Căldărușele


Căldărușe (eng. – Columbine):

Aquilegia vulgaris


Căldaruşele reprezintă un gen de plante cu flori, erbacee și perene, din familia  Ranunculaceae, conţinând aproximativ 50-60 de specii, răspândite în zonele de deal şi munte de pe toată suprafaţa climatului temperat, inclusiv în emisfera nordică, diferite specii făcând parte din flora spontană a Europei, Asiei şi Americii de Nord.

Ele sunt înrudite cu o serie de alte plante ornamentale şi/sau comestibile: cernuşca (cunoscută şi sub denumirea de „negrilică”), untişorul, anemonele, spânzul, clematitele etc. şi cresc în zonele umbroase (sau parțial umbrite), pe soluri sărace și revene. 

În consecinţă, căldaruşele sunt nişte plante robuste, având un aspect deosebit de delicat şi fragil, totuşi extrem de bine adaptate climatului temperat, „programate” să reziste gerurilor cele mai aprige şi cu o deosebită capacitate de regenrare.

Utilizate în trecut ca plante medicinale (în special de către nativii americani, care, în doze controlate, le foloseau pentru a trata ulcerul), în prezent, căldăruşele se numără printre preferatele multor pasionaţi de grădinarit, pentru florile lor delicate şi neobişnuite, care vin într-o bogăţie de culori şi forme.

Printre cele mai cunoscute specii de căldăruşe se numără A. vulgaris, A. caerulea, A. canadensis, existând şi o serie de hibrizi, care mai de care mai fantastici şi mai neverosimli, cu corole „bătute”, a căror multitudine de petale curg unele din altele ca faldurile unor rochii de epocă, concepute pentru fiinţe eterice şi miniaturale…

Căldăruşa este genul de bijuterie care decorează discret şi necesită observată de aproape pentru a-i putea capta splendoarea, întrucât florile sale sunt mai degrabă mici, şi, timide din fire, sunt aproape întotdeaune plecate spre pământ. Tulpinile sunt înalte şi suple, de aproximativ 1 – 1.2 m şi subţiri, ramificate, ușor pufoase şi, în funcţie de specie, pot fi de culoare roz sau purpuriu închis – aspect ce poate fi încurajat prin plantarea la semi-umbră, ceea ce va ajuta planta să reziste mai bine arşiţei verii.

Florile sunt cu adevărat spectaculoase, formate din 5 petale rotunjite şi străjuite de 5 sepale modificate (bractee), ascuţite, dispuse stelat, mai mari decât petalele autentice şi colorate, de obicei, în nunaţe diferite. Împreună, conferă corolei un aspect campanulat (de clopoţel), cu atât mai mult cu cât, la cele mai multe specii, florile sunt orientate în jos. Ele apar vara devreme (aprilie), în diverse nuanțe de roz, violet, purpuriu, bleu, alb, bi- sau tricolore și țin până la începutul verii (iunie). Sunt hermafrodite și polenizate de către insecte şi de către păsările cântătoare, atrase de polenul lor.

Semințele se coc în lunile iulie – august; datorită lor, căldărușele se propagă cu repeziciune. Sunt cultivate în grupuri, ca flori decorative, datorită aspectului uluitor al campanulelor lor. De reținut, însă, faptul că au tendința de a atrage acarienii – în consecință, este de evitat plantarea lor în apropierea culturilor vulnerabile în fața acestor dăunători.

Utilizare în Gastronomie

Toate părțile plantei, exceptând florile, sunt toxice (în special rădăcinile şi seminţele); totuși, prin preparare termică sau uscare, toxinele sunt eliminate, putând fi utilizate în scopuri curative,  frunzele, rădăcinile și semințele având efecte depurative, diaforetice (sudorifice), diuretice.

În trecut, florile şi frunzele de căldărușe erau utilizate în medicina populară şi homeopată pentru efectul lor antiscorbutic, iar semințele, pisate, erau recomandate pentru uciderea paraziților pielii și scalpului (păduchii). Totuși, această pulbere avea să fie utilizată cu precauție pentru a se evita riscul intoxicării prin inspirarea prafului (să nu uităm că semințele de căldărușă sunt toxice).

Cu toate acestea, florile sunt comestibile în stare proaspătă (dar nu în cantități mari!), putând fi adăugate în salate sau folosite pentru ornarea preparatelor culinare, având o aromă slabă, uşor dulceagă.

Acestea fiind zise, va urez poftă bună și spor la grădinărit! 🙂


Un articol scris de Anne Tharesse.

Toate drepturile rezervate!


Surse:

  1. http://tcpermaculture.com
  2. http://www.eattheweeds.com
  3. Wikipedia
  4. Plants for a Future 
  5. Wood Ridge Homestead

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.