Plante decorative prin fructe – Callicarpa bodinieri


Callicarpa Bodinieri 7.jpg

Callicarpa BodinieriCallicarpa, Beautyberry (eng): Callicarpa Bodinieri.

Un arbust spectaculos, care decorează toamna şi iarna prin ramurile încărcate de fructele mici şi rotunde, adunate în ciorchini bogaţi şi compacţi, Callicarpa este una dintre vedetele cu tradiţie în grădinile celor împătimiţi de design peisagistic.

Făcând parte dintr-o pleiadă largă de arbuşti şi arbori decorativi prin fructe, utilizaţi pentru a da rod peisajelor dezgolite de frigul iernii, Callicarpa conferă o puternică tentă de autenticitate, în pofida aspectului neverosimil al fructelor sale.

Cultivat exclusiv în scopuri ornamentale, arbuştii de Callicarpa pot fi plantaţi ca tufe singulare şi toaletate regulat pentru a-şi menţine forma regulată, sau în grupuri, pentru a forma garduri vii.

Din punct de vedere botanic, Callicarpa reprezintă un gen de arbuști aparținând familiei Verbenaceae-lor, nativi din sud-estul Asiei (de unde provin majoritatea speciilor), Australia, Madagascar, America de Nord și America de Sud. Genul conține aproximativ 170 de specii de arbuști, foioși sau sempervivescenți, originari din zonele temperate (majoritatea) sau din cele tropicale ori subtropicale.

 

Această specie, Callicarpa bodinieri se prezintă sub forma unui arbust semi-lignificat, tufos, puternic ramificat, cu ramuri lungi, tip ”boltă”, cu o creștere erectă, dar care, pe măsură ce cresc în lungime, se încovoaie spre pământ, mai ales toamna, sub povara puzderiei de fructe. Arbustul poate atinge 3-4 m înălțime și 2-3 m în diametru, cu frunze căzătoare, simple, oval-lanceolate și pețiolate, de culoare verde vara și roșu-purpuriu toamna, care aduce un plus de deliciu nostalgic în ochii privitorului.

Florile, care apar primăvara pe ramurile tinere, sunt mici, în nuanțe de alb, violet sau mov, dispuse în buchete, pe toată lungimea ramurilor. Luate individual, sunt insignifiante din punct de vedere decorativ, dar prin multitudinea lor, creează un efect plăcut, primăvăratic.

Ele sunt urmate de fructele mici, de 2–5 mm diametru, rotunde, de culoare roz-violet sau mov, mai rar albe (Callicarpa dichotoma albifructa, Callicarpa japonica leucocarpa), care conțin semințele. Asemeni florilor, și fructele sunt grupate în ciorchini. Un alt aspect interesant al acestor bobițe, pe lângă culoarea neobișnuită, este constituit de luciul lor caracteristic, aproape metalic. 

Callicarpa crește bine în soluri obișnuite, dar bine drenate, unde nu stagnează apa. Este relativ tolerant la secetă.  Alte specii similare sunt: Callicarpa tomentosa, Callicarpa americana, Callicarpa japonica.

 

Utilizare în Gastronomie

Fructele de Callicarpa au un gust puternic astringent și sunt consumate de unele specii de păsări și animale sălbatice, dar numai în situația în care nu au disponibile alte surse de hrană. 

Deși sunt bogate în substanțe astringente, neputând fi, în consecință, consumate în stare crudă de către oameni, este de reținut faptul că ele nu sunt toxice. În plus, prin gătire, substanțele astringente sunt eliminate, rezultând dulcețuri, jeleuri, peltele sau chiar vinuri foarte gustoase.

Un articol scris de Anne Tharesse (Toate Drepturile Rezervate!)

