Garofița piperată

CAROLINA.png


Garofița piperată (Eng. – Carolina Allspice, Sweetshrub):

Calycanthus floridus


Garofița piperată este un arbust cu frunze căzătoare din familia Calycanthaceae, originar din regiunile cu climă temperată ale Americii de Nord. În mod spontan, arbustul crește în pădurile mixte, în locuri umbrite și umede, de-a lungul cursurilor de apă – de aceea exemplarele plantate la soare vor fi mai puțin dezvoltate decât cele plantate la umbră. Ca arbust de grădină este ușor de crescut și adaptabil, fiind și rezistent la îngheț, cu singura mențiune că nu tolerează solurile sărăturoase. 

Istoria acestui arbust nu este cunoscută mai departe (sau mai devreme) de secolul XVII, dar în secolele XVII-XVIII el a reprezentat o prezență constantă,  comună pe teritoriul nord-american, fiind în mod tradițional cultivat ca plantă ornamentală. Perioada sa de glorie s-a suprapus epocii victoriene, când garofița piperată era un arbust popular în grădinile din America de Nord și Anglia. Astăzi, faima sa de odinioară a pălit semnificativ, culorile devenind mai importante pentru iubitorii grădinilor, decât parfumul.

În consecință, interesul americanilor, ca și cel al britanicilor, pentru acest arbust cu flori roșiatice, liliachii sau albe, nu s-a datorat atât florilor sale, cât parfumului intens și aromei scoarței sale care emană o aromă puternică de camfor și scorțișoară, atunci când ramurile sunt rupte. Acest miros persistă pe ramuri timp de mai mulți ani, dacă au fost depozitate într-un loc uscat. În plus, ea este comestibilă, putând fi curățată de pe ramuri, pisată și utilizată ca înlocuitor al scorțișoarei.

Ca aspect, se prezintă sub forma unui arbust foios,  de maxim 3 – 4 m înălțime. Tinde să dezvolte o creștere tufoasă, cu numeroase tulpini în jurul tulpinii inițiale și mulți lăstari. Frunzele sunt opuse, oval-eliptice, cu limbul ascuțit și cu marginile întregi, de 5 – 15 cm lungime și 2 – 6 cm lățime. Sunt pubescente pe partea inferioară, de culoare verde-lucios în sezonul cald, complet galbene toamna și, dacă sunt strivite, eliberează o aromă intensă de scorțișoară.

Florile, de 4 – 7 cm în diametru, apar vara (iunie – iulie) și sunt formate din numeroase petale spiralate, catifelate și înguste, de culoare roșu-închis spre vișiniu-grena (foarte rara albe), puternic aromate – acestea emană, mai ales după lăsarea întunericului, o mireasmă ce a fost descrisă ca asemănătoare căpșunelor, ananasului, pepenelui galben sau gumei de mestecat. Aroma florilor, se pare, variază de la un cultivar la altul. Sunt hermafrodite, polenizate de către insecte și rezistă mult pe ramuri.

Fructul este o capsulă eliptică de 5 – 7 cm lungime, conținând numeroase semințe, care se coc toamna (octombrie – noiembrie). El rămâne pe ramuri o perioadă îndelungată, uneori până în primăvara următoare. Semințele (ca și florile, dealtfel) sunt toxice, dar numai dacă sunt ingerate în cantități mari și, oricum, sunt lipsite de proprietăți culinare.

Acestea fiind zise, vă doresc poftă bună și spor la grădinărit! 🙂


Un articol scris de Anne Tharesse.

Toate drepturile rezervate!


Sursa Foto Copertă:  Audrey R Hoff via Flickr


Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.