Gradina mea de basm – Caldarusele (Aquilegia Vulgaris)


Caldarusa.jpg

CALDARUSA 2Caldaruse, Columbine (eng.): Aquilegia vulgaris

Căldaruşele reprezintă un gen de plante cu flori, erbacee și perene, din familia  Ranunculaceae, conţinând aproximativ 50-60 de specii, răspândite în zonele de deal şi munte de pe toată suprafaţa climatului temperat, inclusiv în emisfera nordică, diferite specii făcând parte din flora spontană a Europei, Asiei şi Americii de Nord.

Ele sunt înrudite cu o serie de alte plante ornamentale şi/sau comestibile: cernuşca (cunoscută şi sub denumirea de „negrilică”), untişorul, anemonele, spânzul, clematitele etc. şi cresc în zonele umbroase (sau parțial umbrite), pe soluri sărace și revene. 

Utilizate în trecut ca plante medicinale (în special de către nativii americani, care, în doze controlate, le foloseau pentru a trata ulcerul), în prezent, căldăruşele se numără printre preferatele multor pasionaţi de grădinarit, pentru florile lor delicate şi neobişnuite, care vin într-o bogăţie de culori şi forme.CALDARUSA 3

Printre cele mai cunoscute specii de căldăruşe se numără A. vulgaris, A. caerulea, A. canadensis, existând şi o serie de hibrizi, care mai de care mai fantastici şi mai neverosimli, cu corole „bătute”, a căror multitudine de petale curg unele din altele ca faldurile unor rochii de epocă, concepute pentru fiinţe eterice şi miniaturale…

Căldăruşa este genul de bijuterie care decorează discret şi necesită observată de aproape pentru a-i putea capta splendoarea, întrucât florile sale sunt mai degrabă mici, şi, timide din fire, sunt aproape întotdeaune plecate spre pământ. 

În consecinţă, căldaruşele nu sunt nişte plante robuste, având un aspect deosebit de delicat şi fragil, totuşi extrem de bine adaptate climatului temperat, „programate” să reziste gerurilor cele mai aprige şi cu o deosebită capacitate de regenrare.


Tulpinile sunt înalte şi suple, de aproximativ 1 – 1.2 m şi subţiri, ramificate, ușor pufoase şi, în funcţie de specie, pot fi de culoare roz sau purpuriu închis – aspect ce poate fi încurajat prin plantarea la semi-umbră, ceea ce va ajuta planta să reziste mai bine arşiţei verii.

Florile sunt cu adevărat spectaculoase, formate din 5 petale rotunjite şi străjuite de 5 sepale modificate (bractee), ascuţite, dispuse stelat, mai mari decât petalele autentice şi colorate, de obicei, în nunaţe diferite.

Împreună, conferă corolei un aspect campanulat (de clopoţel), cu atât mai mult cu cât, la cele mai multe specii, florile sunt orientate în jos. Ele apar vara devreme (aprilie), în diverse nuanțe de roz, violet, purpuriu, bleu, alb, bi- sau tricolore și țin până la începutul verii (iunie). Sunt hermafrodite și polenizate de către insecte şi de către păsările cântătoare, atrase de polenul lor.

CALDARUSA 6Semințele se coc în lunile iulie – august; datorită lor, căldărușele se propagă cu repeziciune. Sunt cultivate în grupuri, ca flori decorative, datorită aspectului uluitor al campanulelor lor. De reținut, însă, faptul că au tendința de a atrage acarienii – în consecință, este de evitat plantarea lor în apropierea culturilor vulnerabile în fața acestor dăunători.

Toate părțile plantei, exceptând florile, sunt toxice (în special rădăcinile şi seminţele); totuși, prin preparare termică sau uscare, toxinele sunt eliminate, putând fi utilizate în scopuri curative,  frunzele, rădăcinile și semințele având efecte depurative, diaforetice (sudorifice), diuretice.

În trecut, florile şi frunzele de căldărușe erau utilizate în medicina populară şi homeopată pentru efectul lor antiscorbutic, iar semințele, pisate, erau recomandate pentru uciderea paraziților pielii și scalpului (păduchii). Totuși, această pulbere avea să fie utilizată cu precauție pentru a se evita riscul intoxicării prin inspirarea prafului (să nu uităm că semințele de căldărușă sunt toxice).

Cu toate acestea, florile sunt comestibile în strare proaspătă, putând fi adăugate în salate sau folsite pentru ornarea preparatelor culinare, având o aromă slabă, uşor dulceagă.

Un Articol Scris de AnneTharesse (Toate Drepturile Rezervate!)

Surse:

  1. http://tcpermaculture.com
  2. http://www.eattheweeds.com
  3. Wikipedia
  4. Plants for a Future 
  5. Wood Ridge Homestead

     

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s