Despre Site


Strămoșii noștri cunoșteau o mare varietate de plante comestibile și medicinale. În lipsa hypermarket-urilor și a piețelor agro-alimentre, câmpurile, pășunile, poienile, cursurile râurilor și chiar cotloanele întunecate ale codrilor reprezentau o sursă nesfârșită de ”buruieni” savuroase și tămăduitoare – rădăcini, tuberculi, frunze, flori, poame. Unele cu arome suave și blânde, altele cu aroma intensă a pământului, altele aspre și înțepătoare. Se consumau crude sau gătite, fiecare având un secret al ei – când trebuia să fie recoltată, pentru a fi fragedă și suculentă, când își pierdea savoarea și devenea amară, cum se prepara și cum se conserva, pentru a fi folosită la timpul oportun. Astfel, își revela natura secretele ei inițiaților pădurii, care se desfătau în sânul ei ca într-o inegalabilă expoziție de minuni și bunătăți, cu intrare liberă și auto-servire. Curiozitatea perseverentă și precaută, spiritul de explorare, nativ oamenilor pământului, învățămintele transmise din tată în fiu erau răsplătite cu prinosul de gusturi și arome, astăzi aproape necunoscute omului modern.

Ciuperci, îngropate sub frunze, cu gust reavăn de genune (trufe), tuberculi, asemănători cartofului, totuși, de departe, mai dulci și mai fragezi (barabulele, topinamburul), frunze usturătoare, cu gust de fier, dar fragede și iremediabil îndrăgostite de ”mustul de ai” (urzicile), frunze fine, lucioase, crocante, cu aroma irezistibilă a untului ușor amar (untișorul), îndrăgitele urșilor, înfrigurați după repaosul hibernării, cu gust de usturoi, dar lipsite de iuțeală (leurda), ciulini cu capetele încoronate, ascunzând în spatele coroanelor de spini, delicatese rustice (armurariul, anghinarea sălbatică), rădăcini crocante, albe ca zăpada, cu iz teluric (brusturele) – sunt doar o mică parte dintre comorile culinare nedezvăluite citadinilor consumatori de roșii, cartofi și rucola.

Tocmai de aceea, PlantePedia își propune redescoperirea gusturilor, aromelor, savorilor uitate ale plantelor, precum și beneficiile ascunse ale celor peste care călcăm cu nonșalanța superiorității moderne. Suntem mult mai preocupați de ierbicidele cu care putem să stârpim eficient păpădia și cicoarea, scaiul și susaiul, brusturele și urzica. Apoi, în urma unei deficiențe de fier și magneziu, a căderii părului sau a unei urticarii enervante, ne înghesuim la cozile plafarelor, pentru a cumpăra loțiuni cu extract de brusture, tinctură de soc, alifie de gălbenele, etc.

Cu îndărătnicie mușcăm din sol cu sapa și ne înciudăm pe încăpățânarea plantei care nu se lasă dezrădăcinată; ne înfuriem pe dânsa, pentru dorul ei de viață. Mare, însă, nu ar trebui să ne fie mirarea, în momentul în care, aflând că suferim de insuficiență hepatică, descoperim în curtea casei noastre, un covor sublim de păpădii – un tonic hepatic, cunoscut de secole.

PlantePedia își propune, în consecință, să ne ajute să învățăm din nou, să privim din nou – cu ochii larg deschiși să nu mai uităm. Când privim o plantă, în loc de ciudă și frustrare, să încercăm să trezim curiozitatea și să vedem că este frumoasă; și să ne întrebăm, ca pe vremea romanilor (unii dintre cei mai rafinați gurmanzi ai istoriei) ”Qui bono?” (Cui îi folosește?)

Dacă zărim, cumva, în grădină, sau în livadă, o ”buruiană” deosebită, verde-argintie și ne este milă s-o zdrobim cu talpa ori cu sapa, să ne amintim că ea este o plantă de pelin; dacă ne trezim peste noapte cu o cultură spontană de margarete, să ne amintim că ele îndepărtează țânțarii; dacă suntem blagosloviți cu o puzderie de mentă sălbatică, să nu uităm că și ea are beneficiile ei.

