Legumele Altfel – Castravetele amar, alias Karela (Momordica charantia)


Castravete amar

Castravete amarCastravete amar, Bitter melon, Bitter gourd, Karela: Momordica charantia

Castravetele amar, supranumit „Karela”, este o specie de castravete exotic, din familia Curcubitaceae-lor, originar din India, de unde s-a extins în restul Asiei și în Africa. Este cultivat atât ca legumă şi plantă medicinală, cât și ca plantă ornamentală, pentru coloritul și aspectul spectaculos al fructelor coapte.

Aidoma castravetelui obișnuit, și Momordica charantia are nevoie de susținere pe araci sau spalieri; în scopuri ornamentale, castravetele amar mai poate fi orientat pe garduri, arbori sau pergole. Este o plantă de climat cald și umed, aşadar necesită plantare în plin soare și udare abundentă; în situațiile în care solul se usucă, există riscul ca fructele să cadă. 

Ca aspect, este o plantă erbacee, perenă în climatul tropical, anuală în cel temperat, cățărătoare și târâtoare, ale cărei liane țepoase și prevăzute cu cârcei pot atinge până la 5 m lungime. Planta este asemănătoare speciilor cunoscute de castraveți și dovlecei, păstrând toate caracteristicile definitorii ale reprezentantelor Curcubitaceae-lor, cele care le fac atât de ușor recognoscibile – frunze măricele, verzi și aspre, de 4–12 cm lungime, cu 3 până la 7 lobi adânci, flori galbene, cu câte 5 petale și, bineînțeles, „castraveții”, alungiți-cilindrici, în diferite nuanțe de verde atunci când sunt încă tineri.

Castravete amarCeea ce îi diferențiază, ca aspect, de obișnuiții castraveti cornison, este gama de culori prin care trec de la „naștere” până la „bătrânețe”, fructele mature frapând ochiul celui nefamiliarizat cu versatilitatea castravetelui exotic. Astfel, „puii” de castravete pot fi de un verde-praz pastelat spre aproape alb, închizându-se din ce în ce la culoare, până la un verde intens, spre negru.

Pe măsură ce se coc, făcând dovada maturizării semințelor, care se pregătesc zi după zi pentru „expulzare”, coaja țepoasă, cu numeroase striații și protuberanțe neregulate, capătă primele tente de galben. Sub ochiul dogoritor al zilelor de vară, galbenul veștmântului său inedit se va pronunța din ce în ce, transformându-se într-un portocaliu rumen, colorit care anunță momentul apoteotic: cel în care fructul „explodează”, despicându-se pe lungime, în trei sau mai multe segmente, care se curbează puternic în afară, pentru a expune semințele. O parte dintre acestea se desprind în momentul „exploziei”, în timp ce restul rămân încă atașate de pulpa interioară, urmând să cadă pe măsură ce coaja se usucă.

Aspectul fructului în această etapă este incredibil, creându-se un contrast spectaculos între coaja de culoarea galbenă și semințele îmbrăcate într-un înveliș cărnos (aril), de un roșu intens, foarte bogat în licopen.

Momordica charantia este o plantă dioică, cu flori femele și mascule dispuse pe exemplare diferite, ceea ce înseamnă că este nevoie de mai multe plante pentru a asigura fructificația. În emisfera nordică, acestea apar în lunile iunie-iulie, iar fructele în septembrie-octombrie.  Fructele castravetelui amar, care pot atinge o lungime de până la 20 – 30 de cm, se culeg atunci când sunt încă verzi, deoarece, pe măsură ce se maturizează și își schimbă culoarea, pulpa lor devine excesiv de amară, în acest stadiu fiind toxică și provocând tulburări gastro-intestinale, manifestate prin dureri abdominale, greață și vărsături, diaree.

Două dintre substanțele importante conținute de acest fruct sunt chinina și licopenul. Chinina, un alcaloid, folosit ca medicament febrifug contra frigurilor și a infecțiilor gripale, este cea care conferă gustul specific amar. Licopenul se găsește, în canitate mare, în învelișul cărnos al semințelor, el fiind „responsabil” pentru culoarea sa roșie.

Castravete amarUtilizare în Gastronomie

Imature, fructele castravetelui amar au o textură crocantă, apoasă, asemănătoare castravetului obișnuit, deși, evident, amară.

Cu toate acestea, în pofida amărelii caracteristice soiului, există unele bucătării, precum cea chinezească, indiană, pakistaneză etc., care apreciază în mod deosebit această legumă, folosind-o în tot soiul de preparate.