 

 


Citeste mai multe…

Abrus precatorius…

…numită și „ochiul crabului”, este o plantă cățărătoare, originară din Subcontinentul Indian, din familia Fabaceae-lor, perenă în arealul ei de baștină, anuală în climat temperat… (citește mai mult)


„Untul pamântului” (Dioscorea communis)…

…cunoscut şi sub denumirea de „viţa neagră”, este o plantă erbacee, perenă, din familia Dioscoreaceae, des întâlnită în Europa. În țara noastră, poate fi găsită numai în jumătatea de sud… (citește mai mult)


Voiniceriul japonez (Euonymus fortunei)…

…este un arbust evergreen (cu frunze persistente), din familia Celastraceae-lor, nativ din Asia (China, Coreea, Japonia), unde crește în flora spontană, până la o altitudine de 3400 de metri… (citeste mai mult)


 Iris foetidissima…

…este o specie de irirs originară din vestul, sudul și estul Europei, cultivată în toate regiunile cu climă teperată pentru florile sale atractive, albastre, uneori cu irizații galbene și pentru fructele sale… (citeste mai mult)


Umbrarul rosu (Clerodendrum trichotonum)…

…este una dintre cele aproximativ 400 de specii reprezentante ale genului de plante Clerodendrum, din familia Verbenaceae-lor. Este orginar din regiunile tropicale și subtropicale… (citește mai mult)


Vița salbatica (Ampelopsis brevipedunculata)…

…este o specie de plante agățătoare, semi-arbustivă, din aceeași familie cu vița-de-vie comestibilă. Fructele, care se coc toamna, sunt bace mici, rotunde, dispuse în ciorchini. Pe parcursul maturizării… (citește mai mult)


Catina decorativa (Pyracantha coccinea)…

…este un arbust sempervivescent, nativ de pe continentul european, care datorită abundenței sale de fructe, extrem de plăcute ochiului, a început să fie cultivat ca arbust decorativ încă din secolul XVI… (citește mai mult)


Cornul ornamental (Cornus florida)…

…este copac mic (care poate lua și forma unui arbust, dar și pe cea a unui copac mai înalt, în funcție de condițiile de mediu), originar din America de Nord. Florile sunt albe… (citește mai mult)


Scorusul salbatic (Sorbus aucuparia)…

…produce niște poame mici, de 8 – 10 mm în diametru, similare ca aspect speciilor de pyracantha. Pe măsură ce se coc, își schimbă culoarea din verde în roșu-stacojiu sau portocaliu-închis, iar ca formă… (citește mai mult)


Ilex…

…reprezintă unicul gen ai familiei Aquifoliaceae si încorporează peste 400 de varietăți de arbuști, majoritatea nativi din zonele temperate. Sunt plante rezistente și ușor adaptabile (citeste mai mult)


Bârcoacele (Cotoneaster horizontalis)…

…reprezintă un arbust tufos târâtor (are creștere mai mult pe orizontala decât pe verticală), ale cărui ramuri pot ajunge si 1 -1.5 metri, astfel încât diametrul tufei ajunge si la trei metri. Înflorește… (citește mai mult)


Liliacul japonez (Skimmia japonica)…

…este o specie de arbuști cu frunze sempervivescente, din familia Rutaceae-lor, nativi din zonele temperate ale Asiei. Bobocii au culoarea roz-purpuriu, iar florile, după ce se deschid, în lunile mai – iunie… (citeste mai mult)


Cornul cu fructe albe (Cornus sericea)…

…este o specie de corn, înrudit cu cornul comun cu fructe comestibile. Toamna, frunzele se colorează în roșu intens și purpuriu, creând un contrast puternic cu micile fructe albe, globuloase, grupate în ciorchini… (citeste mai mult)


American bittersweet (Celastrus scandens)…

…este o plantă perenă, foioasă, cu liane lemnoase, lungi de 9 – 10 m, care se înfășoară puternic pe tulpinile celorlalte plante, sugrumându-le. Florile sunt urmate de fructe spectaculoase, rotunde… (citeşte mai mult)


Salba moale (Euonymus europaeus…

…este un arbust din familia Celastraceae, nativ din Europa. Fructele, de tip capsulă, se coc toamna; sunt toxice pentru oameni, dar extrem de interesante, cu un diametru de 1-1.5 cm, de culoare… (citeşte mai mult)


„Vita de vie a femeii” (Mitchella repens)…

…este un arbust târâtor, ierbos, acoperitor de sol și cu creștere lentă, asemănător ca port și aspect atât iederei, cât și merișorului. În trecut a fost îndelung utilizată de către nativii americani pentru… (citeşte mai mult)


