Gradina Comestibila – Roselle, alias Nalba Africana (Hibiscus sabdariffa)


Roselle hibiscus.jpg

Roselle 8Roselle, Hibiscusul comestibil, Nalba africana, Rosa de Jamaica: Hibiscus sabdariffa

Hibiscus este unul dintre genurile familiei Malvaceae-lor, din care mai fac parte bamele, bumbacul și arborele de cacao. Speciile acestui gen sunt numeroase, ridicându-se la câteva sute, native din zonele temperate-calde, tropicale și subtropicale ale Globului. Acestea se remarcă, în general, prin florile lor mari și deosebit de atractive, dintre care multe sunt folosite ca plante ornamentale prin parcuri și grădini, cunoscute, de obicei, sub numele de Hibiscus.

Subspecie a acestui gen, Roselle (Hibiscus sabdariffa)  este o plantă erbacee anuală, nativă din Africa de Vest, cultivată atât ca plantă ornamentală, cât și ca legumă. Popular, planta cunoaște o foarte mare varietate de nume, în diferite părți ale lumii:

  • Rosella fruit – Australia; Belchanda – Nepal; Chukor – Bengal; Pundi – Canada; KraJiabDaeng – Thailanda; Bissap – Senegal, Mali, Nigeria; Chaye-Torosh – Iran; Omutete – Namibia; Sorrel – Caraibe; Flor de Jamaica – Mexic; Saril – Panama; Grosella – Paraguay; Vinagreira – Brazilia; Rosela – Indonezia; Asam belanda – Malaezia; Luo Shen Hua – China etc.

Multitudinea denumirilor, în atâtea limbi diferite, denotă faptul că planta a fost cunoscută de-a lungul istoriei de foarte multe popoare – și ca aliment, dar și ca plantă de leac.

Roselle a fost domesticită, cel mai probabil, cu peste 6000 de ani în urmă, în Sudan. În Europa a fost menționată prima dată în secolul 16 (1576), unde a fost adusă de către sclavii africani; tot aceștia au dus-o, mai târziu, și în ”Lumea nouă” (America de Nord). În jurul anilor 1700 ea și-a căpătat, în Jamaica, denumirea de ”sorrel” și tot acolo s-a născut, se pare, tradiția consumării caliciului său, ca legumă sau fruct. Pe de altă parte, în Indonezia, folosirea plantei ca legumă era cunoscută de cel puțin un secol.

Ajunsă în ”Lumea Nouă”, Roselle a început să fie cultivată ca plantă comestibilă în Mexic, America Centrală, Florida, Texas și California (secolul XIX). În prezent, Roselle este cultivată, pentru caliciul său, în Sudan (unde este recoltată de triburile nomade, crescătoare de capre), China, Thailanda și Mexic, de unde sunt exportate, în cea mai mare parte, în Europa – Germania fiind cel mai important cumpărător.

Pentru fermierii sudanezi, culturile de Roselle reprezintă o importantă sursă de venit, dar ”fructele” importate de la ei sunt de calitate inferioară, din cauza tehnicilor agricole rudimentare și a metodelor precare de conservare și prelucrare ulterioare. Cei mai importanți doi cultivatori și exportatori sunt China și Thailanda, recoltele obținute de aceasta din urmă fiind de calitatea cea mai bună. Alți cultivatori importanți sunt Egiptul, Mexicul, Senegalul, Tanzania, Mali și Jamaica, dar în cazul acestora producția este folosită, cel mai mult, pentru piaţa internă.

Roselle 2Ca aspect, hibiscusul comestibil se dezvoltă sub formă de tufă înaltă, cu tulpini de până la până la 2.5 m, netede, de culoare roșie-grena. Frunzele sunt alterne, de 8-13 cm lungime, verzi cu vinișoare purpurii; frunzele tinere și cele aflate în partea superioară a tulpinilor sunt simple, în timp ce frunzele mai joase sunt puternic lobate – cu 3, 5 sau 7 lobi.

Florile apar singure la axilele frunzelor și sunt mari, de 12-13 cm diametru, de culoare albă, galbenă sau crem, cu centrul roz, roșu, purpuriu sau maro. Ele durează doar o zi și, cu cât se apropie seara, culoarea petalelor se schimbă în roz.

La baza petalelor se află un caliciu roșu, cam de 2,5 – 3 cm diametru, care, după căderea petalelor începe să se îngroaşe pentru a proteja fructul ce se ve dezvolta în interiorul său, devenind astfel cărnos, fraged și suculent. Fructul este o capsulă ovoidală care conţine seminţele, de culoare alb-verzuie când e încă necopt şi e protejat de acest caliciu membranos, de culoare roşiatic-purpurie, cu aspect ceros.

Fructul se culege după ce semințele s-au format iar sepalele sunt închise, la aproximativ 20 de zile de la înflorire, dar înainte de maturarea completă, context în care fructul devine fibros iar caliciul se deteriorează repede.