O întrebuințare interesantă este aceea de folosire ca tonic amar pentru anumite sortimente de bere, ca surogat de hamei (China).

Utilizările în gastronomie sunt nenumărate, de la salate calde la supe, de la pane-uri la rulade, de la umplutura cu carne la ceaiuri. Se pare că iaurtul este un „coechipier” eficient în preparatele pe bază de castravete amar, având capacitatea de a-i ameliora amăreala.

Uz Medicinal

Castravetele amar a fost, în mod tradițional, folosit ca plantă medicinală în multe regiuni ale Asiei, în special în India și China, pentru proprietățile laxative, emetice (vomitive) și antiinfecțioase, recomandat în afecțiunile stomacului (inclusiv ulcer), în diabet, în afecțiunile respiratorii, pentru tratarea reumatismului și gutei, rănilor, eczemelor sau alte afecțiuni ale pielii.

Cea mai cunoscută aplicație a sa este cea de adjuvant în tratamentul diabetului, studiile clinice demonstrând faptul că, deși nu are capacitatea de a crește nivelul insulinei în organism, manifestă efecte hipoglicemiante evidente, accelerând metabolizarea carbohidraților, dar numai în varianta consumării fructelor proaspete ori a sucului nepreparat termic; extractele sub formă de tablete sau capsule nu au demonstrat aceste efecte.

În prezent, oamenii de știință experimentează folosirea extractelor de Momordica charantia în tratamentul unor afecțiuni severe, precum SIDA, leucemia și alte forme de cancer, infecțiile severe.

Un articol scris de Anne Tharesse (Toate Drepturile Rezervate)

Surse:

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Momordica_charantia
  2. http://www.eattheweeds.com/bitter-gourd-balsam-pear-pharmacy-on-a-fence
  3. http://okeechobee.ifas.ufl.edu/News%20columns/Wild%20Cucumber.htm

Citeste mai multe…

Feniculul (Foeniculum vulgare)…

…este o plantă perenă, comestibilă din familia Apiaceae-lor, al cărei areal natural cuprinde regiunea mediteraneeană și sud-vestul Asiei. La noi apare exclusiv ca plantă de cultură. Fructele sale sunt folosite pe post de condiment, frunzele și tulpinile ca legumă. Feniculul era bine cunoscut anticilor… (citește mai mult)


Mazarea-sparanghel (Tetragonolobus purpureus)…

…este o plantă erbacene perenă, răspândită în regiunile temperate ale Globului, din familia Fabaceae-lor, dar care nu este nici sparanghel, nici mazăre. Originile sale se află în Africa de Nord, ea extinzându-se în bazinul mediteranean în perioada Antichității… (citește mai mult)


Topinamburul (Helianthus tuberosus)…

…este o plantă de cultură din familia Asteraceae-lor, înrudit cu floarea soarelui, de la care se folosesc, în alimentație, tuberculii subterani. Topinamburul provine, ca și cartoful, din America de Nord, probabil din Mexicul de azi, în perioada precolumbiană… (citește mai mult)


Mangoldul (Beta vulgaris var cicla)…

…sau sfecla elvețiană, este o plantă din familia  Amaranthaceae-lor, originară din zonele litorale ale Europei și Asiei, cultivată în special pentru pețiolul și nervura mediană cărnoasă. Este o legumă specifică bucătăriei mediteraneene. Modalitățile de pregătire… (citeşte mai mult)


Reventul, alias Rubarba…

…este o plantă ierboasă perenă, din familia Polygonaceae. În România, reventul apare numai sub formă cultivată, fiind o legumă mai puţin cunoscută. Pentru consum alimentar se utilizează peţiolul frunzelor și, foarte rar, dar și cu multă precauţie, frunzele – când sunt tinere și mici… (citeşte mai mult)


Spanacul catarator (Basella alba)…

…este o liană perenă din familia Basellaceae-lor, diferită de cea pe care o numim, în mod obișnuit ”spanac”. În general, se consideră că este nativă din India, dar originile sale nu sunt cunoscute cu exactitate. Se pare că în Asia de Sud-Est și în China este cultivată din vremuri imemoriale… (citeşte mai mult)


Dovleacul-Spaghetti…

…este o varietate a bine-cunoscutului dovleac comun („Curcubita pepo”), cu mențiunea că acesta cunoaște foarte multe varietăți, derivate din multitudinea de subspecii spontane, hibrizi și cultivaruri obținute în cultură. Primele informații despre dovleacul-spaghetti … (citeşte mai mult)


