Plante decorative prin fructe – Rodul-Pamântului (Arum maculatum, Arum italicum)


Arum italicum

Rodul Pamantului 1Rodul-pamântului: Arum maculatum, Arum italicum

O plantă aproape extravagantă prin înfăţişare, frapând ochiul prin multitudinea de fructe cărnoase, de un orange intens spre roşu, care marchează maturitatea fructului, „rodul-pământului” surprinde încă o dată prin condiţia sa umilă:  departe de a fi rezultatul unei asidue şi tenace munci a câteva generaţii de horticultori, Arum maculatum este aproape o buruiană… O specie ruderală, aparţinând florei spontane a Europei şi a unei porţiuni din Asia, îndrăgită în prezent de grădinarii din toată lumea şi aclimatizată pretutindeni, din Australia până în America de Sud.

Aparţinând familiei Araceae-lor şi specifică îndeosebi florei Europei, în ţara noastră răsare spontan din solurile revene şi grase ale regiunilor împădurite din zonele de deal şi câmpie, unde o putem descoperi, deloc sfioasă şi aproape impudică prin voluptatea cu care îşi poartă erect ciorchinii de fructe, la penumbra arborilor.

Ca aspect, este o plantă erbacee şi perenă care, din tuberculul foarte bine dezvoltat (de până la 40-50 cm lungime), dezvoltă o singură tulpină, viguroasă şi relativ scurtă, înconjurată de frunze mari, late, a căror culoare poate varia de la un verde-pal la unul foarte intens. Această tulpină se termină cu o formaţiune numită „spadix”, care va purta, începând cu lunile mai-iunie, inflorescenţele (şi apoi, fructele) grupate sub forma unui spic şi protejate de o singură sepală modificată, de culoare alb-verzuie, asemănătoare calei.

 

Două luni mai târziu vor apărea şi uimitoarele fructe, globuloase şi înghesuite pe spadix precum boabele de porumb pe un ştiulete, adăpostind seminţele. La început, fructele vor fi de un verde intens, colorându-se însă, pe măsură ce vor da în pârg, în  galben, portocaliu deschis şi, la final, portocaliu intens spre roşu (există însă şi varietăţi care au fructe galbene).

În afară de toate acestea, rodul-pământului mai posedă încă două caracteristici deloc de neglijat… În primul, rând toate părţile plantei sunt toxice (deşi prezintă proprietăţi fitoterapeutice – testarea lor, desigur, nefiind recomandată neavizaţilor), în special datorită oxalaţilor de saponină, prezenţi în seva albicioasă şi lăptoasă care se prelinge din tulpina şi frunzele plantei atunci când acestea sunt rupte (contactul cu pielea având efect iritativ).

În al doilea rând, planta are un miros deloc plăcut (ne vom reţine acum de la a încerca diferite comparaţii) care atrage muştele… pe care, staţi liniştiţi, nu le mănâncă, arum maculatum nefiind (încă!) o plantă carnivoră… În schimb, muştele contribuie la polenizare, purtand polenul de la un exemplar la altul.

 

In concluzie, în pofida toxicităţii sale şi a mirosului deloc îmbietor, Arum maculatum este cultivată pretutindeni pe Glob, ca plantă decorativă pentru grădinile umbroase, apreciată pentru fructele sale deosebite. În plus, au fost obţinuţi, prin diverse încrucişări, hibrizi cu un foliaj deosebit, de un verde intens spre negru, marmorat cu irizaţii albe (Arum italicum).

Grădinarii folosesc aceste două specii (A. maculatum, A. italicum) în combinaţie cu alte plante pentru a da viaţă grădinilor umbroase, care pot deveni cu adevărat spectaculoase dacă sunt folosite soiurile şi combinaţiile potrivite. O plantă companion preferată de grădinari pentru Arum este Hosta, deoarece după ce frunzele sale se usucă şi mor, locul lor va fi luat, primăvara devreme sau chiar iarna târziu, de cele ale rodului-pământului.

Un Articol scris de AnneTharesse (Toate Drepturile Rezervate!)

