Arnica


Arnică, Podbal de munte (Eng. – Wolf’s bane, Leopard’s bane, Mountain tobacco, Mountain arnica):

Arnica montana


Arnica este o plantă erbacee perenă, din familia Asteraceae-lor, care face parte din flora spontană a Europei, Asiei și a Americii de Nord. Creşte în pâlcuri extinse pe solurile nisipoase și pietroase, sărace în nutrienți, ale zonelor de deal și de munte, prin luminișuri și pe pajiștile alpine însorite, până la o altitudine maximă de 2500 de metri. La noi, popular, i se mai spune și podbal de munte, carul pădurilor, cujdă,  iarba soarelui, carul zânelor.

 Are o tulpină dreaptă și ramificată, de până la 70 cm înălțime, care răsare din centrul unei rozete de frunze bazale, oval-alungite, ce emană o aromă puternică atunci când sunt strivite între degete. Înflorirea se produce pe toată perioada verii, din mai până în august și constă în flori de culoare galben-portocalie de 4–6 cm în  diametru, care apar solitar în vârful tulpinilor, urmate de fructele de tip achenă, conținând numeroase semințe, cu o rată de germinare de 80%. 

În scopuri medicinale se recoltează florile mature, complet dezvoltate, care se pun la uscat după ce bracteele și receptaculul au fost îndepărtate (deoarece pot fi infestate de insecte) și rădăcinile, toamna, după ce s-au uscat frunzele.

Arnica are un lung istoric ca plantă medicinală, în special în tratamentul extern al echimozelor, contuziilor, hematoamelor, luxaţiilor. Ea conține uleiuri volatile, colină, alcooli triterpenici, substanțe colorante de natură carotinoidică, compusul specific fiind arnicina. Preparatele pe bază de arnică acționează prin creșterea circulației sanguine în regiunile afectate de traumatisme (loviri, răni), accelerând vindecarea și intensificând procesul de absorbție a sângerărilor interne, ceea ce determină retragerea inflamațiilor. În plus, are efect analgezic şi antispetic, prevenind infectarea rănilor.

Prin urmare, cea mai importanta utilizare a remediilor pe baza de arnica este tratamentul loviturilor, echimozelor si hematoamelor. Aplicarea soluţiilor externe (comprese cu tinctura de arnica, masarea cu crema sau ulei de arnica) determina retragerea prompta a vânatailor si tumefierilor, fiind recomandate în tratarea luxatiilor, entorselor, chiar si rupturilor muscuare. Intern este recomandata pentru tratarea infectiilor gâtului (amigdalite, laringite cronice), infectiilor urinare si a migrenelor.

Arnica mai este cunoscută şi pentru efectul tonic asupra sistemului imunitar (fiind recomandată ca adjuvant în tratamentul bronşitelor, virozelor, infecţiilor urinare sau pur şi simplu pentru fortifierea unui sistem imunitar slăbit) şi asupra sistemului psihic, recomandată în nevroze, insomnie, migrene şi stări de anxietate.

Exern se utilizează compresele cu tinctură de arnică (aplicate peste echimoze şi vânătăi,  acnee sau abcese care astfel se vor retrage mult mai repede), unguentele sau uleiurile de arnica (acestea din urmă în special pentru masarea zonelor afectate de reumatism). Intern se poate consuma sub formă de capsule, ceai, pudră sau tinctură diluată în apă – toate acestea sub formă de gargară, în tratarea amigdalitelor şi laringitelor acute, arnica având proprietăți antiseptice, cicatrizante și decongestive puternice. Folosirea pe plan intern necesită precauție și se realizează doar sub supravegherea medicului, deoarece poate provoaca gastro-enterite, ridica tensiunea arterială, iar în cantități prea mari, paralizează centrii nervoși.

Planta rustica si robusta, arnica poate fi plantata cu usurinta in aproape orice fel de gradina, cu mentiunea ca are nevoie de soluri bine drenate si lumina (adica plantare in plin soare). Cel mai mult prefera solurile nispoase si usor alcaline, dar se poate adapta si pe alte tipuri de sol. Necesita îngrijiri minime si udare pe timpul verii, în perioadele caniculare, arnica nefiind o plantă rezistenta la seceta. Pentru a încuraja înflorirea pe toata durata verii, este util sa îndepartati florile uscate.

Acestea fiind spuse, vă urez multă sănătate și spor la grădinărit! 🙂


Un articol scris de Anne Tharesse.

Toate drepturile rezervate!Surse: 

  1. http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Arnica+montana
  2. https://www.botanical.com/botanical/mgmh/a/arnic058.html 
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Arnica_montana
  4. Sursa Foto Coperta:  AndreyZharkikh via Flickr

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.