Vinetele africane…

…fac parte specia „Solanum aethiopicum”, obinută dintr-un soi sălbatic (Solanum anguivi, existent și astăzi) şi se deosebesc de vinetele „europene” prin fructele mai mici, rotund-globuloase, de culoare portocalie cu striații verzulii, longitudinale. Fructele sunt comestibile… (citeşte mai mult)


Dovelcelul patison (Curcubita pepe var. patisoniana)…

…a fost descoperit de către cuceritorii europeni pe continentul nord-american, unde era cultivat ca legumă de către indienii Wampanoag. Pe continentul european, patisonul a ajuns în preajma secolului XVII, fiind preluat cu preponderență în bucătăria italiană… (citeşte mai mult)


Vinetele albe…

…în zilele noastre, reprezentarea clasică a vinetei este cea a unei legume bombate, de culoare neagră, cu reflexe violet. În mod curios, totuși, sortimentele cele mai cunoscute europenilor secolului XVIII, erau mici, rotunde, de culoare albă sau galbenă… (citeşte mai mult)


Tuberculii Ulluco (Ullucus tuberosus)…

…singura specie a genului „Ullucus”, o legumă eminamente andină, este cultivată în primul rând pentru tuberculii săi comestibili și, în al doilea rând, pentru frunzele folosite în maniere asemănătoare spanacului. În regiunile andine ale Americii de Sud… (citeste mai mult)


Ridichea incasa, alias Maca (Lepidium meyenii)…

…este o plantă erbacee bienală, din familia Brasiaceae-lor, înrudită cu varza, conopida și muștarul, singura din genul său cultivată pentru hipocotilul cărnos și comestibil, cu o valoare nutritivă ridicată, asemănătoare grâului și orezului… (citește mai mult)


Oca (Oxalis tuberosa)…

…este o plantă erbacee perenă, din familia Oxalidaceae-lor, originară din regiunea Munților Anzi, cultivată pentru tuberculii săi comestibili. Oca a fost introdusă și în Europa, ca variantă alternativă a culturilor de cartofi… (citește mai mult)


Bobul, alias Fasolea Fava (Vicia fava)…

…o legumă cu un trecut îndelungat și obscur, de proveniență incertă, bobul a marcat, se pare, traseul ascendent al majorității erelor evoluției umane, primele indicii ale folosirii fasolei fava ca plantă alimentară întorcându-ne pașii înspre Neolitic… (citeşte mai mult)


Baraboiul (Chaerophzllum bulbosum)…

…este o plantă erbacee anuală, din familia Apiaceae-lor, cu rădăcină cărnoasă și comestibilă, în formă de bulb, înrudită cu morcovul, păstârnacul, mărarul. Partea comestibilă o reprezintă rădăcinile, mai mult sau mai puțin conice, bombate, lungi… (citește mai mult)


Fasolea edamame…

…sau, pe scurt, edamame, este denumirea păstăilor și a boabelor imature de soia, folosite în diferite preparate populare în China, Japonia, Coreea și Hawaii. Cea mai simplă modalitate de preparare constă în fierberea sau înăbușirea păstăilor, pentru 5 – 10 minute, în apă cu sare… (citește mai mult)


Bamele (Abelmoschus esculentus)…

…reprezintă păstăile unei plante erbacee, anuale, din familia Malvaceae-lor, cultivată ca legumă. Fructul necopt, constând în păstăile care conțin semințele, este gătit exact ca fasolea păstăi. Denumirea de „bamya” datează din secolul XIII… (citeşte mai mult)


Nautul (Cicer arietinum)…

Cunoscut la nivel mondial sub o varietate de nume -„gabbanzo” în spaniolă, „chana” în hindusă, „chickpea” în engleză, năutul este o plantă erbacee anuală, din familia Fabaceae-lor, înrudită cu soia, fasolea si mazărea, cultivat de mii de ani pentru semințele sale bogate în proteine… (citeşte mai mult)


Napul suedez, alias…

„rutabaga” (provenită dintr-un dialect suedez arhaic) ori de „turnip”, „swede” și „neep” în țările vorbitoare de limba engleză, napul suedez este o legumă rădăcinoasă, cultivată pentru hipocotilul său bine dezvoltat și crocant, al cărui gust oscilează între… (citeşte mai mult)


Naranjilla, alias „Rosia-Portocala” (Solanum quitoense)…

…este o plantă perenă subtropicală, originară din America de Sud, din familia Solanaceae-lor și înrudtită, astfel, cu roșia comună. Este cultivată pentru pulpa sa acidulată, cu aromă asemănătoare ananasului, lămâii și rubarbei… (citește mai mult)

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s