 


Citeste mai multe…

Abrus precatorius…

…numită și „ochiul crabului”, este o plantă cățărătoare, originară din Subcontinentul Indian, din familia Fabaceae-lor, perenă în arealul ei de baștină, anuală în climat temperat… (citește mai mult)


„Untul pamântului” (Dioscorea communis)…

…cunoscut şi sub denumirea de „viţa neagră”, este o plantă erbacee, perenă, din familia Dioscoreaceae, des întâlnită în Europa. În țara noastră, poate fi găsită numai în jumătatea de sud… (citește mai mult)


Voiniceriul japonez (Euonymus fortunei)…

…este un arbust evergreen (cu frunze persistente), din familia Celastraceae-lor, nativ din Asia (China, Coreea, Japonia), unde crește în flora spontană, până la o altitudine de 3400 de metri… (citeste mai mult)


 Iris foetidissima…

…este o specie de irirs originară din vestul, sudul și estul Europei, cultivată în toate regiunile cu climă teperată pentru florile sale atractive, albastre, uneori cu irizații galbene și pentru fructele sale… (citeste mai mult)


Umbrarul rosu (Clerodendrum trichotonum)…

…este una dintre cele aproximativ 400 de specii reprezentante ale genului de plante Clerodendrum, din familia Verbenaceae-lor. Este orginar din regiunile tropicale și subtropicale… (citește mai mult)


Vița salbatica (Ampelopsis brevipedunculata)…

…este o specie de plante agățătoare, semi-arbustivă, din aceeași familie cu vița-de-vie comestibilă. Fructele, care se coc toamna, sunt bace mici, rotunde, dispuse în ciorchini. Pe parcursul maturizării… (citește mai mult)


Catina decorativa (Pyracantha coccinea)…

…este un arbust sempervivescent, nativ de pe continentul european, care datorită abundenței sale de fructe, extrem de plăcute ochiului, a început să fie cultivat ca arbust decorativ încă din secolul XVI… (citește mai mult)


Cornul ornamental (Cornus florida)…

…este copac mic (care poate lua și forma unui arbust, dar și pe cea a unui copac mai înalt, în funcție de condițiile de mediu), originar din America de Nord. Florile sunt albe… (citește mai mult)


Scorusul salbatic (Sorbus aucuparia)…

…produce niște poame mici, de 8 – 10 mm în diametru, similare ca aspect speciilor de pyracantha. Pe măsură ce se coc, își schimbă culoarea din verde în roșu-stacojiu sau portocaliu-închis, iar ca formă… (citește mai mult)


Ilex…

…reprezintă unicul gen ai familiei Aquifoliaceae si încorporează peste 400 de varietăți de arbuști, majoritatea nativi din zonele temperate. Sunt plante rezistente și ușor adaptabile (citeste mai mult)


Bârcoacele (Cotoneaster horizontalis)…

…reprezintă un arbust tufos târâtor (are creștere mai mult pe orizontala decât pe verticală), ale cărui ramuri pot ajunge si 1 -1.5 metri, astfel încât diametrul tufei ajunge si la trei metri. Înflorește… (citește mai mult)


Liliacul japonez (Skimmia japonica…

…este o specie de arbuști cu frunze sempervivescente, din familia Rutaceae-lor, nativi din zonele temperate ale Asiei. Bobocii au culoarea roz-purpuriu, iar florile, după ce se deschid, în lunile mai – iunie… (citeste mai mult)


Cornul cu fructe albe (Cornus sericea)…

…este o specie de corn, înrudit cu cornul comun cu fructe comestibile. Toamna, frunzele se colorează în roșu intens și purpuriu, creând un contrast puternic cu micile fructe albe, globuloase, grupate în ciorchini… (citeste mai mult)


American bittersweet (Celastrus scandens)…

…este o plantă perenă, foioasă, cu liane lemnoase, lungi de 9 – 10 m, care se înfășoară puternic pe tulpinile celorlalte plante, sugrumându-le. Florile sunt urmate de fructe spectaculoase, rotunde… (citeşte mai mult)


Salba moale (Euonymus europaeus…

…este un arbust din familia Celastraceae, nativ din Europa. Fructele, de tip capsulă, se coc toamna; sunt toxice pentru oameni, dar extrem de interesante, cu un diametru de 1-1.5 cm, de culoare… (citeşte mai mult)


„Vita de vie a femeii” (Mitchella repens)…

…este un arbust târâtor, ierbos, acoperitor de sol și cu creștere lentă, asemănător ca port și aspect atât iederei, cât și merișorului. În trecut a fost îndelung utilizată de către nativii americani pentru… (citeşte mai mult)


”Strugurii ursului” (Arctostaphylos uva-ursi)…

…reprezintă un subarbust (arbust pitic) din familia Ericaceae, înrudit cu afinul și merișorul. Arealul de răspândire, la fel ca în cazul afinului și al merișorului, cuprinde toate zonele temperate… (citeşte mai mult)


