile, asemănătoare, ca aspect, caiselor. Fructele, ovale-alungite spre rotunde sau piriforme… (citește mai mult)


„Lamâia caviar” aka „The Australian Finger Lime” (Citrus australasica)…

…este un arbust țepos din familia Rutaceae-lor, originar din pădurile subtropicale depresionare ale Australiei. Pulpa este formată din mici vezicule cărnoase și zemoase, translucide, de culoare galbenă, roz sau albă. … (citește mai mult)


Kumquat-ul…

…este un arbust exotic, peren, de mici dimensiuni, din familia Rutaceae-lor, cultivat ca plantă ornamentală și pentru fructele sale comestibile, asemănătoare portocalelor (Citrus sinensis), deși mult mai mici și care se prezintă caracteristică unică printre citrice de a se consuma… (citește mai mult)


Catina (Hippophae rhamnoides)…

…a fost cultivată și utilizată de-a lungul veacurilor de majoritatea popoarelor europene și asiatice, ea având o istorie de câteva mii de ani. Grecii erau familiarizați cu această plantă, pe care o foloseau în scopuri medicinale, dar, se pare, și pentru… (citeşte mai mult)

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s