”Strugurii ursului” (Arctostaphylos uva-ursi)…

…reprezintă un subarbust (arbust pitic) din familia Ericaceae, înrudit cu afinul și merișorul. Arealul de răspândire, la fel ca în cazul afinului și al merișorului, cuprinde toate zonele temperate… (citeşte mai mult)


Cornul tarator (Cornus canadensis)…

…Spre deosebire de celelalte specii ale genului său, care constau în arbuști și arbori, Cornus canadensis este un subarbust de 20 cm înălțime, târâtor și rizomatos. Primăvara târziu, spre începutul verii… (citeşte mai mult)


Rodul-pamântului (Arum maculatum)…

…o plantă aproape extravagantă prin înfăţişare, frapând ochiul prin multitudinea de fructe cărnoase, de un orange intens spre roşu, care marchează maturitatea rodului, surprinde… (citeşte mai mult)


Vita de ciocolata (Akebia quinata)…

…este un arbust agățător din familia Lardizabalaceae, nativ din Japonia, China, Coreea și aclimatizat în regiunile temperate ale Europei si Americii. Florile sunt urmate de fructul voluminos… (citește mai mult)


Caprifoiul himalayan (Leycesteria formosa)…

…este un arbust foios din familia Caprifoliaceae, înrudit cu ”Mâna Maicii Domnului” (Lonicera Japonica), nativ din zona munților Himalaya și China de Sud-Vest. Fructele sunt drupe sferice… (citește mai mult)


Strugurii de Oregon (Mahonia Aquifolium)…

…specie cultivată în prezent mai ales ca plantă ornamentală, pentru frunzele sale penat-lanceolate, de un verde intens şi lucios, pentru inflorescenţele galbene şi bogate care apar… (citeşte mai mult)


Catina (Hipopphae rhamnoides)…

…a fost cultivată și utilizată de-a lungul veacurilor de majoritatea popoarelor europene și asiatice, ea având o istorie de câteva mii de ani. Grecii erau familiarizați cu această plantă… (citeşte mai mult)


Arbustul Japonez Sfânt (Nandina domestica)…

…este singura specia de plante a genului cu acelasi nume si este un arbust cu frunze penate, cu colorit diferit, spectaculos, in functie de anotimp, disponibil în mai multe varietăți… (citește mai mult)


Callicarpa bodinieri…

…reprezintă un gen de arbuști aparținând familiei Verbenaceae-lor. Florile, care apar primăvara pe ramurile tinere, sunt mici, în nuanțe de alb, violet sau mov, dispuse în buchete… (citește mai mult)


Merisoarele (Vaccinium Vitis Idaea)…

…sunt fructe de pădure foarte populare în nordul, centrul și estul Europei, în mod special în statele nordice și în cele balcanice. Gustul lor este fructat, acid, astringent, motiv pentru care… (citeşte mai mult)


Spanacul decorativ (Amaranthul tricolor)…

…ca multe alte plante decorative prin frunze, așa-numitul „spanac chinezesc” este un caleidoscop de culori și contraste, îndrăgit de grădinari și de pasionații de plante decorative, pentru frunzele sale spectaculoase, care conferă o tentă tropicală grădinilor… (citește mai mult)


Caladium…

…o plantă extraordinară, care frapează atât ochiul, cât și imaginația. Caladium, supranumit și „urechea elefantului”, „inima lui Iisus” sau „aripa îngerilor”, reprezintă un gen de plante originar din America de Sud și America Centrală… (citeşte mai mult)


Rosia decorativa (Solanum mammosum)…

…cunoscută sub denumirea de „ugerul vacii”, din cauza aspectului său neobișnuit, este o plantă haioasă, din familia Solanaceaelor, cu fructe de culoare galben-portocalie, în formă de uger, înrudită cu roșia și cartoful, cultivată ca plantă decorativă… (citește mai mult)


Ceapa Ornamentala…

…frapează ochiul prin inflorescențele globulare spectaculoase, care apar într-o varietate de culori, de la alb și galben la roz, violet, purpuriu, grena sau bleu. Aceste sortimente, unele native de pe continentul european, altele din… (citeşte mai mult)

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s