Cornul tarator (Cornus canadensis)…

…Spre deosebire de celelalte specii ale genului său, care constau în arbuști și arbori, Cornus canadensis este un subarbust de 20 cm înălțime, târâtor și rizomatos. Primăvara târziu, spre începutul verii… (citeşte mai mult)


Callicarpa  bodinieri…

…reprezintă un gen de arbuști aparținând familiei Verbenaceae-lor. Florile, care apar primăvara pe ramurile tinere, sunt mici, în nuanțe de violet sau mov. Ele sunt urmate de fructele mici… (citește mai mult)


Merisoarele (Vaccinium Vitis Idaea)

…sunt fructe de pădure foarte populare în nordul, centrul și estul Europei, în mod special în statele nordice și în cele balcanice. Gustul lor este fructat, acid, astringent, motiv pentru care… (citeşte mai mult)


Spanacul decorativ (Amaranthul tricolor)…

…ca multe alte plante decorative prin frunze, așa-numitul „spanac chinezesc” este un caleidoscop de culori și contraste, îndrăgit de grădinari și de pasionații de plante decorative, pentru frunzele… (citește mai mult)


Caladium…

…o plantă extraordinară, care frapează atât ochiul, cât și imaginația. Caladium, supranumit și „urechea elefantului”, „inima lui Iisus” sau „aripa îngerilor”, reprezintă un gen de plante… (citeşte mai mult)


Rosia decorativa (Solanum mammosum)…

…cunoscută sub denumirea de „ugerul vacii”, din cauza aspectului său neobișnuit, este o plantă haioasă, din familia Solanaceaelor, cu fructe de culoare galben-portocalie, în formă de uger… (citește mai mult)


Wintergreen (Gaultheria procumbes)…

… este un arbust pitic, evergreen, originar din America de Nord, unde crește spontan, în colonii dense, pe câmpii nisipoase și sterpe și pe piscurile muntoase. Este apreciat ca plantă decorativă și comestibilă… (citește mai mult)


Afinul american (Gaultheria shallon)…

…este un arbust nativ din America de Nord, iar fructele sale, asemănătoare afinelor, sunt comestibile, ele reprezentând, în trecutul îndepărtat, o importantă sursă de hrană pentru  populațiile băștinașe pre-americane, care au descoperit şi folosit planta… (citeşte mai mult)


Paw-Paw (Asimina triloba)…

…privit ca o ciudățenie, ca un fruct tropical, exotic și misterios, care populează în colonii dense malurile râurilor din inima pădurilor tropicale sau temperate, traversând inima a 26 de state americane, arborele de pawpaw și fructele sale au întâmpinat secolele XX și XXI într-un august anonimat… (citește mai mult)


Caprifoiul himalayan (Leycesteria formosa)…

… este un arbust foios din familia Caprifoliaceae, înrudit cu ”Mâna Maicii Domnului” (Lonicera Japonica), nativ din zona munților Himalaya și China de Sud-Vest. Fructele sunt drupe sferice, de aproximativ 1 cm diametru, la început roșii, apoi, pe măsură ce se coc, aproape… (citește mai mult)


”Spanacul cu capsune” (Blitum capitatum, Blitum virgatum)…

…este o plantă anuală comestibilă, din familia Amaranthaceae, subfamilia Chenopodioideae, din care face parte și spanacul (Spinacia oleracea). Atât fructele, cât și frunzele acestei plante sunt comestibile… (citește mai mult)


Strugurii de Oregon (Mahonia Aquifolium)…

…plantă robustă, cu aspect tufos şi viguros, originară din America de Nord, Mahonia Aquifolium este cultivată în prezent mai ales ca plantă ornamentală, pentru frunzele sale penat-lanceolate, de un verde intens şi lucios, pentru inflorescenţele galbene şi bogate care apar… (citeşte mai mult)


Catina (Hippophae rhamnoides)…

…a fost cultivată și utilizată de-a lungul veacurilor de majoritatea popoarelor europene și asiatice, ea având o istorie de câteva mii de ani. Grecii erau familiarizați cu această plantă, pe care o foloseau în scopuri medicinale, dar, se pare, și pentru hrănirea cailor de curse… (citeşte mai mult)


Capsunul indian (Duchesnea indica)…

…este o plantă perenă, sempervivescentă, din familia Rosaceae-lor. Planta este nativă din Asia de Sud și de Est, dar a fost introdusă în multe regiuni, ca plantă ornamentală. Fructele sale, înrudite și asemănătoare căpșunelor autentice, sunt comestibile și foarte… (citește mai mult)


Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s