Măceșul

MACESUL


Rug, Trandafir câinesc, Maces:

– Rosa Canina –

(eng. – Dog Rose)


Măceșul reprezintă o specie de arbuști spinoși, cu flori și fucte, din familia Rosaceae. Este originar din Europa, nord-vestul Africii și vestul Asiei,  înrudindu-se cu prunul, cireșul, piersicul, caisul, migdalul, mărul, păducelul, moșmonul, si scorușul. Este un arbust peren, pe care îl întâlnim din zonele de șes, câmpie și deal, până în zonele sub-montane, la marginea pădurilor, fânețelor sau pe marginea drumurilor.

Ca aspect, se prezintă sub forma unui arbust foios, robust, cu o înălțime care variază între 1 și 5 metri. Crește sub formă de tufă, cu numeroase tulpini care răsar dintr-o rețea densă de rădăcini puternice. Inițial au creștere erectă, dar, pe măsură ce se înalță și devin mai grele, se arcuiesc spre pământ, ca o boltă. Tulpinile lemnoase, robuste, care se îngroașă pe măsură ce îmbătrânesc, sunt acoperite de spini foarte ascuțiți, în formă de cârlig, asemănători spinilor de trandafir.

Frunzele sunt penate, cu câte 5-7 foliole, de formă ovală, dințate pe margini. La baza frunzelor se află două frunzișoare mai mici – stipele, care protejează mugurii axilariFlorile sunt de obicei roz pal, dar există și plante cu flori albe sau roz închis, dispuse câte 2-3 în vârful ramurilor. Ele sunt formate din 5 petale, 5 sepale și numeroase stamine de culoare galbenă. Florile au un diametru de 4-6 cm.

Fructul, numit măceașă, este o drupă de formă oval-alungită, de culoare roșie sau portocaliu închis, care conține mai multe semințe de culoare galbenă, bogate în vitamina E, dar acoperite de un strat de perișori iritativi pentru tractul digestiv. Se înmulțește singur, foarte repede, fiind o plană prolifică din acest punct de vedere. Îl putem planta din semințe, butași semi-lignificați, despărțirea tufei, marcotaj. Pentru obținerea unei semințe apte de reproducere, se vor recolta fructele de maceș numai în stadiul de galben-portocaliu, înainte de maturarea definitivă.

Utilizare în Gastronomie

Măceșele sunt pretabile unei mari varietăți de modalități de preparare. Fructul poate fi consumat crud sau preparat, dar, atenție – semințele sunt acoperite de un strat de perișori iritativi pentru mucoase (cavitatea bucală și tractul digestiv); de aceea, semințele trebuie îndepărtate. Aceasta este oarecum o sarcină anevoioasă deoarece, la fel ca în cazul fructelor de drăcilă, pulpa este subțire, semințele fiind cele care predomină. Consumul de semințe trebuie evitat, deoarece efectul iritativ al perișorilor nu dispare prin procesare termică.

Preparate, pot fi consumate sub formă de infuzie, singure sau acompaniând alte plante, ca substitut de lămâie – binecunoscutul ceai de măceșe, bogat în vitamina C, indicat pentru revigorarea organismului, întărirea sistemului imunitar și în lupta cu virozele  (se pot folosi atât fructele proaspete, cât și cele uscate). 

Din fructele de măceșe se mai prepara și pasta de măceșe, asemănătoare ketchup-ului, care poate fi dulce sau picantă, folosită ca adaos sau bază pentru sosuri menite să însoțească preparatele din carne. În aceeași măsură, măceșele sunt utilizate și pentru prepararea diferitelor supe și sosuri, gemuri, dulcețuri, marmelade, jeleuri, siropuri, peltea, suc sau nectar, vinuri. 

Florile de măceș sunt, de asemenea, comestibile – crude, în salate sau pentru ornarea deserturilor, sau preparate sub formă de dulceață ori sirop, similar trandafirului de dulceață. Frunzele de măceșe pot fi și ele adăugate în ceaiuri.

Acestea fiind spuse, vă urez poftă bună și spor la grădinărit! 🙂


Un articol scris de Anne Tharesse.

Toate drepturile rezervate!Surse:

  1. Wikipedia 
  2. Plants for a Future
  3. Botanical.com

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.