Roselle 1Utilizare în Gastronomie

După recoltare, fructul (baca aflată în interiorul caliciului membranos, conţinând semnţele) se îndepărtează, partea păstrată pentru consum fiind întocmai acest înveliş exterior, fraged şi suculent, cu aspect de floare.

Caliciul poate poate fi mâncat crud în salate, iar frunzele pot fi consumate ca legume, în supe, gătite la aburi, sotate alături de alte legume, cu usturoi sau alte mirodenii.

Se potrivesc cu carnea de pui, porc, și pește. Caliciul este bogat în acid citric și pectină, putând fi folosit, alături de mugurii nedeschiși încă, pentru prepararea gemului (care este asemănător la gust celui de prune, dar mai acidulat), peltelei, magiunului și dulceții.

De asemenea, mai poate fi folosit pentru a adăuga un plus de culoare și aromă ceaiurilor; uscat și măcinat poate fi folosit ca substitut de cafea. O băutură populară în unele părți ale lumii se obține din fierberea caliciului,  alături de zahăr și ghimbir. 

Caliciul, tulpinile și frunzele au un gust acidulat, asemănător merișoarelor.

 Un articol scris de Anne Tharesse (Toate dreptutile rezervate!)


Surse:

  1. http://reneesgardenseeds.blogspot.ro
  2. https://www.hort.purdue.edu
  3. http://www.pfaf.org
  4. http://en.wikipedia.org
  5. http://database.prota.org
  6. http://theindianvegan.blogspot.ro

Citeste mai multe…

Condurasii (Tropaeolum majus)…

reprezintă una dintre cele 80 de specii de plante cu flori ale singurului gen din familia Tropaeolaceae-lor, fiind originari din America de Sud, din zona M-ților Anzi. Condurașul este popular în Europa și America de Nord ca ingredient la prepararea brânzeturilor aromate și a salatelor… (citește mai mult)


Akebia quinata…

…este un arbust agățător din familia Lardizabalaceae, nativ din Japonia, China, Coreea și aclimatizat în regiunile temperate ale Europei si Americii. Florile sunt urmate de fructul voluminos, care constă într-o păstaie de culoare roz închis spre mov, mai rar alb…  (citește mai mult)


Maslinul parfumat (Osmanthus fragrans)…

…este un arbust ornamental, din familia Oleaceae-lor, înrudit cu măslinul autentic. În China este cultivat de peste 2500 de ani, în scopuri ornamentale, medicinale și culinare, pentru florile sale intens parfumate, care răspândesc o aromă neobișnuită, de piersici coapte… (citește mai mult)


Iarba cu migdale (Cyperus esculentus)…

…este o plantă erbacee din familia Cyperaceae, originară din sudul Eurasiei, America de Nord și din Africa, în prezent răspândită și aclimatizată în cea mai mare parte a lumii. Iarba cu migdale dezvoltă în pământ tuberculi comestibili, de mărimea alunelor și cu gust asemănător nucilor… (citeşte mai mult)


„Ceara-albinei” (Asclepias syriaca)…

…este o plantă perenă, originară din sudul Canadei, răspândită în Asia şi Europa, ca plantă decorativă și meliferă. Toate părțile plantei conțin un latex lăptos; cu toate acestea, tulpinile și frunzele tinere, bobocii și fructele imature, asemănătoare bamelor, sunt comestibile… (citește mai mult)


Caprifoiul himalayan (Leycesteria formosa)…

…este un arbust foios din familia Caprifoliaceae, înrudit cu ”Mâna Maicii Domnului” (Lonicera Japonica), nativ din zona munților Himalaya și China de Sud-Vest. Fructele sunt drupe sferice, de aproximativ 1 cm diametru, la început roșii, apoi, pe măsură ce se coc, aproape… (citește mai mult)


Calinul (Viburnum opulus)…

este un arbust cu fructe de culoare roșie, grupate sub formă de ciorchini, asemănător socului. La noi în țară este foarte răspândit prin tufărişuri, pădurile de câmpie, liziere, până în zonele deluroase și submontane. Toamna face fructe roșii, numite în popor „căline”… (citeşte mai mult)


Gutuiul japonez (Chaenomeles japonica)…

…este un arbust fructifer și decorativ, din familia Rosaceae, înrudit cu gutuiul autentic (Cydonia oblonga), dar aparținând unui gen diferit. Fructele sunt niște poame mici, de culoarea gutuii, în formă de măr, comestibile. Acestea se coc toamna târziu… (citește mai mult)


”Spanacul cu capsune” (Blitum capitatum, B. virgatum)…

…este o plantă anuală comestibilă, înudită cu spanacul (Spinacia oleracea). Atât fructele, cât și frunzele acestei plante sunt comestibile. Fructele sunt mai degrabă dulci decât aromate și se aseamănă prin textură și gust cu dudele… (citește mai mult)