Nu mică mi-a fost mirarea când, vecina de vis-a-vis mi-a bătut la ușă, într-o zi, și m-a întrebat dacă poate să adune din grădina mea ”o poală de susai pentru găini, o mănâncă lighioaiele astea ca pe nu-știu-ce”. Am întrebat-o dacă, mai nou, este penurie de susai și mi-a răspuns că ”l-au stârpit moroii” – referindu-se la vecinii noștrii, experți în combaterea ”buruienilor” cu ierbicide; mi-a mai zis că pâlcurile de susai care se mai găsesc pe câmp (buruiană rezistentă, nu se lasă stârpită cu una, cu două) sunt acum toxice pentru păsări. Mi-am imaginat, pentru o clipă, o vreme din viitor când vom începe să cultivăm buruienile în sere, după ce, mai întâi, le-am dus deliberat, la pierzanie.

În încheiere, încă două idei – una despre politica site-ului, a doua – foarte popularul ”Știați că…” (un mic ”preview”, pentru a vă face o idee despre ce puteți descoperi în cuprinsul micii mele enciclopedii).

I. POLITICA SITE-lui:

 1. PlantePedia este un site de documentare și redescoperire a beneficiilor și metodelor de utilizare ale plantelor, mai mult sau mai puțin cunoscute publicului larg;

 2. Informațiile prezentate de site sunt culese din cărți de specialitate sau de pe alte site-uri de profil – bibliografia este prezentată la finalul fiecărui articol;

 3. Toate articolele postate pe site sunt protejate prin drepturi de autor;

 4. PlantePedia își propune o prezentare generală a plantelor, dar nu recomndă folosirea acestora în afara consultării persoanelor avizate (medici sau farmaciști) – prin urmare, PlantePedia se exonerează de orice responsabilitate în legătură cu efectele secundare ale utilizării pe cont propriu a plantelor prezentate pe site;

 5. Nu uitați că fiecare organism reacționează diferit și că plantele au asupra noastră varii efecte, în funcție de concentrația diferitelor substanțe din preparatele pe care le folosim, în legătură directă cu starea generală organismului și cu afecțiunile despre care știm, sau nu, că suferim;

 6. Deși există multe plante comestibile sau de uz medicinal, acestea trebuie consumate și preparate cu responsabilitate:

 • nu consumați o plantă decât dacă știți singur că este comestibilă și după o documentare serioasă;

 • fiți sigur că ați identificat corect planta, după toate caracteristicile ei (unele seamănă foarte mult cu altele…);

 • asigurați-vă că știți cum trebuie consumate și preparate cel mai bine – există plante care pot fi consumate doar prin preparare termică sau deshidratare, proces prin care sunt astfel îndepărtate posibile substanțe toxice sau iritative pentru tractul gastro-intestinal, sau cu efecte vomitive (putem aminti aici: semințele din fructele de moșmon, fructele de călin și de soc roșu, căldărușele, perișorii iritativi din fructele de măceș, etc);

 • în cazul plantelor de uz medicinal, rețineți că este imperios necesar să vă informați asupra efectelor secundare/adverse sau a interacțiunilor negative cu alte medicamente, preparate, afecțiuni, etc;

 • înainte de a recurge la un tratament homeopatic, consultați întotdeauna medicul.

 1. Nu neglijați faptul că există plante destinate consumului, pentru care nu toate părțile plantei sunt comestibile sau conțin, în diferite proporții, substanțe cu efect toxic sau iritativ ;

 2. De asemenea, există plante în cazul cărora fructele sunt comestibile, dar nu și florile (de exemplu, florile de cartof) – acest principiu putându-se perpetua în varii combinații: flori și frunze comestibile, dar fructe toxice; rădăcină comestibilă – frunze, flori, fructe, toxice, etc;

 3. Curiozitatea și spiritul de descoperire sunt temerare, dar acompaniate de lipsa de prudență se transformă în ignoranță și lipsă de responsabilitate; în unele cazuri, aceasta poate deveni fatală.

II. ȘTIAȚI CĂ…

 1. Din florile de păpădie se pot prepara dulcețuri și vinuri?

 2. Bobocii de păpădie, margarete și condurași pot fi murați și folosiți asemeni caperelor?

 3. Rădăcina de brusture este o legumă deosebit de gustoasă, considerată în unele părți ale lumii drept o delicatesă?

 4. Rădăcina de ciocare poate fi folosită (asemeni celei de brusture) ca legumă?

 5. Rădăcina de cicoare, uscată și măcinată, este folosită ca substitut de cafea?

 6. Limba mielului”, plantă ruderală autohtonă (considerată buruiană) este de fapt o plantă comestibilă, utilizată ca legumă verde (cu gust asemănător castravetelui)?

 7. Semințele fructelor de măceșe sunt acoperite de un strat de perișori iritativi pentru tractul gastr-intestinal (motiv pentru care semințele trebuie îndepărtate)?

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s