Capsunul indian (Duchesnea indica)…

…este o plantă perenă, sempervivescentă, din familia Rosaceae-lor. Planta este nativă din Asia de Sud și de Est, dar a fost introdusă în multe regiuni, ca plantă ornamentală. Fructele sale, înrudite și asemănătoare căpșunelor autentice, sunt comestibile și foarte… (citește mai mult)


Salata-minerului (Claytonia Perfoliata)…

…cunoscută și sub denumirea de „grășița de iarnă”  este o plantă erbacee anuală, din familia Montiaceae-lor, nativă de pe coastele muntoase din vestul Americii de Nord și din sudul Alaskăi, acum naturalizată în cea mai mare parte a Europei, unde apare în flora spontană… (citește mai mult)


Gaultheria procumbens…

…este un arbust pitic, evergreen, originar din America de Nord, unde crește spontan, în colonii dense, pe câmpii nisipoase și sterpe și pe piscurile muntoase. Este apreciat ca plantă decorativă și comestibilă, pentru frunzișul său verde intens și pentru fructele mici și rotunde… (citește mai mult)


Salata mielului, alias Fetica (Valerianella locusta)…

…este o plantă erbacee anuală, originară de pe întreg teritoriul Europei, Africii de Nord și Asiei de Vest. Fetica este o legumă foarte apreciată în țările vest-europene, mai ales pentru faptul că este destinată consumului de toamnă-iarnă… (citeşte mai mult)


Maslinul rusesc (Eleagnus angustifolia)…

…face parte din familia Eleagnaceae și este originar din sudul Europei si vestul Asiei, fiind răspândit în Turcia, în sudul Rusiei, Kazahstan, Afghanistan și Iran. Sălcioara este cultivată, în principal, ca plantă ornamentală, atractivă prin frunzișul argintiu și florile puternic parfumate… (citește mai mult)


Papadia (Taraxacum officinale)…

…este o plantă ierboasă din familia Asteraceae-lor, nativă din zonele temperate ale globului. Plantă ignorată aproape complet de omul modern, care adesea râde la auzul unora dintre denumirile ei populare, păpădia este o prețioasă plantă medicinală și chiar o savuroasă legumă… (citește mai mult)


Limba-mielului (Borago officinalis)…

…este o plantă erbacee anuală, originară din Siria, naturalizatăîn aproape toată Europa. În gastronomie, borago este utilizat fie ca plantă aromatică (condiment), fie ca verdeață sau legumă verde. Frunzele, având un gust răcoritor, asemănător castravetelui… (citește mai mult)


Trifoiul rosu (Trifolium pratense)…

…este o plantă furajeră și medicinală perenă, care crește atât cultivată, cât și în stare sălbatică. Frunzele tinere și florile sunt comestibile, putând fi consumate atât crude, cât și preparate în varii moduri. Frunzele se culeg înainte de înflorire și se pot adăuga în salate… (citește mai mult)


Macrisul (Rumex acetosa)…

…este o plantă erbacee perenă din familia Polygonaceae, cultivată pentru frunzele sale cu gust acru, folosite în salate sau în ciorbe. De la măcriș, indiferent de soi, se culeg frunzele tinere și fragede, de un verde strălucitor, care se prepară se prepară în aceeași manieră ca spanacul… (citeşte mai mult)


Feniculul (Foeniculum vulgare)…

…este o plantă perenă, comestibilă din familia Apiaceae-lor, al cărei areal natural cuprinde regiunea mediteraneeană și sud-vestul Asiei. La noi apare exclusiv ca plantă de cultură. Fructele sale sunt folosite pe post de condiment, frunzele și tulpinile ca legumă… (citeşte mai mult)


Spanacul de Noua Zeelanda (Tetragonia tetragonioides)…

…este o plantă erbacee anuală, din familia Aizoaceae-lor, cultivată pentru pentru frunzele sale, din care se prepară diferite mâncăruri, în mod similar spanacului. Este originar din Noua Zeelandă, Tasmania sud-vestul Australiei… (citește mai mult)


Schisandra…

…o plantă exotică pentru noi, face parte din flora luxuriantă a Chinei, Japoniei, Rusiei îndepărtate, Japoniei, Coreei și Malaeziei, unde, în habitatul său natural, o putem admira atârnând, sub formă de ghirlande de flori și fructe, din coronamentul arborilor pe care îi parazitează… (citește mai mult)


Negrilica (Nigella sativa)…

…este o plantă cu flori, din familia Ranunculaceae, o familie cu puțini reprezentanți în lumea plantelor aromatice, dar cu mulți reprezentanți în lumea florilor decorative. Semințele de negrilică emană o aromă picantă, ușor înțepătoare, cu o tentă afumată și amară… (citește mai mult)


Mazarea-sparanghel (Tetragonolobus purpureus)…

…este o plantă erbacene perenă, răspândită în regiunile temperate ale Globului, din familia Fabaceae-lor, dar care nu este nici sparanghel, nici mazăre. Originile sale se află în Africa de Nord, ea extinzându-se în bazinul mediteranean în perioada Antichității… (citește mai mult)


 

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s